Menu

kilka srok za ogon

Ciasta z owocami

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

margoja

czekosliwka
Kiedy Kasia  z bloga Gotuję, bo lubię zaproponowała przepis na to ciasto, widziałam, że będzie pyszne. Połączenie czekolady i śliwek po prostu uwielbiam! Ale to ciasto nie jest tylko pyszne, dla mnie to rewelacja sezonu!!!
Kwaskowate węgierki otulone delikatnym, wilgotnym, czekoladowym ciastem, a dopełnieniem wszystkiego jest mocno czekoladowa polewa. Musicie spróbować!


Kasi bardzo dziekuję za zaproszenie i przepis, a wszystkim biorącym udział w akcji dziekuje za wspólne pieczenie!
A piekli wraz ze mną : oczywiscie autorka przepisu Kasia, oraz autorki i autorzy blogów : Pyza, WypiekiBeaty, Prezydentowa, Trzcinowisko, Poszukiwacz Smaku, In Her Life, BaBka, Asiek, RestauracjaDomowa i MamaBartka.

czekosliwka
Przepis cytuje za autorka: 
Składniki :

* 150 g mąki
* 150 g gorzkiej czekolady
* 150 ml mleka
* 150 g cukru
* 150 g masła
* 20 g kakao
* 1 jajko
* 2 łyżeczki proszku
* ok 8-10 dojrzałych śliwek węgierek (im więcej uda się Wam wepchnąć w ciasto, tym lepiej - najwięcej Wam wejdzie, jak upchacie ja w pionie, ja na to wpadłam jak już się ciasto piekło :/) - za rada Kasi, sliwki wepchalam na pionowo - M.

Polewa:

* 100 g gorzkiej czekolady
* 75 ml kremówki 

W rondelku umieszczamy mleko, cukier, kakao, masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy do chwili połączenia się składników i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko.

Mąkę łączymy z proszkiem i wlewamy przestudzoną masę czekoladową. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach nie dłużej niż minutę i przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem keksówki (25 cm x 10 cm ) a na górze układamy śliwki. Postarajcie się ułożyc śliwki jak najciaśniej, aby owoców było sporo.

Ciasto pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.  (ja piekłam 65 min.-M)

Kiedy ciasto przestygnie, przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę umieszczamy w miseczce razem ze śmietanką i wstawiamy je do naczynia z wrzątkiem. Polewę mieszamy do czasu aż będzie jednolita i gładka. Polewamy ciasto. 

czekosliwka
Smacznego! 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci