Menu

kilka srok za ogon

Sroka kulinarna

Świętujemy urodziny!!!

margoja

Prawie to niemożliwe, ale blog ma już 6 lat! I dużo to i mało :) Cieszę się, że pomimo przerw, które czasem się zdarzają udaje się zachować ciągłość... a nawet rozwijać się! Część robótek ręcznych wyewoluowała w osobnego bloga : monatelier.bloog.pl :) Rękodzieło potrzebuje też osobnego wyeksponowania, prawda?

Mam nadzieję, że zaglądacie tu czasem i znajdujecie zawsze coś dla siebie... tego Wam i sobie życzę!!!

Dziś wprawdzie nie ma tortu, ale za to bukiet przepięknych, drobnych różyczek biało-różowo-czerwonych :)))


Pizzerinki

margoja

pizzeriny12

 Pizza w wersji mini to pomysł sprawdzający się i na imprezie ze szwedzkim stołem, i na pikniku, a nawet do śniadaniówki dla dziecka jako drugie śniadanie do szkoły. Wygodne jest też to, że tylko i wyłącznie od nas zależy co na nich położymy:) Moja wersja tym razem składa się z sosu pomidorowego, sera, zielonych oliwek i pieczarek z cebulką. Kto się poczęstuje?

pizzeriny2

Wykorzystałam przepis na drożdżowe ciasto, z którego robi się pyszny placek na słono z oliwkami i anchois stąd, tylko w podwójnej porcji.

Jako dodatki :

Sos pomidorowy - jeśli to nie sezon, albo zależy nam na czasie miksujemy pomidory z puszki, podgrzewamy lekko z wyciśniętym ząbkiem czosnku, bazylią, oregano i szczyptą cukru, pieprzem i solą.

Do tego :

- zielone oliwki
- pieczarki podsmażone z cebulką na maśle
- szynka, anchois, tuńczyk (co lubimy)
- ser (najlepiej mozarella, gorgonzola, cheddar, gruyere albo z polskich bursztyn, szafir)

 Po wyrośnięciu ciasta formujemy nie jeden placek, lecz ok 15-18 bułeczek. Każdą smarujemy sosem i nakładamy dodatki. Możemy odstawić na 20 mn do napuszenia, ale nie jest to konieczne. Pieczemy ok 20 min w 190 st.

Smacznego!

 

pizzeriny3

Razowe muffiny z serem i rozmarynem

margoja

mufinyser1

Na specjalne zamówienie mojego męża, który uwielbia muffiny na słono, zrobiłam właśnie ten typ babeczek z oliwkami, serem dojrzewającym i rozmarynem. Wyszły wilgotne, długo świeże, aromatyczne. A najlepsze w muffinach jest to, że robi się je bardzo szybko! Polecam!

mufinyser2

 Składniki na ok 12 muffinów :

- 200 g czarncyh oliwek bez pestek
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki razowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g startego sera  dojrzewającego (cheddar, gruyere, parmezan, grana padano, bursztyn)
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 120 g masła

1. Topimy masło, siekamy oliwki. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy razem z proszkiem i solą.

3. W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy masło i mleko.

4. Mieszamy zawartość obu misek, dodajemy parmezan, rozmaryn i oliwki. Masa może pozostać grudkowata.

5. Foremki do muffinów wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami (ja zrobiłam moje z papieru do pieczenia). Ciasta nakładac do ok 3/4 wysokości foremek.

6. Pieczemy ok 25-30 min, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Smacznego!

 

mufinyser3mufinyser4

 Inspiracja : Kuchnia 06/2014

Zupa krem z białych warzyw jesiennych z kluseczkami

margoja

kremjasnewarzywa

Lubię ten czas, gdy nie trzeba się zbytnio wysilać, by zrobić szybko pyszny i pożywny posiłek. Tak jest z zupami kremowymi. Tym razem postawiłam na same jasne warzywa, taki eksperyment, a wyszedł zaskakująco dobrze! Aby umilić jedzenie zupy dzieciom. które nie przepadają za takimi jednorodnymi zupkami dodałam do niej kluseczki lane:) Szybko i smacznie! Spróbujcie sami!

kremjasnewarzywa2

Składniki :

- mała cebulka lub szalotka
- kawałeczek pora (ok 3-4 cm)
- pół selera
- korzeń pietruszki
- mała cukinia lub kabaczek obrany
- pół małego kalafiora
- garść fasolki szparagowej
- jeden średni ziemniak
- pół litra bulionu
- sól/pieprz/tymianek
- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego

Do podania:

- koperek
- śmietana

Na kluseczki :

- jajko
- 3-4 łyżki mąki
- odrobina soli

 Wykonanie :

1. Na tłuszczu szklimy posiekaną cebulkę i pora. Po paru minutach dodajemy pokrojone na kawałki fasolki, seler, pietruchę. Następnie cukinię, kalafiora, ziemniaka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 20 min.

2. Miksujemy całość. Doprawiamy.

3. Robimy kluseczki: zagotowujemy osoloną wodę. Jajo roztrzepujemy, dodajemy powoli mąkę do konsystencji gęstej śmietany, lekko solimy. Na wrzątek łyżką lejemy masę jajeczną robiąc kluseczki. Wyławiamy łyżką cedzakową.

Zupę podajemy z kluseczkami, kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.

Smacznego!

 

 

Wspominamy lato : tarta sernikowa na jogurcie z borówkami i malinami

margoja

tartalato2

Gdzieś pomiędzy zdjęciami w katalogu zawieruszyła mi się tarta z nadzieniem sernikowa, ale na pieczonym jogurcie greckim. Była pyszna! Więc przepisem się dzielę, a borówki i maliny... ech... już tylko zamrożone mam....:)

tartalato1

Składniki na spód:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Zagniatamy wszystkie składniki i schładzamy przez 30 min w lodówce. Rozwałkowujemy między papierami do pieczenia i wykładamy nim balchę o średnicy ok 24 cm wysmarowanej masłem. Najlepiej robić to razem z papierem, żeby się ciasto nie porwało. Ciasto przykrywamy papierem i obciążamy kulkami do pieczenia lub fasolą. Pieczemy 15 min w 190 st. Zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy jeszcze 15 min. Ciasto ma być zrumienione.

Nadzienie :

  • 600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • 1,5 łyżki golden syrupu lub miodu

Blendujemy wszystkie składniki, można odczekać, aż pianka zniknie ( u mnie nie było potrzeby), wylewamy ją na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na 30 min w 190 st. Sprawdzamy czy na całej powierzchni jest ścięte nadzienie i studzimy.

Schładzamy w lodówce. Dekorujemy owocami (u mnie maliny i borówki). Zeby owoce się trzymały ciasta wysmarowałam wierzch ciasta serkiem homogenizowanym waniliowym:)

Pudrujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

tartalato3tartalato4

Tarta znaleziona na Moich Wypiekach, ale trochę zmieniona:)

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci