Menu

kilka srok za ogon

Na rozgrzanie: Portugalska zupa z batatów i chorizo

margoja

zupa z chorizo

Nie wiem, czy potrzebne Wam danie na rozgrzanie, ale u mnie ostatnio powodzenie mają ziemniaczane, sycące zupy, kremy warzywne i takich kilka znajdzie się na blogu w najbliższym czasie. Szybko się je przygotowuje, a to niewątpliwie też zaleta. Jestem pewna, że też je polubicie! Dziś pierwsza z nich, portugalska zupa z batatów, jest dość słodka, dodatek szpinaku dodaje jej charakteru, ale najwięcej smaku oddaje jej chorizo. 

zupa z chorizo

Składniki :

250 g chorizo (dałam połowę)
400 g ziemniaków
2 słodkie ziemniaki (bataty)
1 cebula
1 ząbek czosnku
słodka papryka w proszku
1 łyżka oliwy
2 litry gorącego bulionu drobiowego
225 g mrożonego szpinaku (dałam pół pęczka świeżego)
sól
pieprz

W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić pozbawioną skórki kiełbasę, pokrojoną w plasterki/paseczki. Podsmażyć ok 2 min. Wyjąć kiełbasę i na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekany czosnek z cebulą. Po chwili dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i bataty, oprószyć słodką papryką. Zamieszać, wlać bulion. Zagotować ok 20 min. Nie za długo, bo bataty się rozpadną. Wrzucić kiełbasę, posiekany szpinak, doprawić. Gotować ok 10 min.

zupa z chorizo

Przepis zaczerpnęłam z bloga Aromat Malin.

Walentynki : Piernikowy crème brûlée >

< Irlandzkie ciasto z brandy

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci