Menu

kilka srok za ogon

Domowa wędlina

Schab kanapkowy gotowany 10 min

margoja

schab wędlina

Kolejna moja propozycja na kanapki. Soczysty, gotowany w przyprawach schab. Prosty i bezproblemowy w przygotowaniu. Można go odmieniać na wiele sposobów, samemu tworzyć mieszanki przypraw, szukając tej najbardziej nam odpowiadającej. Ostatnio znów gościł na naszym stole. Kto jeszcze nie próbował takiej wędliny, ma szansę to nadrobić :) Zapraszam!

schab wędlina

Składniki :

- ok 1kg schabu bez kości
- zimna woda (tyle by przykryła mięso w garnku, ok 2 litry, zależy od garnka)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon)
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki soli
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki cukru

Do wody wkładamy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Wkładamy mięso i zagotowujemy. Od momentu zagotowania 5 minut trzymamy na ogniu i zestawiamy. Całość zostawiamy do wystygnięcia na ok 12 godzin (można na noc). Następnie znów zagotowujemy i po 5 min gotowania zestawiamy. Studzimy i po min 6 godzinach, wyjmujemy i możemy robić kanapki :)

schab wędlina

Z cyklu: Ze słoika : Przysmak śniadaniowy

margoja

mielonka ze słoika

Ostatnio próbuję przyrządzać sama wędlinę (choć może to za dużo powiedziane) - po prostu coś na chleb:). Mielonkę słoikową robiłam z kilku przepisów. Jej zaletą jest to, że robi się szybko, a mięska jest dużo i to jeszcze zapasteryzowanego! Przepis, który podaję przypadł mi najbardziej do gustu. Jest to mielonka jak za starych czasów, kiedy do środka dodawano jeszcze mięso:))) Z galaretką jako bonusem! (jak ktoś lubi:)

Szkoda tylko, że moje dzieci jeszcze się do tego smaku nie przekonały, one wolą pieczony schab... Może to będzie ich smak z dzieciństwa?:)

A ja zapraszam na mielonkę, z domowym chlebem:)

mielonka ze słoika

Składniki :

- 1 kg tłuściejszego mięsa z karku lub łopatki, ew. chudy boczek (dałam łopatkę)
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soli (dałam dużą łyżkę)
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie) - ja dałam
- po 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego i ziołowego, papryki
mielonej, (dałam jeszcze majeranek)
- większa szczypta startej gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki prażonej cebulki (takiej ze sklepu) - opcjonalnie - ja dodałam 2 łyżki
- 2 ząbki czosnku

Mięso zmielić (ja mieliłam w sklepie). w dużej misce połączyć mięso z przyprawami, czosnek przecisnąć. Powoli dodawać wodę. Masa ma być jednolita, kleista.

Przygotować słoiczki (najlepiej szerokie przy gwincie). Wyparzyć. Wytrzeć. Mokrą łyżką nakładać masę do 3/4 wysokości słoiczków. Obetrzeć dokładnie brzegi, zakręcić. Wstawić do dużego garnka ze ściereczką na dnie. Wlać wodę trochę wyżej niż mięso. Gotować 2 godziny. Odstawić do ostygnięcia. 

mielonka ze słoika

Smacznego!

Przepis (bez czosnku) pochodzi ze strony Mniam Mniam.

Klasyka, czyli pieczona szynka

margoja

szynka
Dziś bez większej filozofii:) Czasem jest tak, że mam wrażenie, iż każda wędlina w sklepie smakuje tak samo... Kupuję wtedy mięso i sama je przyrządzam, taka szynka na chlebie jest warta zachodu i w dodatku prosta w przygotowaniu:)

szynka

Składniki :

szynka (myszka) ok 1-1,5 kg
czosnek posiekany 
sól
pieprz
majeranek
oliwa z oliwek

Natrzeć mięso przyprawami, obtoczyć w oliwie. Zostawić na parę godzin, lub całą noc w lodówce. Można mięso obwiązać. Miałam taką siatkę do pieczenia mięsa, dlatego moja szynka jest w piekną krateczkę, ale nie jest to konieczne, wystarczy zwykła nitka, chodzi o to, by mięso było zwarte i sie nie "rozlało" po brytfance.
Następnego dnia, lub po paru godzinach wkładamy mięso w rękaw do pieczenia i pieczemy ok pół godziny w 220 st, następne pół godziny w 190 st, po czym rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze 15 min by się zrumieniło.
Smacznego!

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci