Menu

kilka srok za ogon

Orkiszowo-żytnie scones z migdałami i żurawiną

margoja
330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

orkiszowe scones

Ciąg dalszy postnych ciasteczek:) Tym razem lekko przerobione scones na mące żytniej i orkiszowej. Co ciekawe, mąkę orkiszową zrobiłam sobie sama:) Kupiłam przez przypadek orkisz w ziarnach, więc zmieliłam w młynku na mąkę razową:) Urozmaicone są zmielonymi migdałami, co z orkiszem tworzy ciekawą orzechową nutę, oraz żurawiną, która dodaje odrobinę słodyczy, w tych bądź co bądź mało słodkich ciasteczkach.

orkiszowe scones

330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

Składniki :

- 200 g mąki żytniej jasnej
- 130 g mąki orkiszowej razowej
- 80 g zmielonych migdałów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 70 g masła
- 40 g cukru brązowego
- 50 ml mleka
- 2 jaja
- szczypta soli
- 50 g suszonej żurawiny

dodatkowo:

- jedno jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania ciastek
- 3 łyżki zmielonych migdałów do posypania

 

330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

W dużej misce połączyć mąki, proszek, sodę, sól, cukier, migdały. Dodać masło, rozetrzeć palcami na piasek. Dodać żurawinę.  W małej misce roztrzepać jaja z mlekiem. Wlać do dużej miski, ulepić kulę. Rozwałkować  grubo, ok 1 cm.

Wycinać kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać migdałami.

Piec ok 25 min w 190 st.

Smacznego!

orkiszowe sconesorkiszowe scones

330 gr de farine de blé
80 gr de cacahuètes (décortiquées)
1/2 sachet de levure chimique
75 gr de beurre
40 gr de sucre
1cc de bicarbonate de soude
50 ml de lait (+1cs pour badigeonner)
2 oeufs (+ 1 jaune)
100 gr de canneberges
Read more at http://www.ptitchef.com/recettes/dessert/scones-aux-canneberge-et-aux-notes-de-cacahuete-fid-1545017#fsqRRGGQhTJtOpHe.99

Inspiracja

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci