Menu

kilka srok za ogon

Kurczak stir-fry z sosem hoshin brokułami i kukurydzą

margoja

 

kurczak_stir_fry1

Wprawdzie ostrożnie testuję nowe smaki, ale ten przepis znalazłam na Kwestii Smaku... a tam są przepisy godne uwagi, więc postanowiłam spróbować :) Z pewną nieśmiałością dodawałam wszystkie składniki sosu, połączenie smaków dla mnie nowe... teraz wiem, że nie było czego się bać, następnym razem już bez obaw będę mieszać sos :) Bardzo wszystkim posmakowało! Azjatycko i  pysznie! Polecam!

 kurczak_stir_fry22

Składniki na sos :

  • 4 (60 ml) łyżki sosu sojowego
  • 4 (60 ml) łyżki wody
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z 1/2 limonki lub 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne

Pozostałe składniki :

  • op. makaronu razowego 
  • średni brokuł
  •  mała puszka kukurydzy
  • podwójny filet z kurczaka
  • czarny pieprz
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 2 cm korzenia imbiru, starte
  • 1 łyżka oleju roślinnego (np. kokosowego)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki

kurczak_stir_fry4

1. Ugotować makaron al dente i brokuła.

2. Wszystkie składniki sosu podgrzać w rondelku i połączyć.

3. W woku lub patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę. Na koniec oprószyć mięso mąką.

4. Dodać brokuły i kukurydzę.Chwile podsmażyć, dodać makaron. Wlać sos, wszystko wymieszać i podsmażyć razem.

5. Posypać dymką i podawać.

Smacznego!

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci