Menu

kilka srok za ogon

Mięso/Obiad

Szybki obiad : tagliatelle, kurczak, szpinak

margoja

SAM_7948

Uwielbiam przepisy na szybki obiad... Gdy się nie napracujemy, a pysznie i zdrowo zjemy i tak :) Dziś pierś z kurczaka w delikatnym curry, pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Na pewno nie jeden raz jeszcze się pojawi na naszym stole :) Polecam i Wam!

SAM_7949

Składniki :

- duża podwójna pierś z kurczaka
- 2 duże garście szpinaku baby
- makaron pełnoziarnisty ( u mnie tagliatelle)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- łyżeczka mieszanki przypraw curry
- 150 ml śmietanki 30%

Wstawic wode na makaron.

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć curry, solą i pieprzem i podsmażyć na oliwie.

Ugotowac makaron wg przepisu na opakowaniu.

Gdy mięso złapie złoty kolor dodać posiekane pomidory. Wycisnąć czosnek i dodać umyty szpinak. Gdy przywiędnie dodać śmietankę, pogotować chwilę, doprawić solą jeśli potrzeba. Dodać makaron i gotowe!

Smacznego!

 

SAM_7946

Przepis lekko zmieniony stąd

Kurczak stir-fry z sosem hoshin brokułami i kukurydzą

margoja

 

kurczak_stir_fry1

Wprawdzie ostrożnie testuję nowe smaki, ale ten przepis znalazłam na Kwestii Smaku... a tam są przepisy godne uwagi, więc postanowiłam spróbować :) Z pewną nieśmiałością dodawałam wszystkie składniki sosu, połączenie smaków dla mnie nowe... teraz wiem, że nie było czego się bać, następnym razem już bez obaw będę mieszać sos :) Bardzo wszystkim posmakowało! Azjatycko i  pysznie! Polecam!

 kurczak_stir_fry22

Składniki na sos :

  • 4 (60 ml) łyżki sosu sojowego
  • 4 (60 ml) łyżki wody
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z 1/2 limonki lub 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne

Pozostałe składniki :

  • op. makaronu razowego 
  • średni brokuł
  •  mała puszka kukurydzy
  • podwójny filet z kurczaka
  • czarny pieprz
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 2 cm korzenia imbiru, starte
  • 1 łyżka oleju roślinnego (np. kokosowego)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki

kurczak_stir_fry4

1. Ugotować makaron al dente i brokuła.

2. Wszystkie składniki sosu podgrzać w rondelku i połączyć.

3. W woku lub patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę. Na koniec oprószyć mięso mąką.

4. Dodać brokuły i kukurydzę.Chwile podsmażyć, dodać makaron. Wlać sos, wszystko wymieszać i podsmażyć razem.

5. Posypać dymką i podawać.

Smacznego!

 

Kurczak ze świeżymi śliwkami i imbirem

margoja

kurczak ze śliwkami

Czas na prawdziwie jesienne danie! Jeżeli lubicie niebanalne połączenia smaków, to kurczak ze śliwkami na pewno będzie Wam smakował. Śliwki, tymianek i imbir nadały mięsu niepowtarzalny aromat. Jabłka tworzą słodką bazę, ale dla amatorów większej słodyczy proponuję dodać łyżkę miodu :) Korzystajcie póki mamy czas śliwkowy :) Polecam!

 

kurczak ze śliwkami

 

Składniki :

- kurczak zagrodowy podzielony na części
- sól/pieprz/tymianek/majeranek
- 2 łyżki oleju
- 6 śliwek (takich większych węgierek)pokrojonych na ćwiartki
- 2 jabłka pokrojone w ósemki
- ok pół szklanki bulionu lub wody
- mała garstka czosnku w płatkach
- ok 2-3 cm świeżego imbiru pokrojonego na kawałeczki lub startego
- ew. łyżka miodu


Podzielonego kurczaka pieprzymy delikatnie i solimy, oprószamy tymiankiem. Można odstawić na 2 godziny jeśli mamy czas. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron, po czym dolewamy bulionu/wody, dodajemy czosnek i imbir i dusimy ok 40 min. Po tym czasie, gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodajemy pokrojone owoce, można dodać miód. Dusimy kolejne 20 min. Dodajemy szczyptę majeranku.

Podałam go z kaszą perłową i surówką z białej rzodkwi.

Smacznego!

 

 

Na majówkę : szaszłyki mielone z ziołami

margoja

szaszłyki z grilla

Czas grillowy już się zaczął, z różnych stron dobiegają aromaty wszelakie :) Ja, jeśli wrzucam coś na ruszt, to wolę, gdy jest to mięso, nie kiełbaski, dlatego dziś proponuję szaszłyki z mięsa mielonego z dużą ilością świeżych ziół, z sosem jogurtowo-miętowym i lekką sałatą. Można nawet powiedzieć, że dietetycznie, czyż nie?:)

 

szaszłyki z grilla

Składniki:

- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- starta mała cebulka
- pół szklanki  świeżych ziół ( u mnie koper, tymianek, natka pietruszki)
- sól/pieprz

Wszystko razem mieszamy, formujemy na drewnianych patyczkach do szaszłyków. Pieczemy na grillu na powietrzu, lub pod grillem w piekarniku.

Sos:

- jogurt naturalny
- świeże zioła (u mnie koper, mięta, szałwia)
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego
- sól/ pieprz

Wymieszać wszystkie składniki. Najlepiej odstawić, aby się smaki połączyły.

 

szaszłyki z grilla

Sałata :

- rukola
- listki melisy
- rzodkiewka
- pomidorki koktajlowe
- ogórek świeży

Polana olejem rzepakowym, skropiona sokiem z cytryny.

 

szaszłyki z grilla

Golonki z indyka na słodko

margoja

golonki z indyka

 

Są takie smaki, które się pamięta z domu..., które kojarzą się z konkretną osobą, z konkretnym wydarzeniem...  W pamięci zostaje zapach, smak i atmosfera...   Takim smakiem dla mnie są właśnie golonki indycze z dużą ilością majeranku, podawane z pieczonymi gruszkami i borówką. Kruche mięso o słodkim posmaku miodu i elegancki, niedzielny obiad:) Polecam!

 

golonki z indyka

Składniki :

- 4 golonki z indyka
- 4 łyżeczki miodu
- suszony majeranek (ok 3 łyżki) (ja użyłam jeszcze zapasy mrożonego)
- 4 gruszki
- 8 łyżek konfitury borówkowej lub żurawinowej
- sól/pieprz

Mięso nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, jeśli mamy czas, najlepiej odstawić na parę godzin do lodówki, ale nie jest to konieczne. Przed pieczeniem na każdą golonkę kładziemy łyżeczkę miodu. Wstawiamy do piekarnika 220 st na ok 1 godz.

Po tym czasie sprawdzam, czy mięso się rumieni, przewracam golonki, żeby się równomiernie spiekły i zostawiam w piecu na jeszcze pół godziny. Po tym czasie dokładam połówki gruszek z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i piekę ok 20 min. Gdy gruszki są już miękkie, a mięso ładnie zrumienione, wykładam na półmisek, dekoruję gruszkami a w zagłębienie po gnieździe wkładam łyżkę borówek.

Golonki jedliśmy z ziemniakami i sałatą. Polecam!

 

golonki z indyka

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci