Menu

kilka srok za ogon

Tarty/Ciasta kruche

Sernikowa tarta cappuccino Lusette

margoja

SAM_79171

Sernik kawowy chodził za mną od jakiegoś czasu... ostatecznie wyszła tarta sernikowa z wafelkami Lusette . Najważniejsze, że wyszła taka, jaką chciałam...  delikatna konsystencja, prawie aksamitna, ale wyraźny smak kawy. O to chodziło :) Na ciasteczkowo-wafelkowym spodzie i topie z bitej śmietany... Czego chcieć więcej? Polecam na koniec karnawału dla kawowych smakoszy i nie tylko :)

SAM_7915

Składniki na spód :

Na formę ok 25 cm.

- 300 g ciastek czekoladowych (dałam pół na pół czekoladowych i pełnoziarnistych)
- wafelek Lusette czekoladowy (50g)
- 90 g stopionego masła

Wszystko rozdrabniamy na piasek malakserem. Formę do tarty ( u mnie z wyjmowanym dnem) ew, tortownicę smarujemy masłem i wylepiamy ciasteczkową masą, spód i boki. Chłodzimy w lodówce 30 min.

Masa sernikowa :

 - 600 g twarogu mielonego
- 250 g mascarpone
- 180 g cukru
- 4 jaja
- 4 łyżki likieru kawowego lub karmelowego
- 5 łyżek mocnego espresso
- 1 łyżka kawy mielonej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki oprócz czekolady miksujemy do połączenia, nie za długo. Na koniec dodajemy czekoladę, mieszamy i wylewamy na spód.

Pieczemy w 150 st ok 70 min. Aż środek będzie ścięty.

Chłodzimy w otwartym piekarniku, potem w lodówce. Wykładamy na talerz i robimy dekorację :

- 250 g śmietany kremówki (schłodzonej)
- łyżka cukru z wanilią
- wafelek Lusette Cappuccino (pokruszony)

Śmietanę ubijamy, dodając stopniowo cukier. Wykładamy na ciasto.

Przed samym podaniem posypujemy pokruszonym wafelkiem Lusette.

SAM_7914

 

SAM_7913

Przepis bierze udział w akcji :

lusette.pl


alt="Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette">



Rustykalna tarta z jabłkami

margoja

jabkarustic3

Tę tartę robiłam już kilka razy, jest wyjątkowa : chrupkie, pyszne, maślane ciasto*, a w środku peeeełno jabłek wymieszanych z cynamonem. Na górze lubię posypać cukrem perlistym, który się fajnie karmelizuje podczas pieczenia. Jemy tradycyjnie z lodami...:) Musicie spróbować!!!!

*w oryginalnym przepisie tu było go za mało, więc zawsze robię je z półtora porcji:)

jabkarustic1

Składniki :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 5 łyżek lodowatej wody
  • 3/4 kostki zimnego masła, pokrojonego w kawałki

Wszystko oprócz wody łączymy, tak jak jabyśmy robili kruszonkę, dodajemy wodę i zagniatamy w kulę, którą spłaszczamy dośc mocno i zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 30 min.

jabkarustic2

Jabłkowy farsz:

- 4 duże jabłka, albo odpowiednio więcej małych (najlepiej renet lub antonówek)
- 3 łyżki cukru (2+1)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka mąki

Jabłka obieramy, usuwamy skórki i gniazda nasienne, kroimy ćwiartki w plasterki . Posypujemy 2 łyżkami cukru i cynamonem. Pozostały cukier mieszamy z mąką.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Gdy ciasto ma średnicę ok 30-35 cm przenosimy na blachę wraz z papierem. Odklejamy wierzchni arkusz papieru, posypujemy mąką z cukrem i wysypujemy jabłka zostawiając margines ok 5 cm z brzegów wolnego. Zawijamy brzegi do środka, można posmarować białkiem lub mlekiem i posypać cukrem perlistym lub zwykłym.

Pieczemy w  200°C ok 40 min.

Odkryte jabłka po upieczeniu smarujemy podgrzanym dżemem morelowym, lub musem jabłkowym (jak na zdjęciu).

Smacznego!

jabkarustic4jabkarustic5

 

Rabarbarowiec z truskawkami

margoja

rabarbarowiec

Równie dobrze można to ciasto nazwać truskawkowiec z rabarbarem:) Połączenie to jest gwarantem sukcesu:) Ciasto to jest trochę oldschoolowe wg mnie, ale zaskakująco pyszne, robiłam je już dwukrotnie w tym roku i mam nadzieję, że to nie koniec:)

rabarbarrabarbar

Przepis pochodzi z bloga Dorotuś, za którą cytuję: 

Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:
500 g owoców (mogą być mrożone, u mnie 300 g rabarbaru, 200 g truskawek)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto owoce  i łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią 
Polecam Wam gorąco!

Wesołego po świętach i mazurek z lemon curd

margoja

mazurek lemon

Nie zdążyłam Wam życzyć Wesołych Świąt, więc życzę wielu wesołych dni po świętach:). Do nas nawet dziś pogoda lepsza przyszła, wiosnę czuć jednak bardziej jak nie trzeba odśnieżać auta rano...:) Próżno szukać kwiatków na rabatkach, dlatego na moim mazurku zakwitły kwiatki... a dodanie do pół słodkiego spodu lemon curd było strzałem w dziesiątkę. Polecam tym, którzy nie lubią zbytniego przesłodzenia!

mazurek lemon

Przepis :

Spód :
350g mąki krupczatki
200g masła
1 łyżka cukru
2 żółtka
łyżka śmietany kwaśnej 

Wszystko zagnieść, schłodzić, rozwałkować i podpiec w 180 st ok 20 min. Ja uformowałam różne małe mazurki (serce i 2 prostokąty). 

Lemon curd:
2 cytryny (skórki starte i sok)
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka oliwy
2 jaja 
2 żółtka

Wszystko oprócz oliwy bełtam w garnuszku i powoli podgrzewam do zgęstnienia, chwilę gotuję, dodaję oliwę i jeszcze chwilkę podgotowuję.

Na spód wykładam cytrynową masę i dekoruję (tutaj płatki migdałów i suszona żurawina).

Pomysł własny a przepisy na spód i lemon, trochę zmieniony od Dorotus.

Smacznego! 

 

Korzenne babeczki ze śliwką i czekoladowym sosem

margoja

babeczki

 Postanowiłam coś wymyślić... Wykorzystałam do tego mój sos śliwkowy z rumem i to był dobry trop, do tego suszone śliwki w rumie - one lubią czekoladę, to wiedzą wszyscy:) Ja dodałam do tego jeszcze bazę korzenną i wyszło coś baaardzo pysznego, słodkiego, ale z owocową nutą i delikatnym aromatem rumu... 

babeczki

Składniki na spody babeczek (ok 16) :
- 1 szkl mąki pszennej
-1/2 szkl mąki razowej
-1 szkl cukru pudru (niepełna)
-2 żółtka
-szczypta soli
-2 łyżeczki przypraw korzennych
-125g masła

Nadzienie :
-1/5 paczki suszonych śliwek ( z grubsza : 1 śliwka na 1 babeczkę, chyba, że są bardzo małe, to wtedy 2 śliwki)
-rum do zalania śliwek
-ok 16 łyżek sosu sliwkowego z rumem (lub powideł)*
-2 tabliczki gorzkiej czekolady (rozpuszczone w mikrofali lub kąpieli wodnej)

Zrobić babeczki :
Składniki na ciasto zagnieść, ostawić na 1/2 godz do lodówki. Foremnki na babeczki wysmarować masłem, wygnieść ciastem, ponakłuwac widelcem i piec 16 min w 175 st. Ostudzić.

Zrobić śliwki :
Suszone śliwki zalać rumem (najlepiej dzień wcześniej - można je delikatnie podgrzać w garnuszku z rumem, ale nie zagotować, żeby alkohol nie odparował:)

Na każdą babeczkę nakładać po dużej łyżce sosu śliwkowego, na nia suszoną śliwkę, wszystko przykryć czekoladą. 

*niedługo przepis na sos pojawi się na blogu:)

Przepis autorski.

babeczki 

babkibabki

Są naprawdę wyborne! Smacznego!

 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci