Menu

kilka srok za ogon

Ciasta biszkoptowe

Magiczne ciasto

margoja

magiczne ciasto

Na ten przepis wpadłam niedawno przeglądając francuskie blogi kulinarne. Bardzo mnie zaciekawił i postanowiłam oczywiście niezwłocznie się przekonać o magii tego wypieku;) Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, że i na polskich blogach ciasto to już odbiło się echem...  Niemniej i u mnie okazało się, że  magia działa i cudownym sposobem powstały trzy warstwy z jednej masy. Kto jeszcze nie robił, polecam! Tym bardziej, że jest delikatne, budyniowe, u mnie waniliowe. Bardzo nam smakowało z musem truskawkowym.

magiczne ciasto

Przepis stąd :

Składniki :

- 4 jaja w temp.pokojowej
- 150 g cukru
- 1 łyżka wody
- 125 g masła
- 115 g mąki
- szczypta soli
- 1/2 litra mleka
- laska wanilii (zamieniłam na 2 łyżeczki ekstraktu)
- kilka kropel soku z cytryny

Piekarnik nagrzać do 150 st. Stopić masło, wystudzić. Mleko podgrzać z laską wanilii, z której wyjmujemy ziarenka. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy z sokiem z cytryny na sztywna pianę.

Żółtka posypać solą i  ubić mikserem z cukrem i wodą. Dodać masło, ubijać dalej. Mąkę przesiać i miksować. Dodać mleko, pomiksować chwilę. Ciasto będzie bardzo płynne, ale tak ma być. Delikatnie wmieszać pianę, jej małe kulki mogą się unosić na powierzchni.

Formę szklaną lub inną  (u mnie pyrex, średnica 21 cm) wysmarować masłem i wysypać kaszką manną lub bułką tartą. Wylać ciasto do formy.

Piec godzinę, sprawdzić czy środek się upiekł. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Oprószyć cukrem pudrem. Podziwiać układające się warstwy:)

Smacznego!

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci