Menu

kilka srok za ogon

Czekoladowe muffiny z żytnią mąką i pomarańczową skórką

margoja

SAM_7937

W niedzielne popołudnie po prostu musi być ciasto... Albo chociaż muffiny :) Powiem Wam, że te zasługują na pochwałę... Choć to szybkie muffiny, smakują jak ucierane babeczki... Z kawałkami deserowej czekolady i skórką pomarańczową własnej roboty... A żeby było zdrowiej pozbawione cukru, z dodatkiem miodu i mąki żytniej razowej i z chrupiącą posypką z płatków jęczmiennych podpiekanych... Można jeść bez wyrzutów sumienia :)

SAM_7938Składniki:

Suche:

- 100 g mąki żytniej razowej
- 200 g mąki pszennej (typ 500)
- 2 łyżeczki proszku (niepełne)
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej (proszku) lub kakao

Mokre :

- 160 g masła (stopionego)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 125 ml miodu (niecałe pół szklanki)
- 200 ml mleka
- 2 jaja

dodatkowo :

- 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej
- 100 g czekolady deserowej posiekanej
- 4 łyżki płatków jęczmiennych podpieczonych (lub dowolnych otrębów)

Wykonanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i przygotowujemy formę do muffinek, wykładamy ją papilotkami.

2. Tak jak w przypadku każdych muffinów : Do dużej miski przesiewamy składniki suche.

3. W mniejszej misce roztrzepujemy składniki mokre. Dodajemy skórkę pomarańczową.

4. Łączymy zawartość obu misek. Dodajemy czekoladę posiekaną. Kótko mieszamy, tylko do połączenia składników.

5. Wykładamy do papilotek (mi wyszło dużych 14 muffinów). Ciasto jest dość gęste.

6. Posypujemy płatkami/otrębami.

7. Pieczemy ok 25 min. ( u mnie 22 min). Sprawdzamy patyczkiem, czy są w środku wypieczone.

SAM_7939

 

SAM_7935

Smacznego!

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci