Menu

kilka srok za ogon

Szybka zupa pomidorowa z cieciorką i szpinakiem

margoja

SAM_79561

Miałam problem jak nazwać tę zupę... Niby z pomidorami, ale nie do końca to klasyczna pomidorowa, za dużo w niej innych warzyw :) Niemniej jest z pomidorami i to w dwóch różnych postaciach... Coby o niej nie mówić, jest pyszna, sycąca, rozgrzewająca i szybko się ją przygotowuje... Jest to moja kompilacja różnych przepisów na zupę z cieciorki, myślę, że udana! :)  Na czas przednówka jak znalazł :) Zapraszam!

SAM_7957

Składniki na średni garnek :

 - 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pół czerwonej papryki
- 4 średnie ziemniaki
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- puszka pokrojonych pomidorów pelati
- puszka ciecierzycy
- słodka papryka w proszku
- 2 łyżki oliwy
- 2 duże garście szpinaku baby
- jajka ugotowane do podania (ilość wg możliwości :)

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę, ziemniaki i paprykę. Chwilkę przesmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek i praktycznie od razu zalewamy gorącą wodą (ciut nad warzywa). Gotujemy prawie do miękkości warzyw, dodajemy puszkę pomidorów i cieciorkę (jeżeli lubimy jej dużo w zupie, dodajemy całą puszkę, jeżeli mamy dzieci, które kręcą nosem na cieciorkę, dodajemy pół puszki do zupy a drugie pół miksujemy z chochlą zupy i dodajemy do reszty ;) . Po 5 minutach dodajemy resztę składników, szpinak, posiekane suszone pomidory, przyprawiamy papryka i solą/pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.

Podajemy z jajkiem . Smacznego!

SAM_7954

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci