Menu

kilka srok za ogon

Kurczak ze świeżymi śliwkami i imbirem

margoja

kurczak ze śliwkami

Czas na prawdziwie jesienne danie! Jeżeli lubicie niebanalne połączenia smaków, to kurczak ze śliwkami na pewno będzie Wam smakował. Śliwki, tymianek i imbir nadały mięsu niepowtarzalny aromat. Jabłka tworzą słodką bazę, ale dla amatorów większej słodyczy proponuję dodać łyżkę miodu :) Korzystajcie póki mamy czas śliwkowy :) Polecam!

 

kurczak ze śliwkami

 

Składniki :

- kurczak zagrodowy podzielony na części
- sól/pieprz/tymianek/majeranek
- 2 łyżki oleju
- 6 śliwek (takich większych węgierek)pokrojonych na ćwiartki
- 2 jabłka pokrojone w ósemki
- ok pół szklanki bulionu lub wody
- mała garstka czosnku w płatkach
- ok 2-3 cm świeżego imbiru pokrojonego na kawałeczki lub startego
- ew. łyżka miodu


Podzielonego kurczaka pieprzymy delikatnie i solimy, oprószamy tymiankiem. Można odstawić na 2 godziny jeśli mamy czas. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron, po czym dolewamy bulionu/wody, dodajemy czosnek i imbir i dusimy ok 40 min. Po tym czasie, gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodajemy pokrojone owoce, można dodać miód. Dusimy kolejne 20 min. Dodajemy szczyptę majeranku.

Podałam go z kaszą perłową i surówką z białej rzodkwi.

Smacznego!

 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci