Menu

kilka srok za ogon

Czosnkowo-serowy chlebek odrywany. Najlepszy!!!

margoja

SAM_7838

Trochę długo ten przepis czekał na wypróbowanie...  a szkoda.... :) Przepis wyrwany kiedyś z Wysokich Obcasów, nawet nie zapisałam, z którego numeru... Przepis w miarę prosty.... składniki, które z reguły w domu są.... Nic, tylko robić :)  U nas wystąpił jako dodatek do zupy z jarmużem, ale sprawdzi się jako składnik kolacji np. do sałatki... albo element menu na imprezie :) Małe modyfikacje uzdrawiające przepis (np.razowa mąka) oczywiście musiałam wprowadzić :) testujcie.... Bo warto!!! 

 

SAM_7844

 

Składniki :

- 2 szkl mąki pszennej 650
- 1 szkl mąki pszennej razowej 2000 (lub orkiszowej)
- 15 g drożdży 
- 4 łyżki masła
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli

Na nadzienie: 

- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki (ok 100g) tartego sera cheddar (mozzarella, parmezan, bursztyn)
- 80g stopionego masła

Do dużej miski wsyp mąkę. Na środku zrób dołek, pokrusz tam drożdże zasyp cukrem, wlej połowę podgrzanego lekko mleka. Wymieszaj lekko podbierając mąkę wokół (ok 2 łyżki). Zostaw na ok 15 min aż drożdże ruszą. Następnie dodaj jaja, resztę mleka, sól, ostudzone masło. Zagnieć ręką lub mikserem z końcówkami spiralkami. Ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od rąk. Przykryj ciasto na ok godzinę przykryte ściereczką.

W tym czasie przygotuj nadzienie :

Do roztopionego masła wyciśnij czosnek. Zetrzyj ser, posiekaj pietruchę.

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na duży prostokąt ok 30 cm bok (nie wałkuj zbyt cienko, bo ciężko będzie potem złożyć). Podsyp odrobiną mąki, jeśli lepi się do wałka/stolnicy.
Posmaruj ciasto masłem z czosnkiem. Posyp serem i natką. Pokrój na pasy ok 10 cm. Nałóż pasy jeden na drugi i pokrój na 10 cm kwadraty.SAM_7829

Przygotuj keksówkę o długości ok 20 cm. Wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Wkładaj kwadraty z ciasta na sztorc, jeden stosik obok drugiego i pozostaw do napuszenia w formie ok 30 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st.SAM_7830

Piecz ok 30-35 min. Sprawdź dla pewności patyczkiem, czy środek się dopiekł. 

A potem odrywaj cząstki i jedz! Najlepszy lekko ciepły :)SAM_7841

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci