Menu

kilka srok za ogon

Muffiny z zielonym groszkiem i tymiankiem

margoja

muffiny z groszkiem

Miałam szczęście w tym roku być obdarowaną większą ilością zielonego groszku. Dodanie go tylko do zupy warzywnej nie zadowalało mojego apetytu na dania z jego udziałem. Traf chciał, że w jednym z newsletterów portalu petitchef.com pojawiły się ONE czyli muffinki z groszkiem i serem... Wiedziałam, że to jest to, czego szukałam:) I nie zawiodłam się! Jeśli tak jak ja, lubicie muffiny wytrawne, a te w dodatku fajnie wilgotne, jest to idealna propozycja na drugie śniadanie, a może piknik za miastem? Weekend za pasem! Polecam!

muffiny z groszkiem

Składniki :

- 180 g mąki
- 3 jaja
- 80 ml oliwy
- 100 ml mleka
- łyżeczka proszku
- 60 gr startego sera dojrzewającego (comte, gruyere, ja dałam bursztyn)
- 150 gr groszku (może być mrożony)
- sól/pieprz
- tymianek

Najpierw zalewamy groszek wrzącą wodą, chwilkę gotujemy, świeży groszek wystarczy zblanszować.

W misce łączymy jaja, oliwę i mleko.  Lekko solimy i pieprzymy. Roztrzepujemy rózgą, dodajemy mąkę z proszkiem, łączymy w jedną całość, mogą zostać grudki, na koniec dodajemy ser i posiekany tymianek.

Foremki na muffiny wypełniamy do ok 2/3 wysokości i pieczemy ok 20 min w 180 st.

Prawda, że proste? Kto się skusi?

Smacznego!

 

muffiny z groszkiemmuffiny z groszkiemmuffiny z groszkiem

Przepis dodaję do groszkowej Akcji :

Zielony groszek na różne sposoby

 

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • zblogowani1

    Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 2200 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

  • Gość: [Agnieszka] *.dynamic.chello.pl

    A ja jeszcze nigdy nie robiłam wytrawnych muffinek. Bardzo jestem ciekawa jak smakują :)

  • margoja

    To koniecznie wypróbuj! Bardzo fajna, lekka przekąska:)

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci