Menu

kilka srok za ogon

Chleby/Chlebki/Bułki

Racuchy turowskie pieczone

margoja

SAM_7854

Nie przesadzę, jak powiem, że moja rodzina i ja zakochaliśmy się w tych bułeczkach :)  Racuchy z Turowa, okolice Lublina, nigdy ich tam nie jadłam, ale jak zobaczyłam przepis nie mogłam się oprzeć :)   Tradycyjnie przygotowuje się je smażąc na patelni, my jednak wolimy je w wersji light :) Upieczone w piekarniku są pysznymi drożdżowymi bułeczkami z nadzieniem z twarogu. Zrobiłam z podwójnej porcji, żeby na następny dzień starczyło ich też do śniadaniówek do szkoły :) Wam też radzę tak zrobić... Są przepyszne nawet na drugi dzień...

Przepis znalazłam na blogu Madame Edith.

SAM_7847

Składniki na 1 porcję :

  • drożdże 30 g
  • mąka pszenna 350 g (dałam pół na pół z razową)
  • mleko 125 ml
  • 2 łyżeczki cukru
  • masło 50 g (roztopione)
  • jajka 2 sztuki

Nadzienie: 

  • twaróg śmietankowy ok 250 g
  • 1 czubata łyżka jogurtu gęstego lub  śmietany
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wkładamy pozostałe składniki oprócz masła. Zaczynamy wyrabiać (u mnie mikserem). dodajemy rozczyn, na końcu masło. Wyrabiamy do otrzymania elastycznego ciasta. Przykrywamy miskę ściereczką kuchenną i odstawiamy na ok godzinę.

W tym czasie robimy nadzienie, czyli mieszamy wszystkie składniki rozgniatając widelcem.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy na 10 części. Każdą część rozpłaszczamy na elipsę, kładziemy łyżkę nadzienia i składamy jak pieróg, tylko miejsce łączenia chowamy pod spód. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dajemy im jeszcze 20 min do napuszenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st.

Można je też usmażyć na patelni (ok 1,5 cm oleju tak, żeby pływały, na nie za dużym ogniu, bo szybko łapią kolor ). 

Piec ok 20 min do zrumienienia. 

Jedliśmy je : bez niczego, z miodem, z sosem z malin, z jogurtem. W każdej wersji przepyszne!!!!

SAM_7850

 

 

SAM_7852

 

SAM_7853

Czosnkowo-serowy chlebek odrywany. Najlepszy!!!

margoja

SAM_7838

Trochę długo ten przepis czekał na wypróbowanie...  a szkoda.... :) Przepis wyrwany kiedyś z Wysokich Obcasów, nawet nie zapisałam, z którego numeru... Przepis w miarę prosty.... składniki, które z reguły w domu są.... Nic, tylko robić :)  U nas wystąpił jako dodatek do zupy z jarmużem, ale sprawdzi się jako składnik kolacji np. do sałatki... albo element menu na imprezie :) Małe modyfikacje uzdrawiające przepis (np.razowa mąka) oczywiście musiałam wprowadzić :) testujcie.... Bo warto!!! 

 

SAM_7844

 

Składniki :

- 2 szkl mąki pszennej 650
- 1 szkl mąki pszennej razowej 2000 (lub orkiszowej)
- 15 g drożdży 
- 4 łyżki masła
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli

Na nadzienie: 

- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki (ok 100g) tartego sera cheddar (mozzarella, parmezan, bursztyn)
- 80g stopionego masła

Do dużej miski wsyp mąkę. Na środku zrób dołek, pokrusz tam drożdże zasyp cukrem, wlej połowę podgrzanego lekko mleka. Wymieszaj lekko podbierając mąkę wokół (ok 2 łyżki). Zostaw na ok 15 min aż drożdże ruszą. Następnie dodaj jaja, resztę mleka, sól, ostudzone masło. Zagnieć ręką lub mikserem z końcówkami spiralkami. Ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od rąk. Przykryj ciasto na ok godzinę przykryte ściereczką.

W tym czasie przygotuj nadzienie :

Do roztopionego masła wyciśnij czosnek. Zetrzyj ser, posiekaj pietruchę.

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na duży prostokąt ok 30 cm bok (nie wałkuj zbyt cienko, bo ciężko będzie potem złożyć). Podsyp odrobiną mąki, jeśli lepi się do wałka/stolnicy.
Posmaruj ciasto masłem z czosnkiem. Posyp serem i natką. Pokrój na pasy ok 10 cm. Nałóż pasy jeden na drugi i pokrój na 10 cm kwadraty.SAM_7829

Przygotuj keksówkę o długości ok 20 cm. Wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Wkładaj kwadraty z ciasta na sztorc, jeden stosik obok drugiego i pozostaw do napuszenia w formie ok 30 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st.SAM_7830

Piecz ok 30-35 min. Sprawdź dla pewności patyczkiem, czy środek się dopiekł. 

A potem odrywaj cząstki i jedz! Najlepszy lekko ciepły :)SAM_7841

Chleb ukraiński na zakwasie

margoja

chleb1Kolejny chlebek na zakwasie wypróbowany ze strony Doroty. Bardzo mi odpowiada jego konsystencja, lekko wilgotna, takie lubię najbardziej. Roboty z nim też nie za wiele:) Zakwas miałam jeszcze dość młody, więc wspomogłam go odrobiną drożdży. Polecam!

 

chleb2

Przepis cytuję za Dorotą (w nawiasach moje uwagi):

Składniki na 2 małe bochenki lub 1 duży. (Zrobiłam dwie małe keksówki)

Zaczyn zakwasowy:

  • 190 g zakwasu żytniego razowego
  • 220 g mąki żytniej średniej (użyłam typ 720)
  • 160 g wody

Składniki dokładnie wymieszać i pozostawić przykryte na 4 godziny w bardzo ciepłym miejscu (32ºC).

Ciasto wlaściwe:

  • cały wcześniejszy zaczyn
  • 300 g wody
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 95 g mąki pszennej razowej
  • 0,5 - 4 g drożdży (niekoniecznie, ja dałam 2 g)
  • 12 g soli

Zagnieść luźne i lepkie ciasto (zrobiłam to mikserem). Ciasto włożyć do większej miski i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h w temperaturze 25ºC). Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do przygotowanych blaszek i pozostawić do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.

Przed pieczeniem bochenki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem (ja posypałam mąką). Piec z parą, w malejącej temperaturze. W tym celu rozgrzać piekarnik do temperatury 260ºC i piec przez 20 minut, nastepnie obniżyć do 240ºC i piec kolejne 20 minut, obniżyć do 220ºC i piec jeszcze 20 minut (małe 2 bochenki piekłam krócej).

Smacznego !

chleb3

 

 

Na zakwasie : 60/40 Nilsa

margoja

nilsa

Jeden z pierwszych chlebków na moim nowym zakwasie:) Bardzo podobny do Tatterowca, wilgotny, z dużą ilością dziurek. Choć według przepisu należy chlebek formować, ciasto było dość luźne, mieszałam je mikserem i piekłam w foremce. Pyszny razowiec! Zapraszam!

Przepis znalazłam na blogu Doroty.

 

nilsa

Składniki :

  • 270 g żytniego zakwasu
  • 135 g żytniej mąki razowej
  • 180 g mąki pszennej (dałam chlebową 750)
  • 200 g wody, letniej
  • 1 g suchych drożdży (1/4 łyżeczki) lub 2 g drożdży świeżych
  • 9 g soli



Wszystkie składniki zmiksować w misce. Odstawić na 45 min. Ponownie zmiksować i zostawić na 45 min. Następnie ciasto włożyłam do szerokiej keksówki wysmarowanej olejem i posypanej otrębami. Odstawiłam na 2 godziny.

Nagrzać piekarnik na 260 st. Wstawić foremkę na górną półkę, na dolną położyć naczynie z wodą. Obniżyć temp do 250 st.  Po 10 min temp zmienić na 220 st i piec jeszcze 35 min.

Smacznego!

 

nilsa

Czy to już klasyka? -Razowiec Tatter(owiec)

margoja

razowiec

Pyszny chleb razowy, jak z piekarni:) Bo jest z piekarni - Tatter:) Wszedł już do naszego menu na stałe. Aż dziwne, że jeszcze go nie mam na blogu! Na początku robiłam go z odrobiną drożdży, teraz (gdy nowy zakwas mam już parę miesięcy) odważam się robić na nim samym. Bardzo ładnie rośnie, co możecie zobaczyć na zdjęciach. Lekko kwaśny, wilgotnawy z chrupiącą skórką... Polecam!

razowiec

Cytuję za Tatter :

400g zakwasu zytniego razowego plynnego (np. 150%)*
150ml wody**
100g maki zytniej/pszennej razowej
300g maki pszennej chlebowej zwyklej lub Manitoby
1 lyzka soli morskiej
1 lyzeczka demerary


*jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy
**ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu i rodzaju uzytych mak.

Wszystkie skladniki mieszam, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiam do wyrosniecia na godzine.
Znow mieszam krotko, przekladam do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrebami lub platkami zytnimi, smaruje wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywam naoliwiona folia i zostawiam do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Pilnuje zeby nie przeroslo!
Przed pieczeniem posypuje makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Foremke z chlebem wsuwam do zimnego piekarnika, nastawiam temperature na 200C i pieke godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje (osiagnie temperature 200C), chleb i scianki pieca spryskuje woda.
Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.

razowiec

razowiec

razowiec

Smacznego!





© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci