Menu

kilka srok za ogon

Orkiszowo-żytnie ciasteczka z marmoladą

margoja

orkiszowe ciasteczka

Założeniem na Wielki Post było pieczenie ciast tylko na weekendy. Trudne, acz wykonalne:) Co jednak zrobić, gdy to wyczekane, niedzielne ciasto nie do końca spełnia nasze oczekiwania? (patrz poprzedni wpis:). Wtedy, trzeba działać ekspresowo, takie są właśnie te ciasteczka - kruche, maślane, a przy tym szybkie i zdrowe! Jedne z moich ulubionych od niedawna!

orkiszowe ciasteczka

Składniki :

  • 160 g mąki żytniej jasnej
  • 160 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 ,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 140 g jasnego lub ciemnego brązowego cukru (mój demerara był ciut za gruby, co widać na zdjęciach)
  • 2 jajko

       + marmolada do przełożenia

Wszystko zmiksować w malakserze na gładką kulę. Lepić kulki wielkości małych orzechów włoskich i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć widelcem nadając wzorek.

Piec w 180 st ok 15 min.

Ostudzić i przełożyć marmoladą.

Smacznego!

Przepis na bazie tego od Doroty.

 

orkiszowe ciasteczka

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci