Menu

kilka srok za ogon

Muffiny/Babeczki

Czekoladowe muffiny z żytnią mąką i pomarańczową skórką

margoja

SAM_7937

W niedzielne popołudnie po prostu musi być ciasto... Albo chociaż muffiny :) Powiem Wam, że te zasługują na pochwałę... Choć to szybkie muffiny, smakują jak ucierane babeczki... Z kawałkami deserowej czekolady i skórką pomarańczową własnej roboty... A żeby było zdrowiej pozbawione cukru, z dodatkiem miodu i mąki żytniej razowej i z chrupiącą posypką z płatków jęczmiennych podpiekanych... Można jeść bez wyrzutów sumienia :)

SAM_7938Składniki:

Suche:

- 100 g mąki żytniej razowej
- 200 g mąki pszennej (typ 500)
- 2 łyżeczki proszku (niepełne)
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej (proszku) lub kakao

Mokre :

- 160 g masła (stopionego)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 125 ml miodu (niecałe pół szklanki)
- 200 ml mleka
- 2 jaja

dodatkowo :

- 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej
- 100 g czekolady deserowej posiekanej
- 4 łyżki płatków jęczmiennych podpieczonych (lub dowolnych otrębów)

Wykonanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i przygotowujemy formę do muffinek, wykładamy ją papilotkami.

2. Tak jak w przypadku każdych muffinów : Do dużej miski przesiewamy składniki suche.

3. W mniejszej misce roztrzepujemy składniki mokre. Dodajemy skórkę pomarańczową.

4. Łączymy zawartość obu misek. Dodajemy czekoladę posiekaną. Kótko mieszamy, tylko do połączenia składników.

5. Wykładamy do papilotek (mi wyszło dużych 14 muffinów). Ciasto jest dość gęste.

6. Posypujemy płatkami/otrębami.

7. Pieczemy ok 25 min. ( u mnie 22 min). Sprawdzamy patyczkiem, czy są w środku wypieczone.

SAM_7939

 

SAM_7935

Smacznego!

Razowe muffiny z czekoladą

margoja

SAM_7886

Pyszne, mięciutkie, aromatyczne... z drobinkami czekolady i posypane opiekanymi płatkami jęczmiennymi. Smaczny podwieczorek... lub pożywne drugie śniadanie... Zdecydujcie sami :)

SAM_7885

Składniki na 12 muffinek

Suche:

- 170 g mąki pszennej razowej 2000
- 30 g mąki pszennej 650
- 100g cukru brązowego
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( lub zbożowej)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Mokre:
- 75 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 125 ml oleju roślinnego
- 150 ml maślanki
- 2 małe jajka
- 1 i 1/2 łyżki Baileysa (rumu lub mleka)
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady

Do posypania : 3 łyżki płatków lub otrębów (lub orzechów posiekanych)

Wykonanie :

1.Do dużej miski wsypujemy cukier i przesiewamy wszystkie składniki suche.

2. W rondelku podgrzewamy mleko z miodem, tylko do rozpuszczenia miodu. Studzimy lekko.

3. Do osobnej miski wlewamy resztę składników mokrych. Roztrzepujemy rózgą, dodajemy mleko z miodem.

4. Łączymy mokre z suchymi, dodajemy czekoladę i wlewamy do foremek silikonowych lub zwykłych wyłożonych papilotkami. Ciasta jest dość dużo, lałam prawie do pełna.

5. Wierzch posypujemy płatkami.

6. Pieczemy ok 25 min w 180 st. Do suchego patyczka.

Podobne muffiny u mnie znajdziesz tu : Piernikowe muffiny z cynamonowym kremem.

Smacznego!

 SAM_7884

SAM_7889

Babeczki drożdżowe z musem jabłkowym

margoja

SAM_7764

 Tym razem drożdżówkowe ciasto w formie babeczek :) Robiłam je już jako muffiny z kruszonką i drożdżówki z malinami :) Więc teraz trzeci sposób : babeczki z musem jabłkowym i migdałowym lukrem. Prosto i pysznie :)

SAM_7761

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko ew zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych

Dodatkowo :

- ok 10 łyżek musu jabłkowego
- cynamon

Lukier :
ok 10 łyżek cukru pudru
łyżka soku z cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego

Najpierw rózgą roztrzepujemy mleko, jajko, żółtko i cukier. Mąkę łączymy z suchymi drożdżami. Jeżeli mamy świeże drożdże, to najpierw robimy rozczyn (drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru, mleka, mąki i czekamy aż zaczną pracować).

Do masy dodajemy stopniowo mąkę z drożdżami, masło i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy aż urośnie.

Następnie dzielimy na ok 10 -12 porcji. Formę do mufinek smarujemy masłem, lub  bierzemy usztywniane papilotki i stawiamy na blasze. Ja kładłam do papilotek po łyżce ciasta, na to łyżkę musu i znów ciasto, ale nie polecam tego sposobu, gdyż babeczki się rozwarstwiły, gdy ciasto urosło... polecam porcję ciasta rozpłaszczyć w ręce, nałożyć łyżkę musu, oprószyć cynamonem i złączyć jak pączka, włożyć do papilotki.
Pieczemy ok 25 min w 180 st. Aż się ładnie zrumienią.

Składniki lukru rozetrzeć razem, gdy jest za rzadki dołożyć cukru pudru. Posmarować lekko ostygnięte babeczki.

I jeść! :) Smacznego!

SAM_7765

Piernikowe muffiny z cynamonowym kremem

margoja

SAM_78021

Pyszne, mięciutkie, aromatyczne... z obłędnym kremem z mascarpone... Czy trzeba jeszcze coś dodawać, żebyś się skusił(a)? :) Zrobiłam je na świąteczne spotkanie do szkoły synkowi, ale sprawdzą się na każdym innym... A może zrobisz je na Sylwestra? Polecam!

SAM_7801

Składniki na 12  muffinek

Suche:

- 200 g mąki
- 150 g cukru brązowego
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Mokre:
- 75 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 125 ml oleju roślinnego
- 150 ml maślanki
- 2 małe jajka
- 1 i 1/2 łyżki wódki orzechowej, rumu lub mleka

Krem:
- 250 g mascarpone (zimnego)
- 125 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)
- 1 łyżeczka cynamonu
-  łyżka cukru z wanilią
-  2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo : cukrowa posypka w kształcie śnieżynek.

 

Wykonanie :

1.Do dużej miski wsypujemy cukier i przesiewamy wszystkie składniki suche.

2. W rondelku podgrzewamy mleko z miodem, tylko do rozpuszczenia miodu. Studzimy lekko.

3. Do osobnej miski wlewamy resztę składników mokrych. Roztrzepujemy rózgą, dodajemy mleko z miodem.

4. Łączymy mokre z suchymi i wlewamy do foremek silikonowych lub zwykłych wyłożonych papilotkami. Ciasta jest dość dużo, lałam prawie do pełna.

5. Pieczemy ok 25 min w 180 st.

6. Zmiksować składniki kremu, posmarować każdą muffinkę jak przestygną, ew,posypać cukowymi śnieżynkami.

Smacznego!

Bazowałam na przepisie z bloga Kwestia Smaku.

 

 

Róże z jabłek i francuskiego ciasta

margoja

SAM_7645

Szybkie i efektowne róże z płatków jabłek i ciasta francuskiego. Ważne, żeby piec je grzałką dolną, by spody były dopieczone. Polecam w sezonie jabłkowym!!!

SAM_7648

 Składniki :

- 3 jabłka ( dobrze, jak mają czerwoną skórkę)
- płat ciasta francuskiego
- kilka łyżek dżemu morelowego
- cukier puder do oprószenia
- ew. cynamon

Najpierw przygotowujemy jabłka, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki. Plasterki sparzamy wrzątkiem, by były bardziej plastyczne.

Ciasto można lekko rozwałkować, ale nie jest to konieczne. Kroimy je na pasy ok 4 cm. Każdy smarujemy odrobiną dżemu i układamy plasterki na zakładkę, przy brzegu pasa ciasta, tak, by wystawały poza ciasto. Oprószamy cynamonem jeśli lubimy. Zaginamy pozostałe ciasto na jabłka i zwijamy w różę. Układamy w foremce do muffinów wysmarowanej masłem, lub w foremkach silikonowych.

 Pieczemy w 210 st ok 20 min. Jeśli płatki zaczynają brązowieć za bardzo, przykrywamy z góry folią aluminiową.

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci