Menu

kilka srok za ogon

Ryby/Obiad

Pieczony dorsz z papryką i suszonymi pomidorami

margoja

pieczony dorsz

Takie danie, kiedy nie chce się nam kombinować, a smażonego dorsza po raz kolejny się odechciewa:) Jeśli nie dodamy na górę ryby tyle masła, co ja, to będzie to nawet danie dietetyczne! Na wiosnę w sam raz... Polecam pieczonego dorsza, jest prosto i pysznie!

 

pieczony dorsz

Składniki :

- 2 filety z dorsza bez ości pokrojone na ok.3 części każdy
- papryka
- suszone pomidory
- sól/pieprz cytrynowy
- masło
- łyżka oliwy na dno foremki

Rybę ułożyć w wysmarowanej oliwą foremce. Oprószyć solą i pieprzem. Na rybie rozsypać pokrojoną w paseczki paprykę i pomidory, kilka kawałków masła.

Foremkę przykryć, jeśli nie ma pokrywki, to folią aluminiową.

Piec ok 25 min w temp 200st. Zdjąć pokrywkę i jeszcze 10 min przyrumienić.

Ryba puści dużo soku, z masłem wytworzy się super sosik:)

Smacznego!

Pompano na Wigilię?

margoja

pompano fishj

Muszę przyznać, że smakoszem karpia to ja nie jestem, na Wigilię zawsze jem pstrąga, karpia jadłam ze dwa razy tylko:) Nie namawiam Was na zamianę karpia na pompano, ale chciałam Wam zaprezentować tę rybę, którą ostatnio wypróbowałam. Muszę przyznać, że jest całkiem smaczna, niestety bardzo mało jest o niej wiadomości w necie, znalazłam tylko, że pochodzi z okolic Kalifornii. Panie w sklepie rybnym zaś powiedziały mi, że dostawa jest z Nowej Zelandii... hmmm ... Jeśli wiecie coś o tej rybce, nie wahajcie się napisać w komentarzach.

A ja zostawiam Was z prostym przepisem na pompano fish z masłem escargot i cytryną.


pompano fish

Rybę wypatroszoną naciąć na boku, natrzeć sokiem z cytryny i solą.

Przygotować masło escargot:

- ok pół kostki masła
- koper
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku

Wszystko razem zblendować w robocie, albo utrzeć w moździerzu.

Obłożyć masłem rybę, zawinąć w folię aluminiową lub lepiej włożyć w rękaw do pieczenia. Piec w 200 st ok 30 min.

Mięso ma bardzo podobne do makreli, raczej chude, układające się w listwy na bokach kręgosłupa, bardzo nam smakowała. Rybę je się przyjemnie, gdyż poza kręgosłupem nie ma ości (jak flądra).

Smacznego!

pompano fish

 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci