Menu

kilka srok za ogon

Kanelbullar z migdałowym twistem

margoja

kanelbullar

Nie wiem, czy wszyscy odnotowali tę datę (ja z opóżnieniem), ale 4 pażdziernika był Dzień Kanelbullar :). Z tej okazji, te jedne z moich ulubionych bułeczek zrobiłam w innej, lekko migdałowej odsłonie - z dodatkiem masy marcepanowej a zamiast cukru perlistego posypałam wierzchy płatkami migdałowymi. Wyszło mięciutko, aromatycznie i pysznie! Zapraszam!

kanelbullar

Składniki :

400-425g mąki pszennej, 
25g drożdży, 
250ml ciepłego mleka, 
50g cukru, 
75-100g roztopionego masła, 
szczypta soli, 
1 łyżeczka mielonego kardamonu 

 nadzienie: 
100g  masła rozpuszczonego
50g cukru, 
1 łyżka cynamonu
ok 200 g masy marcepanowej

Na wierzch:

jajko rozbełtane do posmarowania bułeczek
płatki migdałowe do posypania

 

Do miski wlać mleko, pokruszyć drożdże, dodać resztę, mąkę prawie całą, zagnieść elastyczne ciasto. Gdyby było za bardzo klejące, wykorzystać resztę mąki. Ciasto wyjątkowo łatwo się zagniata. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 min. Po tym czasie krótko wyrobić i odstawić na parę minut. W tym czasie przygotować nadzienie.

 Ciasto rozwałkować na prostokąt ok 60 cmx25cm, ja zrobiłam dwa mniejsze, dlatego bułeczki wyszły takie na 2 kęsy, ale za to dużo :)

Rozwałkowane ciasto posmarować masłem z cukrem i cynamonem, na to zetrzeć na grubej tarce masę marcepanową. Zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 2-3 cm ślimaczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostawić do napuszenia na ok 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st.

Wyrośnięte smarować jajem i posypać płatkami. Piec ok 7-10 min.

kanelbullarkanelbullarkanelbullar

 Korzystałam z przepisu znalezionego u Mirabelki

 

 

 

 

 

 

 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci