Menu

kilka srok za ogon

Torty/Ciasta z kremem

Razowe ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i pomarańczową nutą

margoja

SAM_7752

Jesienią i zimą lubię treściwe wypieki. Takie właśnie jest to ciasto, pełne ziarno, orzechy, marchew i korzenne przyprawy... Ja wzbogaciłam je jeszcze o skórkę pomarańczową, która wspaniale komponuje się z marchwią :)  Frosting z serka mascarpone i śmietanki to już luksus... Spróbujcie :)
Bazą do tego ciasta było to, które mam już na blogu Marchew z orkiszem. :)

SAM_7753Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) oleju
- 160 g jasnego brązowego cukru muscovado
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 300g startej marchwi 
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (2000)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ok 50 g orzechów włoskich posiekanych (+ kilka połówek do dekoracji)
- 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej (lub 1 łyżka otartej świeżej)

Krem :
- serek mascarpone 250g
- 125 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (ew waniliowego)

Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej. Wszystko miksowałam. Następnie już wmieszać łyżką marchew i mąki z przyprawami i proszkiem, orzechy i skórkę pomarańczową.
Formę okrągłą ok 23 cm wyłożyłam papierem. Ciasto piekłam ok godzinę w 180 st. Do suchego patyczka.

Na krem wszystkie składniki zmiksować na gładki krem ok 3 min. Gdy ciasto dobrze się wystudzi, dzielimy na 2 blaty, Kremem smarujemy blat i przykładamy drugi na górę. Można zostawić część kremu do dekoracji góry ciasta, tak jak u mnie :)

SAM_7746Smacznego! :)

Specjalny dzień, specjalny wpis:)

margoja

tort bezowy

Dlaczego dziś specjalny dzień? Otóż dokładnie rok temu postanowiłam założyć bloga:) Z tej okazji dziś torcik, prosty i pyszny... i co najważniejsze -  sama go wymyśliłam! Połączenie kawowego kremu i bezy sprawdza się i tym razem:) Zapraszam!

tort bezowy

Torcik bezowo-kawowy
Składniki: 
-Biszkopt z 3 jaj zrobiłam w keksówce 20 cm* (robiłam na bazie przepisu na mój niezawodny biszkopt). Potrzebny nam jest tylko spód, tak, że można drugą część jeszcze wykorzystać np. na bazę do owoców z galaretką:) 
-Warstwa dżemu z czarnej porzeczki (ok 5 łyżek)
-Krem :
kostka masła (200g)
150g cukru pudru
4 łyżki świeżo zmielonej kawy
łyżka kawy rozpuszczalnej (proszku)
4-5 łyżek rumu lub wódki
-kilka bez pokruszonych
-pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 50 ml wody z odrobiną alkoholu do nasączenia biszkoptu.

Najpierw przygotowujemy biszkopt, studzimy go, przecinamy w poprzek, na takiej grubości, jaką chcemy mieć. Wkładamy znów do keksówki wyłożonej świeżym papierem do pieczenia. Nasączamy. Smarujemy dżemem. 
Przygotowujemy krem:
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, powolutku dodajemy kawę rozpuszczalną, zmieloną i alkohol. Na koniec dodajemy pokruszone bezy. Wykładamy na biszkopt. Górę możemy jeszcze posypać zmieloną kawą i pokruszonymi bezami, lun dowolnie udekorować, np. świeżymi porzeczkami.

Smacznego! 

*można oczywiście zrobić w tortownicy ok 20 cm

Przepis własny

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci