Menu

kilka srok za ogon

Konfitura dyniowo-pomarańczowa z imbirem i goździkami

margoja

 
dynia

Musiałam jakoś zagospodarować resztę dyni, zaciekawił mnie ten przepis i nim sie inspirowałam. Wyszła konfitura pachnąca świętami, pewnie przez dodatek imbiru i goździków. Mocno wyczuwalna jest pomarańczowa nuta, a całość całkiem ciekawa... Nie mogę sie doczekać, żeby posmarować nią piernika:)))

dynia

Przepis:
1,25 kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę.
2 pomarańcze 
3 cm plaster imbiru posiekanego
sok z 2 cytryn
4 goździki
200 g cukru
duża szczypta cynamonu

Dynię gotowałam przez ok 5 min.
 Pomarańcze obrałam, skórki zagotowalam. Po wyjęciu z wody obrałam skórki z białego albedo, ale go nie wyrzucilam. Pokroiłam na drobna kosteczkę i wrzuciłam do syropu 1/4 szk wody i 2 łyżki cukru. Chwilę  posmażyłam. Cząstki pomarańczy pokroiłam na kostkę. Białe części pomarańczy zawinęłam w kawałek gazy.

Dynię odcedzilam i wrzuciłam do tego samego garnka.rozgniotlam tłuczkiem do zimniaków, dodałam cząstki pomarańczy i gazę z albedo. Dodalam przyprawy, sok z cytryny, cukier i gotowałam wszystko ok 40 minut. Zostawiłam do nastepnego dnia. Odcisnęlam dobrze gazę, wyrzuciłam. Jeszcze chwilę pogotowałam i załadowalam do słoików. Częśc oczywiście zostawiłam w miseczce, coby się od razu nacieszyc:)
Smacznego!

dynia 

dynia 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [mamabartka] *.play-internet.pl

    u mnie tez dzisiaj dżem dyniowo-pomarańczowy, ale się zgrałyśmy, bo rozmawiałyśmy o nim ostatnio :) twoja wersja na pewno pysznościowa!

  • mopswkuchni

    Ciekawe połączenie smaków! Z piernikiem będzie smakować bosko!

  • margoja

    MamaBArtka - ale numer!!! ciekawa jestem Twojej wersji:))

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci