Menu

kilka srok za ogon

Czy to już klasyka? -Razowiec Tatter(owiec)

margoja

razowiec

Pyszny chleb razowy, jak z piekarni:) Bo jest z piekarni - Tatter:) Wszedł już do naszego menu na stałe. Aż dziwne, że jeszcze go nie mam na blogu! Na początku robiłam go z odrobiną drożdży, teraz (gdy nowy zakwas mam już parę miesięcy) odważam się robić na nim samym. Bardzo ładnie rośnie, co możecie zobaczyć na zdjęciach. Lekko kwaśny, wilgotnawy z chrupiącą skórką... Polecam!

razowiec

Cytuję za Tatter :

400g zakwasu zytniego razowego plynnego (np. 150%)*
150ml wody**
100g maki zytniej/pszennej razowej
300g maki pszennej chlebowej zwyklej lub Manitoby
1 lyzka soli morskiej
1 lyzeczka demerary


*jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy
**ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu i rodzaju uzytych mak.

Wszystkie skladniki mieszam, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiam do wyrosniecia na godzine.
Znow mieszam krotko, przekladam do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrebami lub platkami zytnimi, smaruje wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywam naoliwiona folia i zostawiam do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Pilnuje zeby nie przeroslo!
Przed pieczeniem posypuje makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Foremke z chlebem wsuwam do zimnego piekarnika, nastawiam temperature na 200C i pieke godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje (osiagnie temperature 200C), chleb i scianki pieca spryskuje woda.
Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.

razowiec

razowiec

razowiec

Smacznego!





Flagowe ciasteczka razowe >

< Pierś kaczki z sosem porzeczkowym

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • asialc1

    Piękny! ;-) Ja właśnie chwilę temu wyjęłam żytni z piekarnika też na naszym zakwasie ;-)

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci