Menu

kilka srok za ogon

Bezy

Orzechowe bezy z czekoladowym kremem i musem owocowym

margoja

bezy z musem

Trzeba przyznać, że truskawki w tym roku są wyjątkowo długo (jeszcze wczoraj można było kupić na straganie), po rabarbarze zostało już tylko wspomnienie... A ja mam jeszcze jeden deser do przedstawienia, którym raczyliśmy się w czerwcu. Orzechowe bezy połączone z prostym kremem czekoladowym jak nutella, urozmaicone musem rabarbarowo-truskawkowym... Było pysznie:))

bezy z musem

 Robimy bezy :

- 150 g podpieczonych orzechów laskowych, pozbawionych skórek mielimy na mąkę
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru
- łyżka octu winnego

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Następnie ocet, na końcu powoli, szpatułką wmieszamy mąkę orzechową.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na niej łyżką układamy małe koła z masy bezowej, możemy też zrobić duże blaty.

Pieczemy w 180 st ok 45 min.

 

bezy z musem

Krem czekoladowy :

- gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej (100g)
- opakowanie serka mascarpone (250g)
-140 ml śmietany kremówki*

Kremówkę i mascarpone połączyć mikserem, dodać przestudzoną czekoladę. Schłodzić.

*Następnym razem spróbuję bez kremówki, bo krem wydawał się rzadki.

Mus owocowy :

- 2 łodygi rabarbaru
- 250g truskawek
- ok pół szklanki cukru

Rabarbar obrać, pokroić na kostki 2 cm. Zasypać cukrem, podgrzać. Gdy puści wodę dodać odszypułkowane truskawki. Podgrzewać do rozpadnięcia się owoców. Zblendować, można przetrzeć przez sito.

Podawać razem ze świeżymi owocami. Smacznego!

 

bezy z musem

Inspiracja stąd

Trio idealne

margoja

pavlova z brzoskwinią

Trio, czyli beza, śmietana i owoce:) Klasyczny deser, cudowny smak prostoty:) Moja beza jest trochę inna niż standardowa pavlova, bo bez mąki, śmietana koniecznie z odrobiną wanilii na to brzoskwinia, winogrona i mamy pełnię szczęścia:) Polecam na niedzielne popołudnie:)

pavlova z brzoskwinią

Beza:

- 3 białka jaj
- 150 g cukru
- kilka kropel soku z cytryny

Ubijamy białka na prawie sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, sok z cytryny. Piana ma być lśniąca i sztywna. Wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia i suszymy w 120 st. ok 1,5 godz. Najlepiej wystudzić w piekarniku.

Śmietana

- 250g śmietany kremówki
- 2 łyżki drobnego cukru z wanilią

Ubijamy śmietanę na sztywno dodając po łyżeczce cukru.

Dekorujemy owocami i listkami mięty.

pavlova z brzoskwiniąpavlova z brzoskwinią

Tarta żurawinowa z bezami

margoja

tarta żurawinowa

Dziś przedstawiam Wam tartę, którą stworzyłam sama, by wykorzystać zamrożoną żurawinę. Wyszła taka, jakiej sie spodziewalam, kwaskowa od żurawiny z kruchym spodem i bezami dodającymi słodyczy do bądź co bądź mało slodkiego ciasta. Idealna:)

tarta żurawinowa 

Z żurawiny zrobiłam coś  à la frużelina. Beziki też własnej produkcji;)

Jak to zrobić?

Frużelina:

ok 400 g żurawiny mrożonej (po mrożeniu nie ma tak mocnej goryczy w owocach)
3/4 szklanki cukru
odrobina wody
szczypta cynamonu 
ok 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce podlewamy odrobiną wody, zostawiamy do rozmrożenia, jak zaczynaja się gotować dodajemy cukier, gdy się rozpadną, dodajemy cynamon, odrobinę jeszcze gotujemy. mąke rozrabiamy w 2-3 łyżkach wody i dodajemy do żurawiny. Mieszając, czekamy aż zgęstnieje. 

Ciasto:

400g mąki pszennej
kostka masła
100g cukru
2 żółtka
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody

 Wszystko oprócz wody zagniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodajemy wodę. Zawijamy w folię spozywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, wysmarowaną masłem wylepiamy ciastem, odkładając część na kruszonkę (ok 1/5).

Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i pieczemy ok 15 min w 180 st. Zdejmujemy papier i dopiekamy jeszcze 5 min. 

Smarujemy frużeliną, z odłozonego ciasta robimy kruszonkę. Pieczemy jeszcze ok 12 min.

Można udekorować małymi, lub pokruszonymi bezami.

tarta zurawinowabezy



Beziki robiłam z tego przepisu

2 białka
szczypta soli
pół łyzeczki soku z cytryny
125g cukru drobnego

Białka ubijamy z solą, stopniowo dodajemy cukier, na koncu sok. Za pomocą rękawa cukierniczego, lub łyżką formujemy bezy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 st i suszymy ok 40 min. Dajemy im ostygnąć w piecu.

bezybezybezy


Smacznego!

 

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci