Menu

kilka srok za ogon

Krem ze szpinaku

margoja



Już nie pamiętam, gdzie najpierw trafiłam na ten pomysł, chyba w Kuchnia.tv. Spodobał mi się na tyle, ze oto jest. Zupa szpinakowa o konsystencji kremowej, aromatem czosnku, z kleksem jogurtu i prażonymi pestkami dyni. Zapraszam!

Składniki :
Pęczek duży szpinaku
ok litr wywaru warzywnego
3 średnie ziemniaki
pół cebuli
3 ząbki czosnku
masło, oliwa
sól, pieprz
ew. jogurt naturalny, pestki dyni lub słonecznika

Wykonanie :
Ugotować wywar warzywny. Gdy będzie gotowy dodać ziemniaki pokrojone i gotowac do miękkości. Na łyżce masła i oliwy podsmażyc posiekane : cebulkę z czosnkiem. Dodać umyte liście szpinakowe. Chwilkę zostawić na patelni, po czym dodać do wywaru i gotowac przez parę minut. Wszystko zblendować. Doprawić. Nałozyc na talerze dekorując jogurtem i pestkami. Dzieciom wrzuciłam razowy makaron dodatkowo (na 2. zdjęciu). Było pysznie:)

szpinak 

Lawendowy chustecznik >

< Kolory lata czyli ratatouille

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • kasiaaaa24

    Uwielbiam szpinak pod każdą postacią. Najbardziej chyba w naleśnikach, ale zupa zapowiada się ciekawie :) Moje smaki :)

  • Gość: [wypiekibeaty] *.btk.net.pl

    Ciekawa zupka:) Lubie szpinak, więc przepis dodałam do zakładek:) pozdrawiam

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci