Menu

kilka srok za ogon

Drożdżówki z truskawkami i jagodami

margoja

truskawki

 

 

 

drozdzowki z truskawkami

 

 

 

Na dzisiejsze popołudnie proponuje jeszcze drożdżówki z truskawkami i jagodami (troche zostały zagłuszone przez kruszonkę na zdjęciach:). Są mięciutkie, pachnące, świeże nawet na drugi dzień. Z przyjemnością się sięga po taką bułeczkę do kawy z mlekiem na
śniadanie...

 

 

drozdzowki

Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (dałam typ 550)
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego lub roztopionego masła
12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
*trochę zmielonych migdałów (niekoniecznie)

Kruszonka :
ok50 g masła
100g mąki
5 łyżek brązowego cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią 

Mleko z cukrem, jajkiem i żółtkiem zmiksować. Białka nie wyrzucać, przyda się do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Z drożdzy zrobic rozczyn, jeśli są świeże (do drożdży dodac troszeczkę mleka i mąki do konsystencji gestej śmietany i poczekać az "ruszą") do tego mąka i sól. Wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta. Ja wyrabiałam w maszynie w kolejności płynne, sypkie i drożdże. Odstawic do wyrośnięcia.

 Następnie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Uformować kuleczki, można na chwile odstawic do napuszenia. Po ok 20 min zrobic wgłębienie w każdej kuleczce (ja zrobiłam dnem od wąskiej szklanki). Posmarowałam białkiem, na to posypałam trochę zmielonych migdałów i ułożyłam po 4 połówki truskawek, jagody i kruszonkę. 
Piekłam ok 20 min w 180 st. 
Z podanych składnikow wyszło mi 12 bułeczek.


Inspiracja stąd:)

Smacznego! 

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [pafka] *.ssp.dialog.net.pl

    Fajne bułeczki... uwielbiam kruszonkę... jak jest kruszonka to reszta się nie liczy ;-)

  • kulinarnespotkania

    pyszniasto wygladaja, nic tylko zajadac ze smakiem:)

  • asialc1

    Muszą być genialne :-) Wpraszam sie na jedną ;-)
    Ściskam

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci