Menu

kilka srok za ogon

Sernikowa tarta cappuccino Lusette

margoja

SAM_79171

Sernik kawowy chodził za mną od jakiegoś czasu... ostatecznie wyszła tarta sernikowa z wafelkami Lusette . Najważniejsze, że wyszła taka, jaką chciałam...  delikatna konsystencja, prawie aksamitna, ale wyraźny smak kawy. O to chodziło :) Na ciasteczkowo-wafelkowym spodzie i topie z bitej śmietany... Czego chcieć więcej? Polecam na koniec karnawału dla kawowych smakoszy i nie tylko :)

SAM_7915

Składniki na spód :

Na formę ok 25 cm.

- 300 g ciastek czekoladowych (dałam pół na pół czekoladowych i pełnoziarnistych)
- wafelek Lusette czekoladowy (50g)
- 90 g stopionego masła

Wszystko rozdrabniamy na piasek malakserem. Formę do tarty ( u mnie z wyjmowanym dnem) ew, tortownicę smarujemy masłem i wylepiamy ciasteczkową masą, spód i boki. Chłodzimy w lodówce 30 min.

Masa sernikowa :

 - 600 g twarogu mielonego
- 250 g mascarpone
- 180 g cukru
- 4 jaja
- 4 łyżki likieru kawowego lub karmelowego
- 5 łyżek mocnego espresso
- 1 łyżka kawy mielonej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki oprócz czekolady miksujemy do połączenia, nie za długo. Na koniec dodajemy czekoladę, mieszamy i wylewamy na spód.

Pieczemy w 150 st ok 70 min. Aż środek będzie ścięty.

Chłodzimy w otwartym piekarniku, potem w lodówce. Wykładamy na talerz i robimy dekorację :

- 250 g śmietany kremówki (schłodzonej)
- łyżka cukru z wanilią
- wafelek Lusette Cappuccino (pokruszony)

Śmietanę ubijamy, dodając stopniowo cukier. Wykładamy na ciasto.

Przed samym podaniem posypujemy pokruszonym wafelkiem Lusette.

SAM_7914

 

SAM_7913

Przepis bierze udział w akcji :

lusette.pl


alt="Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette">



© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci