Menu

kilka srok za ogon

Poisson d'avril czyli prima aprilis

margoja

sałatka z łososiem

Jako "poisson d'avril" występuje dziś łosoś wędzony na ciepło:) Do niego jajo, odrobina makaronu, sałata, rzodkiewki i mamy sycące danie np. na kolację. Całą sałatkę robi się bardzo szybko, tyle, co ugotowanie jajek i makaronu. W sumie skomponowała się sama z zawartości lodówki:) Ale na stałe wejdzie do naszego menu, bo bardzo nam posmakowała! Polecam i Wam!

sałatka z łososiem

W talerzach układamy:

- mix sałat (skrapiamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno/lub oliwą i cytryną, mieszamy)
- na to ogórek świeży i rzodkiewki pokrojone w słupki/ćwiartki
- ugotowany makaron (ile chcemy)
- łososia dzielimy na kawałki, układamy na sałacie
- dodajemy jajo ugotowane na miękko
- posypujemy pokrojonym szczypiorkiem/dymką, solą i pieprzem

Robimy sos :

- łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- łyżeczka musztardy
- łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sałatę podajemy z sosem i kawałkiem chleba.

Smacznego!

 

sałatka z łososiem

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci