Menu

kilka srok za ogon

Orange dimples czyli razowe ciasteczka z marmoladą

margoja

 

 SAM_7978

 Po karnawale przychodzi taki moment, gdy mam ochotę na coś mniej słodkiego.... coś bardziej zdrowego... niekoniecznie rezygnując całkowicie z wypieków... Te ciasteczka to odpowiedź na to moje zapotrzebowanie, bo zawierają połowę mąki razowej, a cukier zwykły zastąpiłam kokosowym, który ma bardzo korzystny indeks glikemiczny...  a poza tym jest go w tych ciastkach bardzo mało... Ciasteczka są waniliowe, zrobiłam je w dwóch wersjach : z  pomarańczową nutą nadaną przez marmoladę z gorzkich pomarańczy, a drugą cześć tylko posypałam sezamem. W obydwóch wersjach były pyszne :)

SAM_7980

Składniki na ok 30 dużych sztuk:

- 180 g masła miękkiego
- 1/2 szkl cukru kokosowego (lub muscovado, jeżeli lubisz wyraźnie słodkie ciastka, daj ciut więcej)
- 2 małe jaja
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl mąki pszennej razowej
- 1 szkl maki pszennej 

dodatkowo - 1/2 szkl konfitury pomarańczowej 

Masło utrzeć z cukrem, dodać po kolei jaja i ekstrakt. Na koniec wmiksować mąkę. ciasto będzie raczej luźne. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na ok 30 min.

Po tym czasie formować kulki wielkości orzechów włoskich i układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Wgłębienie na marmoladę można zrobić kciukiem, albo zakrętką od napoju, dobrze jest ja umoczyć w wodzie, żeby nie przykleiła się do ciasta. Wgłębienie robimy prawie do samej blachy, inaczej marmolada wypłynie. Wypełniamy każdy środek łyżeczką marmolady.

W drugiej wersji rozpłaszczałam ciastka tłuczkiem do mięsa :) tez zmoczonym w wodzie. I posypałam sezamem.

Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ok 15 min, aż będą rumiane.

SAM_7979

SAM_7982

SAM_7985

SAM_7983

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci