Menu

kilka srok za ogon

Muffiny czekoladowe z serkiem mascarpone

margoja

SAM_7353

Gdy za oknem ni to zima, ni to wiosna.... gdy wiatr taki, że urywa glowę... trzeba podnieść sobie humor czymś mocno czekoladowym.... I takie właśnie Wam dziś proponuję -  czekoladowe muffinki z pysznym, sernikowym środkiem z serka mascarpone. Szybkie w robocie, jak to muffiny, dzieciom posmakowały, będą na pewno pojawiać się częściej jako antidotum na brzydką pogodę :)

SAM_7354

Przepis znalazłam na nieocenionej Kwestii smaku, ale zmieniłam ilość nadzienia serowego, bo wydawało mi się go mało w oryginalnym przepisie.

Składniki na 12 muffinek:

Najpierw przygotowujemy masę serową, bo musi się schłodzić przez pół godziny w zamrażalniku :

- 250g serka mascarpone
- 2 białka jajek
- 3 łyżki cukru drobnego do wypieków
- 2 łyżeczki mąki pszennej

Wszystkp rozcieramy rózgą kuchenną na jednolitą masę i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. A w tym czasie robimy ciasto :

- 1 i pół szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 1/3 lub 1/4 szkl kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- duża szczypta soli

Wszystkie suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy cukier. Mieszamy i w środku robimy krater, tam wlewamy :

- 1/2 szkl wody
- 1/3 szkl oleju roślinnego
- 1/2 szkl maślanki lub jogurtu naturalnego (mały kubeczek jogurtu)
- łyżka octu winnego
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 żółtka

Wszystko razem mieszamy do połączenia.

Wlewamy do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami po łyżce ciasta, na to po łyżce nadzienia i znów ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 175 st z termoobiegiem. Pieczemy ok 25 min, do suchego patyczka.

 Smacznego!

SAM_73552SAM_7356

 

 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci