Menu

kilka srok za ogon

Delikatne i puszyste pączki pieczone

margoja

SAM_7358

Ostatnio trochę odzwyczaiłam się od potraw z głębokiego tłuszczu.... robię je naprawdę bardzo rzadko.... Na tłusty czwartek więc też mam propozycję bez wielkiej ilości tłuszczu... Pączki pieczone w piekarniku... delikatne i puszyste... Zrobiłam na 2 sposoby : z powidłami i lukrem ze skórką pomarańczową, czyli tradycyjnie :) i Z nutellą i malinowym lukrem - dla dzieci :) Obie wersje były pyszne! 

Korzystałam z przepisu Kwestii Smaku

SAM_7369Składniki :

Najlepiej jeśli są wcześniej wyjęte, w temp. pokojowej.

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej (daję typ 500)
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g masła

dodatkowo - słoiczek powideł
jajko do posmarowania

W mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy do rośnięcia w ciepłe miejsce (albo miskę z gorącą wodą ).

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól. Gdy drożdże są bardzo spienione i mocno wyrosły dodajemy je do mąki. Wszystko miksowałam dodając stopniowo po jajku. Gdy ciasto jest już jednolite łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Przykrywamy miskę ręczniczkiem i odstawiamy do napuszenia na ok godzinę.

SAM_7359

Gdy ciasto jest już wyrośnięte wykładamy na oprószony mąką blat i lekko zagniatamy pozbywając się powietrza ze środka. Rozpłaszczamy i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka ( mi wyszło ok 20 pączków). Pozostałe ciasto zbieramy i też formujemy z niego kółeczko. Na każde kółeczko kładziemy łyżeczkę powideł i zlepiamy jak pieroga, na koniec miejsce zlepienia zbieramy w jednym miejscu tworząc kuleczkę. Układamy w papilotkach złączeniem do dołu (papilotki jak do muffinek - ja miałam trochę większe nic tradycyjne). Układamy na blasze do pieczenia. I znów dajemy ciastu odpocząć na pół godziny przykrywając. Gdy się napuszą smarujemy rozbełtanym jajkiem i do pieca.

Pieczemy w 180 st ok 15 min. 

W tym czasie robimy lukier : 

- 200 g cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu z pomarańczy (lub skórka otarta)
- sok z połowy cytryny
- łyżka likieru Cointreau lub wódki
- łyżka skórki pomarańczowej smażonej

Cukier rozrabiamy z płynami, jeśli jest za rzadki dodajemy jeszcze cukru pudru. Na koniec dodajemy skórkę smażoną

Gdy pączki lekko przestygną smarujemy lukrem.

SAM_7361

SAM_7368

Jak mówiłam u mnie druga wersja była z łyżeczką nutelli i malinowym lukrem :

- 200 g cukru pudru
- malinowe puree ( mrożone maliny ok 300 g zagotowane z pół szklanki cukru i przetarte)
- ew kilka kropel soku z cytryny

SAM_7371

SAM_7377

SAM_7373Smacznego Tłustego czwartku!

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci