Menu

kilka srok za ogon

Drożdżówki z serem i malinami

margoja

drożdżówki z serem i malinami

Proste bułeczki z twarogiem i malinami, na drugie śniadanie, na podwieczorek... Trochę czekania aż ciasto urośnie, choć w tych upałach długo nie trzeba czekać:) i już są! Pachną i zachęcają... Może Wam teraz też przyda się chwila słodkiego, letniego zapomnienia?

 

drożdżówki z serem i malinami

Ciasto :

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 4,5 łyżeczki bułki tartej (lub mielonych migdałów, albo można pominąć)
  • 200 g malin

Najpierw rózgą roztrzepujemy mleko, jajko, żółtko i cukier. Mąkę łączymy z suchymi drożdżami. Jeżeli mamy świeże drożdże, to najpierw robimy rozczyn (drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru, mleka, mąki i czekamy aż zaczną pracować.

Do masy dodajemy stopniowo mąkę z drożdżami, masło i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy aż urośnie.

Następnie dzielimy na ok 10 bułeczek.
Uformować w kulki i ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Gdy się napuszą, dnem szklanki robimy wgłębienie w każdej z nich, prawie do samej blachy. W to wgłębienie nasypujemy łyżeczkę bułki tartej lub migdałów, Na to dajemy po dwie łyżki masy serowej.

Masa serowa:

- 250g twarogu białego
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru z wanilią

Wszystko dokładnie wymieszać, można najpierw twaróg przecisnąć przez praskę.

Na górę układamy maliny. Rant bułeczek smarujemy białkiem.

Ja jeszcze zrobiłam z truskawkami i kruszonką, tradycyjnie:)

drożdżówki z serem i malinami

Smacznego!

Przepis na ciasto od Doroty.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • gin86

    Ależ ślicznie wyglądają! :)

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci