Menu

kilka srok za ogon

Racuchy turowskie pieczone

margoja

SAM_7854

Nie przesadzę, jak powiem, że moja rodzina i ja zakochaliśmy się w tych bułeczkach :)  Racuchy z Turowa, okolice Lublina, nigdy ich tam nie jadłam, ale jak zobaczyłam przepis nie mogłam się oprzeć :)   Tradycyjnie przygotowuje się je smażąc na patelni, my jednak wolimy je w wersji light :) Upieczone w piekarniku są pysznymi drożdżowymi bułeczkami z nadzieniem z twarogu. Zrobiłam z podwójnej porcji, żeby na następny dzień starczyło ich też do śniadaniówek do szkoły :) Wam też radzę tak zrobić... Są przepyszne nawet na drugi dzień...

Przepis znalazłam na blogu Madame Edith.

SAM_7847

Składniki na 1 porcję :

  • drożdże 30 g
  • mąka pszenna 350 g (dałam pół na pół z razową)
  • mleko 125 ml
  • 2 łyżeczki cukru
  • masło 50 g (roztopione)
  • jajka 2 sztuki

Nadzienie: 

  • twaróg śmietankowy ok 250 g
  • 1 czubata łyżka jogurtu gęstego lub  śmietany
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wkładamy pozostałe składniki oprócz masła. Zaczynamy wyrabiać (u mnie mikserem). dodajemy rozczyn, na końcu masło. Wyrabiamy do otrzymania elastycznego ciasta. Przykrywamy miskę ściereczką kuchenną i odstawiamy na ok godzinę.

W tym czasie robimy nadzienie, czyli mieszamy wszystkie składniki rozgniatając widelcem.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy na 10 części. Każdą część rozpłaszczamy na elipsę, kładziemy łyżkę nadzienia i składamy jak pieróg, tylko miejsce łączenia chowamy pod spód. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dajemy im jeszcze 20 min do napuszenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st.

Można je też usmażyć na patelni (ok 1,5 cm oleju tak, żeby pływały, na nie za dużym ogniu, bo szybko łapią kolor ). 

Piec ok 20 min do zrumienienia. 

Jedliśmy je : bez niczego, z miodem, z sosem z malin, z jogurtem. W każdej wersji przepyszne!!!!

SAM_7850

 

 

SAM_7852

 

SAM_7853

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci