Menu

kilka srok za ogon

Rustykalna tarta z jabłkami

margoja

jabkarustic3

Tę tartę robiłam już kilka razy, jest wyjątkowa : chrupkie, pyszne, maślane ciasto*, a w środku peeeełno jabłek wymieszanych z cynamonem. Na górze lubię posypać cukrem perlistym, który się fajnie karmelizuje podczas pieczenia. Jemy tradycyjnie z lodami...:) Musicie spróbować!!!!

*w oryginalnym przepisie tu było go za mało, więc zawsze robię je z półtora porcji:)

jabkarustic1

Składniki :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek lodowatej wody
  • 3/4 kostki zimnego masła, pokrojonego w kawałki

Wszystko oprócz wody łączymy, tak jak jabyśmy robili kruszonkę, dodajemy wodę i zagniatamy w kulę, którą spłaszczamy dośc mocno i zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 30 min.

jabkarustic2

Jabłkowy farsz:

- 4 duże jabłka, albo odpowiednio więcej małych (najlepiej renet lub antonówek)
- 3 łyżki cukru (2+1)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka mąki

Jabłka obieramy, usuwamy skórki i gniazda nasienne, kroimy ćwiartki w plasterki . Posypujemy 2 łyżkami cukru i cynamonem. Pozostały cukier mieszamy z mąką.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Gdy ciasto ma średnicę ok 30-35 cm przenosimy na blachę wraz z papierem. Odklejamy wierzchni arkusz papieru, posypujemy mąką z cukrem i wysypujemy jabłka zostawiając margines ok 5 cm z brzegów wolnego. Zawijamy brzegi do środka, można posmarować białkiem lub mlekiem i posypać cukrem perlistym lub zwykłym.

Pieczemy w  200°C ok 40 min.

Odkryte jabłka po upieczeniu smarujemy podgrzanym dżemem morelowym, lub musem jabłkowym (jak na zdjęciu).

Smacznego!

jabkarustic4jabkarustic5

 

Chleb ukraiński na zakwasie >

< Pierniczki Idy czyli Piernik Staropolski

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • gin86

    Z lodami musi smakować niebiańsko :)

  • arkadiusz-789

    Chrupkie, maślane ciasto. Tych kilka słów przekonuej mnie do tego, ze jest pyszne :)
    Uwielbiam maślany posmak ciasta, taka kruchość... Przypomina mi to kruche maślane ciasteczka, które robiłem zawsze z moją babcią. Teraz mieszkam daleko od niej i nie zawsze mogę. Ale smak przypomina mi te chwile z nią :)

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci