Menu

kilka srok za ogon

Sernik tiramisu

margoja

tiramisu

Na ten sernik miałam ochotę od dawna. Ostatnio nadarzyła się okazja, więc postanowiłam spróbować. O ile smak, konsystencja sernika bardzo przypadła mi do gustu, o tyle dekoracja nie udała mi się wcale....:(
Jeszcze mi daleko do mistrzyni od której ten przepis pochodzi... Następnym razem na pewno nie będę piekła biszkoptów, wykoślawiły mi się i cały efekt padł... za to smakiem sernik nadrobił z nawiązką...  dla urozmaicenia dałam maliny na górę - było pysznie!

tiramisu
 Masa serowa:
500 g twarogu śmietankowego, zmielonego
250 g serka mascarpone
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 łyżeczka granulek kawy instant
3 łyżki likieru kawowego, brandy lub ciemnego rumu
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany


Granulki kawy rozpuścic w likierze, odstawić.

Zmiksować twaróg śmietankowy z mascarpone, do gładkości. Powoli dosypywać cukier, miksując, potem skrobię i wanilię. Po kolei dodawać jajka, dalej ubijając, na końcu wmieszać miksturę z kawą.

Masę serową wlać do przygotowanej tortownicy.

Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć sernik folią aluminiową, aby się nie spaliły biszkopty. (mi środek nie chciał się zciąć, więc zdjęłam na chwile folię - biszkopty się zrumieniły, dlatego ta czekolada na nich:) -M.)
Sernik jest gotowy, gdy środek dotknięty patyczkiem jest sprężysty, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik wyjąć, na wierzchu delikatnie rozprowadzić śmietanę. Włożyć jeszcze na 6 minut do piekarnika, przykryć folią.


Wystudzić, włożyć do lodówki na 3 godziny, lub najlepiej na całą noc.

Ponadto (niekoniecznie):
do posypania starta gorzka czekolada lub kakao
wiórki czekoladowe
u mnie jeszcze maliny

tiramisu
Smacznego! 
Źródło - Moje Wypieki

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Maciek] *.toya.net.pl

    sernik tiramisu wygląda całkiem apetycznie

  • zauberi

    cudnie wygląda :)

  • ugotujmy

    piękny.

  • asialc1

    Ależ on musiał smakować... :-)

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci