Menu

kilka srok za ogon

Chleby/Chlebki/Bułki

Racuchy turowskie pieczone

margoja

Nie przesadzę, jak powiem, że moja rodzina i ja zakochaliśmy się w tych bułeczkach :)  Racuchy z Turowa, okolice Lublina, nigdy ich tam nie jadłam, ale jak zobaczyłam przepis nie mogłam się oprzeć :)   Tradycyjnie przygotowuje się je smażąc... więcej

Czosnkowo-serowy chlebek odrywany. Najlepszy!!!

margoja

Trochę długo ten przepis czekał na wypróbowanie...  a szkoda.... :) Przepis wyrwany kiedyś z Wysokich Obcasów, nawet nie zapisałam, z którego numeru... Przepis w miarę prosty.... składniki, które z reguły w domu są.... Nic, tylko robić :)  ... więcej

Chleb ukraiński na zakwasie

margoja

Kolejny chlebek na zakwasie wypróbowany ze strony Doroty. Bardzo mi odpowiada jego konsystencja, lekko wilgotna, takie lubię najbardziej. Roboty z nim też nie za wiele:) Zakwas miałam jeszcze dość młody, więc wspomogłam go odrobiną drożdży. Polecam!... więcej

Na zakwasie : 60/40 Nilsa

margoja

Jeden z pierwszych chlebków na moim nowym zakwasie:) Bardzo podobny do Tatterowca , wilgotny, z dużą ilością dziurek. Choć według przepisu należy chlebek formować, ciasto było dość luźne, mieszałam je mikserem i piekłam w foremce. Pyszny razowiec! Za... więcej

Czy to już klasyka? -Razowiec Tatter(owiec)

margoja

Pyszny chleb razowy, jak z piekarni:) Bo jest z piekarni - Tatter:) Wszedł już do naszego menu na stałe. Aż dziwne, że jeszcze go nie mam na blogu! Na początku robiłam go z odrobiną drożdży, teraz (gdy nowy zakwas mam już parę miesięcy) odważam się r... więcej

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci