Menu

kilka srok za ogon

Wypieki zdrowe

Orkiszowo-żytnie ciasteczka z marmoladą

margoja

orkiszowe ciasteczka

Założeniem na Wielki Post było pieczenie ciast tylko na weekendy. Trudne, acz wykonalne:) Co jednak zrobić, gdy to wyczekane, niedzielne ciasto nie do końca spełnia nasze oczekiwania? (patrz poprzedni wpis:). Wtedy, trzeba działać ekspresowo, takie są właśnie te ciasteczka - kruche, maślane, a przy tym szybkie i zdrowe! Jedne z moich ulubionych od niedawna!

orkiszowe ciasteczka

Składniki :

  • 160 g mąki żytniej jasnej
  • 160 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 ,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 140 g jasnego lub ciemnego brązowego cukru (mój demerara był ciut za gruby, co widać na zdjęciach)
  • 2 jajko

       + marmolada do przełożenia

Wszystko zmiksować w malakserze na gładką kulę. Lepić kulki wielkości małych orzechów włoskich i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć widelcem nadając wzorek.

Piec w 180 st ok 15 min.

Ostudzić i przełożyć marmoladą.

Smacznego!

Przepis na bazie tego od Doroty.

 

orkiszowe ciasteczka

Dietetyczne, prawie wegańskie ciasto czekoladowe bez cukru

margoja

ciasto wegańskie

Nie tak dawno miałam okazję przygotowywać kolację dla wegan i wegetarian. Oczywiście nie ma posiłku bez deseru:), więc na stole musiało pojawić się jakieś ciasto... Po przejrzeniu w sieci masy przepisów na ciasta wegańskie spodobał mi się ten murzynek z nutą cynamonową z dodatkiem dżemu, który chyba zastępuje jaja... Ciasto byłoby wegańskie na 100%, gdybym na koniec nie postanowiła udekorować go czekoladą i to w dodatku mleczną:)

Aha, w trakcie przygotowania ciasta, nie wiem dlaczego, umknął mojej uwadze cukier, więc ciasto zrobiłam bez cukru, na samym dżemie. O dziwo, wcale nie było niezjadliwe, tylko mało słodkie:) Amatorzy większej słodyczy polewali ciasto konfiturą wiśniową:)

Wyszło puchate, dobrze wypieczone i czekoladowe, dodatek mąki orkiszowej wzbogaca smak o lekko orzechową nutę. Wiem na pewno, że zrobię jeszcze to ciasto, choć nie jesteśmy weganami:)

 

ciasto wegańskie

Składniki :

- szklanka maki pszennej
- szklanka mąki orkiszowej typ 700 (w oryginale pszenna)
- 3/4 szklanki cukru (nie dodałam)
- 1/2 szklanki oleju
- szklanka mleka sojowego naturalnego
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- 2 duże łyżki kakao
- 3 duże łyżki dżemu (najlepiej malinowy, dałam żurawinowy)
- cukier waniliowy (nie dałam:)

Wszystko zmiksować do połączenia składników. Piekłam w formie 18 cm średnicy, wyłożonej papierem. Piec w temp.170 st około 45 min.

Jeśli ma być wegańskie, to nie polewać mleczną czekoladą:)

Smacznego!

Przepis znalazłam na blogu malacukierenka.pl

 

ciasto wegańskieciasto wegańskie

-18 Jak sie rozgrzać? Marchewka z orkiszem na słodko

margoja

marchewka
Trochę już długo bawią u nas te mrozy... Teraz mam -18 za oknem, może w południe będzie "cieplej" czyli -10... to na jakies zakupy pojadę :)) A na razie rozgrzewam się  ciastem orkiszowym z dodatkiem marchewki, które udekorowałam karmelem i nerkowcami.... Pyszne jest!!!

marchewka 

Inspirację zaczerpnęłam z Moich Wypieków , trochę pozmieniałam :

 Składniki:
1 szklanka (250 ml) oleju
160 g jasnego brązowego cukru muscovado
3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
300g startej marchwi 
1,5 szklanki mąki orkiszowej (2000)
1 szklanka mąki pszennej
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dekoracja :

masa krówkowa (ok pół puszki)
orzechy nerkowca posiekane (garstka)

Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej. Wszystko miksowałam. Następnie już wmieszać łyżką marchew i mąki z przyprawami. 
Formę kwadratową o boku 23 cm wyłożyłam papierem. Ciasto piekłam ok godzinę w 180 st. Do suchego patyczka. Po wystudzeniu posmarowałam masą krówkową i posypałam orzechami.

Smacznego! 

Ciasto czekoladowe z pomarańczami

margoja

czekopomarancz

Ciasto niecodzienne, i to nie dlatego, że piekłam je na urodziny, ale z racji tego, że jest bez tłuszczu i bez mąki... Za to z mielonymi migdałami i co najważniejsze z gotowanymi pomarańczami! Bez wątpienia będzie to jedno z moich ulubionych ciast, gdyż połączenie czekolady i pomarańczy zawsze mnie uwodzi, a tu jeszcze ta konsystencja... Musicie spróbować!
Przepis z bloga Kasi: Gotuję bo lubię.

czekoladowe

 Składniki:
* 1 duża lub 2 małe pomarańcze ( w sumie ok 380-400 g)
* 6 jajek
* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* 200 g mielonych orzechów (włoskich lub laskowych) - dałam migdały -M.
* 250 g cukru - dałam 200g -M.
* 50 g kakao

Polewa:
* 120 g mlecznej czekolady
* 5 - 6 łyżek śmietanki 36%

Generalnie ciasto jest bardzo proste i robi się je ekspresowo. Ponieważ do przepisu potrzebujemy ugotowane pomarańcze, proponuję tę czynność wykonac wcześniej. Wówczas przygotowanie ciasta zajmie Wam nie więcej niż 10 minut.

Pomarańcze należy gotować przez 2 godziny (ze skórką). Co jakiś czas należy dolac wody i obrócić je, aby pomarańcze były jak najbardziej zanurzone. Proponuję też użyc mocno dojrzałych pomarańczy, a najlepiej jednej dużej. Ugotowane pomarańcze wstawiamy na noc do lodówki, aby całkowicie wystygły.

Na drugi dzień pomarańcze kroimy w ósemki i razem ze skórkami wrzucamy do blendera i miskujemy na jednolitą pulpę. Jajka ubijamy z cukrem ok minuty, a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy drugą minutę. Ciasto przelewamy do wysmarowanej oliwą tortownicy (22cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy godzinę. Na ostatnie 15 minut ciasto przykrywamy papierem do pieczeni lub folią aluminiową aby się nie spiekło z wierzchu. Ciasto jest upieczone gdy patyczek wbity w środek ciasta wychodzi z niego suchy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto obkrajamy od tortownicy i pozostawiamy ok 2 godziny aby przestygło.

Kiedy ciasto jest już trochę przestudzone przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę umieszczamy w misce w kąpieli wodnej i topimy, a następnie dodajemy śmietankę i mieszamy az utworzy się jednolita masa. Polewę rozsmarowujemy na cieście, a następnie posypujemy kakao.
Ciasta nie należy trzymac w lodówce ponieważ stwardnieje.

Ja podałam je z lodami o smaku likieru pomarańczowego. Było pysznie!

czekoladowe

Smacznego! 

Szybkie razowe ciasteczka maślane

margoja

ciastka

Od dawna miałam ochotę na ciasteczka maślane, ale chciałam, by były bardziej zdrowe... Do masła dodałam więc mąkę pełnoziarnistą, a że uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczą, właśnie te składniki znalazły się też w moim przepisie. Ciasteczka przygotowałam na rodzinny wypad za miasto i były miłym akcentem po specjałach z grilla:)

ciastka

Składniki : 
kostka masła (200g)
5 łyżek brązowego cukru (demerara)
1 kopiasta łyżka ciemnego cukru muscovado
210g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g gorzkiej czekolady (posiekanej)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masło z cukrem wrzuciłam do malaksera, następnie dodałam mąkę i skórkę. Zmiksowałam wszystko. Na koniec dodałam czekoladę i wmieszałam łyżką. Formowałam kulki wielkości małych orzechów włoskich. Rozpłaszczyłam kładąc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 15 min w 180 st.
Z tej porcji wyszły mi 22 ciasteczka.

Smacznego! 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci