Menu

kilka srok za ogon

Serniki

Sernik czekoladowy na makowym spodzie

margoja

SAM_7807

 

Obłędny sernik.... Nie dość, że czekoladowy z pomarańczową nutą, to jeszcze na makowym spodzie.... Moje smaki... Po prostu niebo w gębie :) Przepis świąteczny, ale kto nam zabroni zrobić go w lutym? Na pewno będzie smakował tak samo pysznie :)

 

SAM_7813

Spód:

- 1 op. (200g) mielonego, suchego maku, przygotowanego wg instrukcji (lub 400g gotowej masy makowej)
- 2 duże jajka
- 3 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
- 40 g miękkiego masła
- 1 łyżka bułki tartej

Masa serowa:

- 600 g twarogu mielonego 
- 250 g mascarpone
- 120 ml kremówki
- 4 jaja
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
- skórka otarta z pomarańczy (dałam łyżeczkę ekstraktu z pomarańczy)
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego

Polewa :

- 100 g gorzkiej czekolady
- 10 łyżek słodkiej śmietanki (kremówki)

Dodatkowo :

Dekoracja z chipsów czekoladowych o smaku pomarańczowym , ja dałam czekoladki o tym smaku i cukrowe gwiazdki.

 1. Masę makową łączymy z bułką, orzechami i masłem, na koniec dodajemy ubite na jasna pianę jajka. 

 2. Formę ok 23 cm wyłóż papierem (sam spód) i na to wylej masę makową. Piecz w 180 st ok 20 min. Wystudź. 

 3. Kremówkę podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w niej połamaną czekoladę. Studzimy.

 4. Pozostałe składniki masy miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy wszystko razem, nie za długo.

 5. Przelewamy masę na spód i pieczemy ok 80 min w 150 st. Studzimy w uchylonym piekarniku,potem w lodówce.

 6. Przygotowujemy polewę : czekoladę rozpuszczamy w kremówce i polewamy wyjęty z tortownicy,wystudzony sernik, dekorujemy.

SAM_7806

Smacznego!

Przepis znalazłam u Kasi :)

Sernik z musem żurawinowym

margoja

SAM_7866

Niesamowicie kremowy z lekką pomarańczową nutą, sernik z musem żurawinowym :) Jeśli nie macie żurawiny w zamrażarkach, myślę, że z powodzeniem maliny ją zastąpią... Z żurawiną wpisuje się jeszcze w klimat świąt... Ma jeszcze jedną zaletę : prosto się go robi :) Czyli to, co lubimy najbardziej : prosto i pysznie.... i jeszcze tak pięknie się prezentuje na stole... :)

Przepis znalazłam u Doroty :)

SAM_7872

Składniki na spód:

  • 120 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 40 g orzechów włoskich lub pekan
  • 30 g masła, roztopionego

Ciastka i orzechy wsypujemy do malaksera i rozdrabniamy na piasek. Wlewamy masło i jeszcze chwilę wszystko mieszamy. Formę 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (razem z bokami, bo mam metalową formę, która lubi "reagować" z sernikiem :() Jeśli masz formę ceramiczną lub silikonową to wyłóż papierem tylko dno. Wysyp ciasteczkową masę i wgnieć równo w spód.

Podpiecz 15 min w 175 st.

Składniki na masę serową:

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej

Najlepiej jak składniki są w temperaturze pokojowej.

Wszystko włóż do miski i zmiksuj. Nie za długo, żeby nie napowietrzać masy, gdyż wtedy urośnie i opadnie, a chcemy, by sernik był równy :)

Formę z zewnątrz owiń folią aluminiową 2x, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli w naczyniu, większej formie, do którego wlejemy wodę. Ja ułożyłam formę z sernikiem na głębokiej blaszce z wyposażenia piekarnika, do niej wlałam gorącej wody, ile się dało :)

Do tak przygotowanej foremki z podpieczonym spodem wlewamy masę serową i pieczemy ok godz w 150-160 st. Środek musi być ścięty przy potrząśnięciu foremką.

Sernik ostudzić.

Żurawinowe puree:

  • 300 g żurawin, świeżych lub mrożonych
  • 100 g cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

Wszystko podgrzać w garnuszku, aż żurawiny pękną. Chwilkę pogotować. Ja swoje żurawiny troszkę za bardzo odparowałam, dlatego nie mają takiej gładkiej konsystencji. Przetrzeć przez sito, ostudzić. Rozsmarować na ostudzonym serniku, udekorować.

Smacznego!SAM_7873

Sernik tahini z chałwą

margoja

sernik tahini

Pyszny sernik o delikatnym smaku chałwy, strukturze raczej ciężkiej, bardziej zbitej, choć robiony na mielonym twarogu z wiaderka. Nie za słodki, ale i tak mnie najbardziej smakował z dodatkiem truskawek... Taki czas, to trzeba korzystać! :) I jeszcze ta kakaowa polewa.... Polecam!

sernik tahini

Składniki :

- 750g twarogu mielonego 2 razy (u mnie wiaderko Piątnicy)
- 100g masła sezamowego (tahini słodzone syropem z agawy) może być pasta tahini niesłodzona, ale wtedy zwiększyć ilość cukru o 1/4 szklanki
- 3 jaja
- łyżeczka esencji waniliowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 50g pokruszonej chałwy waniliowej
- łyżka mąki pszennej

Dodatkowo na spód biszkopty podłużne typu lady fingers/savoiardi.

Na polewę :

- kubeczek kwaśnej, gęstej śmietany (200g)
- 3 łyżki drobnego cukru
- łyżka gorzkiego kakao

Wykonanie :

Piekarnik nagrzewamy do 150 st.

Wszystkie składniki oprócz chałwy miksujemy w misie. Nie za długo, do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy (można mikserem).

Blachę tortową ok 23-24 cm* wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Układamy biszkopty, można pokropić je kawą, ale nie trzeba. Wykładamy na nie masę, wyrównujemy.

Pieczemy 60 min.

W tym czasie robimy polewę : śmietanę mieszamy z cukrem. Dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3**).

Do mniejszej części dodajemy kakao. Mieszamy dokładnie.

Po upieczeniu, na gorący, ścięty sernik wykładamy białą polewę, rozsmarowujemy na powierzchni, następnie robimy kleksy kakaowe i robimy wzorki. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10-13 min.

Dokładnie studzimy, najpierw w otwartym piecu, potem w lodówce ok 12 godz.

Polecam podawać z owocami lub musem.

Smacznego!!!

* dałam 24cm i wg mnie był za niski, radzę dać 21-22 cm
** podzieliłam pół na pół i było za dużo ciemnego mam wrażenie :)

 Inspiracja

sernik tahini



 

sernik tahini

PS. Ja jadłam go właśnie tak:

sernik tahinisernik tahini

Sernik z ciasteczkami Oreo

margoja

 



sernik oreo


Na zachęcenie słońca, by do nas w końcu przyszło zrobiłam sernik z ciasteczkami Oreo. Dodatek lukrecji daje im niesamowicie czarny kolor, co możecie zobaczyć na jednym ze zdjęć, w rzeczywistości wygląda jakby się go ziemią posypało:) Jest dośc słodki, środek sernika klasyczny, czarna otoczka nadaje mu charakteru. Zachęcam do wypróbowania.


Przepis zaczerpnęłam z jednego z moich ulubionych blogów czyli
Moje Wypieki.
oreo

sernik oreo

 

Cytuję za Dorotus:


Składniki na spód:
160 g ciastek Oreo (bez masy)
60 g masła, roztopionego

Ciastka pokruszyć na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciastkową wysypać na spód, wyrównać.

Składniki na masę serową:
600 g twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub twarogu śmietankowego
1 szklanka (250 ml) creme fraiche
3 jajka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki cukru


+70 g ciastek Oreo, pokruszonych, do posypania (bez masy)


Wszystkie składniki  zmiksować na gładką masę (jajka dodajemy w całości). Wylać na ciasteczkowy spód.

Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Sernik powinien być ścięty na środku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Wystudzić, schłodzić przez noc w lodówce. Na górę wysypać pokruszone ciastka. 


Moje uwagi:

Na spód dałam ciasteczka w całości co utworzyło taki skarmelizowany spodzik.

Za długo nie pieczcie, mi sie troche spiekł i wtedy nie wyglada tak ładnie, w smaku był i tak pyszny:)

Smacznego! 

 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci