Menu

kilka srok za ogon

Zupy

Szybka zupa pomidorowa z cieciorką i szpinakiem

margoja

SAM_79561

Miałam problem jak nazwać tę zupę... Niby z pomidorami, ale nie do końca to klasyczna pomidorowa, za dużo w niej innych warzyw :) Niemniej jest z pomidorami i to w dwóch różnych postaciach... Coby o niej nie mówić, jest pyszna, sycąca, rozgrzewająca i szybko się ją przygotowuje... Jest to moja kompilacja różnych przepisów na zupę z cieciorki, myślę, że udana! :)  Na czas przednówka jak znalazł :) Zapraszam!

SAM_7957

Składniki na średni garnek :

 - 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pół czerwonej papryki
- 4 średnie ziemniaki
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- puszka pokrojonych pomidorów pelati
- puszka ciecierzycy
- słodka papryka w proszku
- 2 łyżki oliwy
- 2 duże garście szpinaku baby
- jajka ugotowane do podania (ilość wg możliwości :)

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę, ziemniaki i paprykę. Chwilkę przesmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek i praktycznie od razu zalewamy gorącą wodą (ciut nad warzywa). Gotujemy prawie do miękkości warzyw, dodajemy puszkę pomidorów i cieciorkę (jeżeli lubimy jej dużo w zupie, dodajemy całą puszkę, jeżeli mamy dzieci, które kręcą nosem na cieciorkę, dodajemy pół puszki do zupy a drugie pół miksujemy z chochlą zupy i dodajemy do reszty ;) . Po 5 minutach dodajemy resztę składników, szpinak, posiekane suszone pomidory, przyprawiamy papryka i solą/pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.

Podajemy z jajkiem . Smacznego!

SAM_7954

Rozgrzewająca zupa z jarmużem i pęczakiem (wege)

margoja

SAM_7832

 

Dziś mam propozycję dla osób lubiących zupy, do których się zaliczam. Jest pożywna i sycąca za sprawą pęczaku, od krupniku różni ją dodatek jarmużu i odrobina pomidorów. Nam bardzo posmakowała. Spróbujecie? :)

SAM_7836

Składniki:

- mała cebula
-2 marchewki średnie
- korzeń pietruchy
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 średnie ziemniaki
- 3 garście poszatkowanego jarmużu (lub 3 liście)
- pół szklanki pęczaku (opłukanego)
- pół puszki pomidorów pelati lub pół szklanki passaty lub duża łyżka przecieru
- łyżka oleju

- przyprawy : sól/pieprz/papryka słodka/lubczyk/ew.czosnek

1. Na oleju zeszklij posiekana cebule, dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Przesmaż chwilkę na małym ogniu. Dodaj ziemniaki i jarmuż.

2. Dodaj kaszę i zalej ok 2l wody. Gotuj ok 20 min.

3. Gdy warzywa i kasza będą miękkie dołóż pomidory i czosnek przeciśnięty (2 ząbki).

4. Dopraw do smaku i podawaj. 

My jedliśmy ją z Odrywanym chlebkiem czosnkowym. Polecam!

SAM_7835

Zupa rybna zabielana z tymiankiem

margoja

zupa rybna

 Dziś jedna z moich ulubionych zup. Zabiera trochę czasu, ale efekt jest nieziemski:) Zawsze entuzjastycznie przyjmowana przez rodzinkę i zjadana do ostatniej kropli. Najlepiej robić zupę rybną na różnych rodzajach ryb, ale... jako, że okonki, karaski itp. nie za bardzo miło się obierają, ja wybieram pstrąga i łososia:) Odrobina ułatwienia zawsze w cenie, a zupa jest baaardzo aromatyczna, choć delikatna... koniecznie z koperkiem i kluseczkami!

 

zupa rybna

Robiąc zupę na większy garnek (zupa na 2 dni dla 4 osób) potrzeba:

- 2 całe pstrągi średnie
- 2 duże dzwonka z łososia (czasem mają w sklepie głowy albo kręgosłupy łososia, to można dodać)
- pęczek włoszczyzny + mała cebulka (niekoniecznie)
- śmietana najlepiej kremówka
- pęczek kopru
- cytryna
- 2 łyżki masła
- 2 jaja+ok 6 łyżek mąki na kluski
-sól/pieprz/tymianek najlepiej w gałązkach/ziele ang/liść laurowy

zupa rybna

1. Sprawiamy pstrągi, kroimy na części : głowa, tułów, ogon, wszystkie ryby myjemy i skrapiamy cytryną

2. Włoszczyznę myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy (oprócz pora)na małym ogniu z liściem laurowym i zielem, gdy będzie w połowie ugotowana dodajemy głowy ryb (bez oczu:)/kręgosłupy, ogony i gotujemy dalej.

3. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekane pory (można dodać małą cebulkę lub szalotkę, gałązki tymianku(lub suszony) i chwilę dusimy. Na to układamy dzwonka łososia i pozostałe części pstrąga, przykrywamy i dusimy.

zupa rybna

4. Gdy ryba w wywarze już jest ugotowana (trzeba uważać, żeby się nie rozpadła - musi się gotować na małym gazie), dodajemy na chwilę ryby z patelni wraz z masłem i porem. Możemy w tym momencie nawet wyłączyć gaz i poczekać, aż wywar nabierze smaku.

5. Po ok godzinie wyjmujemy ostrożnie kawałki ryb i warzywa, jeśli ryby jednak się rozpadły, to na tym etapie możemy przecedzić wywar. Solimy go i zagotowujemy. Zabielamy śmietaną i doprawiamy cytryną, jeśli jest za słodki/mdły. Możemy jeszcze dodać tymianku.

6. Robimy kluseczki w czasie, gdy wywar się gotuje: jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mąkę stopniowo aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany, bardzo gęstej.  Gdy wywar wrze łyżka po łyżce wlewamy masę jajeczną do środka, od czasu do czasu mieszamy i kluseczki gotowe.

7. Teraz pozostaje nam pokroić warzywa, które chcemy zobaczyć w zupie i włożyć kawałki ryb. Ja lubię duże, więc jej nie drobię za bardzo.

8. Zupę posypujemy koprem i zjadamy.

Smacznego!

Letni krem z zielonego groszku z tymiankiem

margoja

krem z groszku

Sezon na groszek szybko się kończy. Ale dla amatorów zupy-kremu groszkowego jest dobra wiadomość : można go przyrządzić także z mrożonego warzywa:) Ja jeszcze załapałam się na pachnące, zielone strąki i zapraszam Was na pyszny krem, który podkręciłam odrobiną świeżego tymianku!

krem z groszku

Składniki :

- ok 10 cm kawałek białej części pora
- 2 łyżki oliwy
- 1 duży ziemniak
- 400 g wyłuskanego groszku
- ok 0,5 litra bulionu warzywnego
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa, parę gałązek świeżego tymianku (lub odrobina suszonego)

Do podania :

- kwaśna śmietana
- grzanki lub groszek ptysiowy

W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekanego pora i szklimy 2-3 minuty. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do pora, tymianek siekamy i też dodajemy (suszony też teraz dodajemy). Zalewamy bulionem, wrzucamy groszek. Przykrywamy i gotujemy ok 15 min do miękkości wszystkich składników. Miksujemy całość do uzyskania gładkiego kremu. Doprawiamy sola, pieprzem, gałką. Podajemy z grzankami i kleksem śmietany.

Smacznego!

krem z groszkukrem z groszku

Groszkowy krem wpisuję w akcję :

Zielony groszek na różne sposoby

Szybka kartoflanka

margoja

kartoflanka

Czasem nie mam ochoty na wymyślne danie, czasem chcę czegoś prostego, na co nie będę godzinami czekać,a rozgrzeje, nasyci i da komfort smaku nie całkiem banalnego. Ta zupa pojawiła się u nas zeszłej zimy kilkukrotnie i pewnie nie raz do niej wrócę. Spróbujcie i Wy!

kartoflanka

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • por (tylko biała część)
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 10 dag kremowego serka topionego z ziołami
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • 4 grube kromki bagietki

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy, pora i marchewki tniemy w talarki. Rozgrzewamy masło, wsypujemy wszystkie warzywa i dusimy kilka minut. Zalewamy ciepłym bulionem, gotujemy pod przykryciem 15 min.

Dokładamy serek topiony, mieszamy, aż się rozpuści, przyprawiamy do smaku.

Z bagietki robimy grzanki : kroimy w kostkę i polewamy oliwą wymieszaną z wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Podajemy z grzankami. Smacznego!

Jest to trochę zmieniony przepis z Mojego Gotowania.



© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci