Menu

kilka srok za ogon

Babki/ciasta ucierane

Baba czekoladowa wilgotna jak brownie

margoja

 

SAM_8052

SAM_7452

Taką babą uraczyła nas rok temu moja siostra :) Po prostu nie mogłam nie wziąć od niej przepisu... Jest obłędna... mocno czekoladowa, nie za słodka... wilgotna... i jeszcze ta polewa... Jest boska... Musicie ją spróbować :)

SAM_8050

SAM_7450

Składniki :

- szklanka mąki pszennej

- niecała szklanka cukru (najlepiej trzcinowego albo kokosowego) jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki dajcie kopiatą szklankę

- pół szklanki ciemnego kakao, 

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem)

- 5 jaj

- pół szklanki wrzącej wody

- pół szklanki oleju roślinnego

- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel migdałowego olejku

Dodatkowo na polewę :

- tabliczka czekolady gorzkiej z łyżką masła i 2 łyżkami mleka

 

Wykonanie :

Suche składniki oprócz cukru, mieszamy w jednej misce. Jaja całe ubijamy z cukrem i olejkiem/ekstraktem na jasną, puszystą masę. Powolutku, cienką strużką wlewamy olej i wodę cały czas miksując. Na koniec już bez miksera (albo na wolnych obrotach) dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy rózgą do połączenia. Ciasto będzie dość rzadkie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Formę babkową najlepiej z kominem smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 50 min. Sprawdzamy czy jest suche patyczkiem

Robimy polewę :

Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy baba ostygnie polewamy czekoladą. 

Edit :  Można jeszcze posypać owocami liofilizowanymi (albo taki batonik z nich pokruszyć, wygląda malowniczo:)

SAM_8045

SAM_7446

SAM_7447

SAM_8046

SAM_7449

SAM_7454

Piaskowa babka bez proszku

margoja

SAM_7655

Uwielbiam babki! Uwielbiam piaskowe babki! Mam z nimi tylko pewien problem... proszek do pieczenia czasem szczypie w aż w język po zjedzeniu.... Dlatego piekę je sama... z minimalną ilością proszku.... albo bez niego... :) Po tradycyjnej babce wiedeńskiej mojej babci, mam drugi przepis niezawierający proszku! Hurra! a znalazłam go na blogu Domowe Wypieki :)

SAM_7656

Składniki:
- 250g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 150g mąki pszennej 
- 150g mąki ziemniaczanej

- cukier puder do oprószenia

Masło i jaja dobrze wyciągnąć z lodówki wcześniej.

Wykonanie:

1. Masło z solą zmiksować na puszystą, jasną masę.

2. Powoli, stopniowo dodawać cukier.

3. Oddzielić białka od żółtek.

4. Do maślanej masy dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksować ok 1 min.

5. Do osobnej miski przesiać mąki.

6. Powoli wmieszać mąki do masy, można mikserem na najniższych obrotach.

7. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać do masy, delikatnie, szpatułką lub wyjętymi z miksera łapkami.

8. Do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy keksowej (ok 23-25 cm) włożyć ciasto.

9. Piec ok godziny w 160 st.

10. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

 

SAM_7660SAM_7663SAM_7664

 

Wesołego Alleluja! I baba ucierana

margoja

baba ucierana

Już za chwilę będziemy mogli składać sobie życzenia, zaczyna się Wigilia Paschalna.... I ja, wszystkim tu zaglądającym życzę radości ze Zmartwychwstania Pańskiego, miłych chwil rodzinnych i samych pyszności na stole a w szczególności udanych babek!!!

Babka na zdjęciu jest jedną z tych, co wychodzą zawsze, polecam nie tylko na święta:) W formie magdalenek przepis pojawił się już na blogu tutaj. Trzeba tylko zamienić foremkę i czas pieczenia wydłużyć do ok godziny.

Smacznego!

Cieniutki- czyli babka wiedeńska

margoja

cieniutki - babka wiedeńska

Niby nic wymyślnego... maślana babka z rumowym lukrem, ale  może niecodzienna forma, może fakt, że powstaje bez dodatku żadnych spulchniaczy, na prawdziwym maśle... zawsze znika w niecodziennym tempie.

W naszej rodzinie od zawsze, to ciasto z dzieciństwa mojej mamy. Najlepiej smakuje krojone w malutkie romby, prawie na jeden gryz:)  Uwielbiam takie przepisy równie mocno, jak to ciasto. Ma coś w sobie.
Wypróbujcie koniecznie!

cieniutki - babka wiedeńska

Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej :

- 250g masła
- szklanka cukru
- 3 jaja
- 9 łyżek mąki

Masło z cukrem ucieramy mikserem na puszysta masę. Następnie dodajemy jajko z 3 łyżkami mąki. Powtarzamy 3 razy taki dodatek. Za każdym razem miksujemy do połączenia się składników, nie za długo.
Bardzo ładnie wygląda pieczony w foremce do tarty odwrócony do góry nogami, można oczywiście piec w tortownicy i nie odwracać. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną.

Pieczemy w 180 st w piekarniku nagrzanym na dół ok 40 min.

Po wystygnięciu lukrujemy.

Lukier :

- szklanka cukru pudru
- kilka kropel olejku rumowego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka spirytusu
- łyżeczka wody, jeśli jest za gęsty


Wszystko rozcieramy na gęsty lukier i dekorujemy ciasto.

Smacznego!

Ciasto ucierane z rabarbarem

margoja

rabarbarowiec

Jest Boże Ciało, jest kompot rabarbarowy:) Musi być:) taka tradycja... Ale oprócz kompotu jest też ciasto z rabarbarem, ucierane, babkowe, delikatne i pyszne!
Ten przepis znalazłam na blogu Mamsmak.pl pod nazwą "Dynastia":) Podobno bardzo popularne było to ciasto w czasie nadawania tego serialu. Dla mnie to super babeczka, delikatna, waniliowa a w dodatku z kwaskowym, ale nie za bardzo, rabarbarem. Polecam właśnie na teraz!

rabarbarowiec 

 Składniki :

4 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale były 2 -m.)
kostka masła (tu też zmieniłam, było pół na pół z margaryną)
1 łyżeczka esencji waniliowej (nie sztucznego olejku!)

1/2 kg owoców: np. rabarbaru, lub wiśni, truskawek, brzoskwiń, moreli, śliwek
1 łyżka mąki
2 łyżki cukru tylko do rabarbaru 

Wykonanie :

Tak jak radziła autorka przepisu, najpierw przygotowałam rabarbar, czyli obrałam, umyłam, pokroiłam na małe kawałki i zasypałam cukrem.  Od siebie dodam, że tak przygotowany jest o niebo lepszy w cieście, od czasu tego przepisu wykorzystuje ten patent także do innych ciast z tym dodatkiem.

Masło roztapiamy w garnuszku, odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy z proszkiem.
Jajka rozdzielamy na białka i zółtka. Białka ubijamy, powoli dodajemy cukier, nastepnie po jednym żółtku, esencję.
Zmniejszamy obroty miksera i powoli dodajemy przesianą makę w 3 turach a zmiane z masłem, do połączenia skladników.
Piekarnik  rozgrzewamy do 170 st. opcja góra/dół. 

Większą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem, wysypać bułką.

Masę wyłożyc do formy, wyrównać. Rabarbar osączyć z wody, dodać mąkę, wymieszać i rozłożyć na cieście, delikatnie wciskając w ciasto.

Wkładamy do piekarnika i zmieniamy opcje na dół. Pieczemy 40 min. Po tym czasie zmieniamy na góra/dól jeszcze na 10 min. Sprawdzamy patyczkiem,czy jest suche w środku.

Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego! 

rabarbarowiec 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci