Menu

kilka srok za ogon

Puszyste ciasto na białkach z owocami

margoja

na białkach z owocami

Gdy robię drożdżówkę z przepisu mamy, a robię często:) zostają mi białka do wykorzystania. Jakoś nie mogę się przekonać do ich mrożenia, więc następnego dnia z reguły staram się je zużyć w nowy sposób. Ostatnio były bezy, więc teraz stanęło na ciasto z owocami. W sieci znalazłam całkiem fajny, a przede wszystkim prosty przepis na ciasto na białkach, nawet ich ubijać nie trzeba!
Z rabarbarem i truskawkami, posypane płatkami migdałów, puszyste waniliowe ciacho na niedzielę! Zapraszam!

 

na białkach z owocami

Składniki:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki mleka (180 ml)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej (ekstraktu)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (315 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1,5)
  • 3/4 szklanki cukru (170 g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • owoce - ok 300-400g u mnie truskawki + rabarbar
  • płatki migdałów na górę

Najlepiej, gdy wszystkie składniki są w temp.pokojowej.

Białka z mlekiem i esencją waniliową roztrzepujemy rózgą. Do dużej misy przesiewamy mąkę z proszkiem, łączymy ją z cukrem i solą.dodajemy miękkie masło i połowę mieszanki białkowej. Miksujemy, dodajemy pozostałą część, miksujemy na gładką masę parę minut.

Standardową foremkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę. Na górze układamy owoce, posypujemy migdałami.

Pieczemy w 180 st ok 40 min.

Smacznego!



na białkach z owocami

Inspiracja

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci