| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
O autorze
Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Wszystkie przepisy są na Petitchef PL
zBLOGowani.pl
wtorek, 04 października 2016

SAM_7645

Szybkie i efektowne róże z płatków jabłek i ciasta francuskiego. Ważne, żeby piec je grzałką dolną, by spody były dopieczone. Polecam w sezonie jabłkowym!!!

SAM_7648

 Składniki :

- 3 jabłka ( dobrze, jak mają czerwoną skórkę)
- płat ciasta francuskiego
- kilka łyżek dżemu morelowego
- cukier puder do oprószenia
- ew. cynamon

Najpierw przygotowujemy jabłka, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki. Plasterki sparzamy wrzątkiem, by były bardziej plastyczne.

Ciasto można lekko rozwałkować, ale nie jest to konieczne. Kroimy je na pasy ok 4 cm. Każdy smarujemy odrobiną dżemu i układamy plasterki na zakładkę, przy brzegu pasa ciasta, tak, by wystawały poza ciasto. Oprószamy cynamonem jeśli lubimy. Zaginamy pozostałe ciasto na jabłka i zwijamy w różę. Układamy w foremce do muffinów wysmarowanej masłem, lub w foremkach silikonowych.

 Pieczemy w 210 st ok 20 min. Jeśli płatki zaczynają brązowieć za bardzo, przykrywamy z góry folią aluminiową.

 

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

 SAM_76211

Uwielbiam muffiny za to, że szybko się je robi... za to,  że z reguły wszystkie składniki bazowe mam w lodówce... i za to, że są takie ręczne  jedzeniu. Sprawdzają się zarówno jako drugie śniadanie w pracy, czy szkole, jak przekąska na pikniku... Ja po prostu robiłam jena kolację :) Bo to są muffiny na słono :) Z serem feta, brokułami i pomidorem oraz dużą ilością świeżej bazylii. Wyszło trochę grecko,trochę włosko... Pysznie!

mufinfeta2

Składniki dzielimy na suche i mokre, w osobnych miskach . Potem łączymy wszystko razem. Na ok 12 szt.

Składniki suche :

- 150g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej razowej (dałam 1050)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- szczypta suszonego oregano

Składniki mokre :

- jajko
- 120 ml oliwy
- 250 ml maślanki lub kefiru

Dodatki :
- pół ugotowanego brokuła
- ok 130g sera typu feta (ew. favita lub odpowiednik)
- mały pomidor
- 2 łyżki pokrojonego szczypioru lub dymki
- 3 łyżki posiekanej bazylii

Na górę do posypania pestki dyni.

Łączymy składniki suche, osobno mieszamy mokre. Wszystko łączymy razem, dodajemy resztę składników. Wykładamy do foremek wyłożonych papilotkami, lub silikonowych. Posypujemy pestkami dyni i pieczemy 35 min w 175 st.

 SAM_76201SAM_7622

poniedziałek, 01 lutego 2016

SAM_7353

Gdy za oknem ni to zima, ni to wiosna.... gdy wiatr taki, że urywa glowę... trzeba podnieść sobie humor czymś mocno czekoladowym.... I takie właśnie Wam dziś proponuję -  czekoladowe muffinki z pysznym, sernikowym środkiem z serka mascarpone. Szybkie w robocie, jak to muffiny, dzieciom posmakowały, będą na pewno pojawiać się częściej jako antidotum na brzydką pogodę :)

SAM_7354

Przepis znalazłam na nieocenionej Kwestii smaku, ale zmieniłam ilość nadzienia serowego, bo wydawało mi się go mało w oryginalnym przepisie.

Składniki na 12 muffinek:

Najpierw przygotowujemy masę serową, bo musi się schłodzić przez pół godziny w zamrażalniku :

- 250g serka mascarpone
- 2 białka jajek
- 3 łyżki cukru drobnego do wypieków
- 2 łyżeczki mąki pszennej

Wszystkp rozcieramy rózgą kuchenną na jednolitą masę i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. A w tym czasie robimy ciasto :

- 1 i pół szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 1/3 lub 1/4 szkl kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- duża szczypta soli

Wszystkie suche składniki przesiewamy do miski, dodajemy cukier. Mieszamy i w środku robimy krater, tam wlewamy :

- 1/2 szkl wody
- 1/3 szkl oleju roślinnego
- 1/2 szkl maślanki lub jogurtu naturalnego (mały kubeczek jogurtu)
- łyżka octu winnego
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 żółtka

Wszystko razem mieszamy do połączenia.

Wlewamy do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami po łyżce ciasta, na to po łyżce nadzienia i znów ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 175 st z termoobiegiem. Pieczemy ok 25 min, do suchego patyczka.

 Smacznego!

SAM_73552SAM_7356

 

 

 

sobota, 17 października 2015

kurczak ze śliwkami

Czas na prawdziwie jesienne danie! Jeżeli lubicie niebanalne połączenia smaków, to kurczak ze śliwkami na pewno będzie Wam smakował. Śliwki, tymianek i imbir nadały mięsu niepowtarzalny aromat. Jabłka tworzą słodką bazę, ale dla amatorów większej słodyczy proponuję dodać łyżkę miodu :) Korzystajcie póki mamy czas śliwkowy :) Polecam!

 

kurczak ze śliwkami

 

Składniki :

- kurczak zagrodowy podzielony na części
- sól/pieprz/tymianek/majeranek
- 2 łyżki oleju
- 6 śliwek (takich większych węgierek)pokrojonych na ćwiartki
- 2 jabłka pokrojone w ósemki
- ok pół szklanki bulionu lub wody
- mała garstka czosnku w płatkach
- ok 2-3 cm świeżego imbiru pokrojonego na kawałeczki lub startego
- ew. łyżka miodu


Podzielonego kurczaka pieprzymy delikatnie i solimy, oprószamy tymiankiem. Można odstawić na 2 godziny jeśli mamy czas. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron, po czym dolewamy bulionu/wody, dodajemy czosnek i imbir i dusimy ok 40 min. Po tym czasie, gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodajemy pokrojone owoce, można dodać miód. Dusimy kolejne 20 min. Dodajemy szczyptę majeranku.

Podałam go z kaszą perłową i surówką z białej rzodkwi.

Smacznego!

 

 

środa, 07 października 2015

kanelbullar

Nie wiem, czy wszyscy odnotowali tę datę (ja z opóżnieniem), ale 4 pażdziernika był Dzień Kanelbullar :). Z tej okazji, te jedne z moich ulubionych bułeczek zrobiłam w innej, lekko migdałowej odsłonie - z dodatkiem masy marcepanowej a zamiast cukru perlistego posypałam wierzchy płatkami migdałowymi. Wyszło mięciutko, aromatycznie i pysznie! Zapraszam!

kanelbullar

Składniki :

400-425g mąki pszennej, 
25g drożdży, 
250ml ciepłego mleka, 
50g cukru, 
75-100g roztopionego masła, 
szczypta soli, 
1 łyżeczka mielonego kardamonu 

 nadzienie: 
100g  masła rozpuszczonego
50g cukru, 
1 łyżka cynamonu
ok 200 g masy marcepanowej

Na wierzch:

jajko rozbełtane do posmarowania bułeczek
płatki migdałowe do posypania

 

Do miski wlać mleko, pokruszyć drożdże, dodać resztę, mąkę prawie całą, zagnieść elastyczne ciasto. Gdyby było za bardzo klejące, wykorzystać resztę mąki. Ciasto wyjątkowo łatwo się zagniata. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 min. Po tym czasie krótko wyrobić i odstawić na parę minut. W tym czasie przygotować nadzienie.

 Ciasto rozwałkować na prostokąt ok 60 cmx25cm, ja zrobiłam dwa mniejsze, dlatego bułeczki wyszły takie na 2 kęsy, ale za to dużo :)

Rozwałkowane ciasto posmarować masłem z cukrem i cynamonem, na to zetrzeć na grubej tarce masę marcepanową. Zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 2-3 cm ślimaczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ostawić do napuszenia na ok 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st.

Wyrośnięte smarować jajem i posypać płatkami. Piec ok 7-10 min.

kanelbullarkanelbullarkanelbullar

 Korzystałam z przepisu znalezionego u Mirabelki

 

 

 

 

 

 

 

 

środa, 29 lipca 2015

sałata z burakami

Dziś przepis bardzo prosty, może byc dodatkiem do głównego dania, może być kolacją, gdy dodamy do niej kawałek bagietki, czy kromkę razowego chleba. trzeba jednak o niej szybciej pomysleć niż 10 min przed jedzeniem, gdyż buraczki najlepiej upiec w piekarniku, a to trochę czasu zabiera. Reszta to już kwestia kilku minut.

 

sałata z burakami

Składniki :

- sałata masłowa lub roszponka/rukola (co lubimy, może być miks)
- 2-3 buraczki upieczone w piekarniku ( w folii aluminiowej, ok 1.5 godz)
- 6 rzodkiewek
- 3 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni (uwaga! trzeba często mieszać!)
- nać pietruszki posiekana

Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki. Buraczki obieramy, kroimy na półplasterki, lub drobniej. Układamy na sałacie. Rzodkiewki kroimy. Posypujemy całość prażonym słonecznikiem. Skrapiamy winegretem. Posypujemy natką.

winegret :

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamico
- sól/pieprz

Smacznego!

sałata z burakami

niedziela, 26 lipca 2015

smoothie

W to lato bardziej smakują mi koktajle bez dodatku jogurtu czy kefiru. Robię je z dodatkiem soku jabłkowego, porzeczkowego, lub po prostu na wodzie mineralnej. Tym razem bazą są truskawki, pewnie już jeden z ostatnich razów w tym sezonie. Polecam na pożegnanie truskawek :)

smoothie

 Składniki :

- szklanka truskawek
- duża brzoskwinia
- pół banana
- pół szklanki soku porzeczkowego
- ew. sok z cytryny lub łyzka syropu klonowego lub z agawy do smaku

Wszystko razem blendujemy. I gotowe! Najlepiej smakuje schłodzony.

smoothie

 

środa, 01 lipca 2015

Prawie to niemożliwe, ale blog ma już 6 lat! I dużo to i mało :) Cieszę się, że pomimo przerw, które czasem się zdarzają udaje się zachować ciągłość... a nawet rozwijać się! Część robótek ręcznych wyewoluowała w osobnego bloga : monatelier.bloog.pl :) Rękodzieło potrzebuje też osobnego wyeksponowania, prawda?

Mam nadzieję, że zaglądacie tu czasem i znajdujecie zawsze coś dla siebie... tego Wam i sobie życzę!!!

Dziś wprawdzie nie ma tortu, ale za to bukiet przepięknych, drobnych różyczek biało-różowo-czerwonych :)))


wtorek, 16 czerwca 2015

schab wędlina

Kolejna moja propozycja na kanapki. Soczysty, gotowany w przyprawach schab. Prosty i bezproblemowy w przygotowaniu. Można go odmieniać na wiele sposobów, samemu tworzyć mieszanki przypraw, szukając tej najbardziej nam odpowiadającej. Ostatnio znów gościł na naszym stole. Kto jeszcze nie próbował takiej wędliny, ma szansę to nadrobić :) Zapraszam!

schab wędlina

Składniki :

- ok 1kg schabu bez kości
- zimna woda (tyle by przykryła mięso w garnku, ok 2 litry, zależy od garnka)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon)
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki soli
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki cukru

Do wody wkładamy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Wkładamy mięso i zagotowujemy. Od momentu zagotowania 5 minut trzymamy na ogniu i zestawiamy. Całość zostawiamy do wystygnięcia na ok 12 godzin (można na noc). Następnie znów zagotowujemy i po 5 min gotowania zestawiamy. Studzimy i po min 6 godzinach, wyjmujemy i możemy robić kanapki :)

schab wędlina

wtorek, 02 czerwca 2015

sernik tahini

Pyszny sernik o delikatnym smaku chałwy, strukturze raczej ciężkiej, bardziej zbitej, choć robiony na mielonym twarogu z wiaderka. Nie za słodki, ale i tak mnie najbardziej smakował z dodatkiem truskawek... Taki czas, to trzeba korzystać! :) I jeszcze ta kakaowa polewa.... Polecam!

sernik tahini

Składniki :

- 750g twarogu mielonego 2 razy (u mnie wiaderko Piątnicy)
- 100g masła sezamowego (tahini słodzone syropem z agawy) może być pasta tahini niesłodzona, ale wtedy zwiększyć ilość cukru o 1/4 szklanki
- 3 jaja
- łyżeczka esencji waniliowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 50g pokruszonej chałwy waniliowej
- łyżka mąki pszennej

Dodatkowo na spód biszkopty podłużne typu lady fingers/savoiardi.

Na polewę :

- kubeczek kwaśnej, gęstej śmietany (200g)
- 3 łyżki drobnego cukru
- łyżka gorzkiego kakao

Wykonanie :

Piekarnik nagrzewamy do 150 st.

Wszystkie składniki oprócz chałwy miksujemy w misie. Nie za długo, do połączenia się składników. Dodajemy pokruszoną chałwę, mieszamy (można mikserem).

Blachę tortową ok 23-24 cm* wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Układamy biszkopty, można pokropić je kawą, ale nie trzeba. Wykładamy na nie masę, wyrównujemy.

Pieczemy 60 min.

W tym czasie robimy polewę : śmietanę mieszamy z cukrem. Dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3**).

Do mniejszej części dodajemy kakao. Mieszamy dokładnie.

Po upieczeniu, na gorący, ścięty sernik wykładamy białą polewę, rozsmarowujemy na powierzchni, następnie robimy kleksy kakaowe i robimy wzorki. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10-13 min.

Dokładnie studzimy, najpierw w otwartym piecu, potem w lodówce ok 12 godz.

Polecam podawać z owocami lub musem.

Smacznego!!!

* dałam 24cm i wg mnie był za niski, radzę dać 21-22 cm
** podzieliłam pół na pół i było za dużo ciemnego mam wrażenie :)

 Inspiracja

sernik tahini



 

sernik tahini

PS. Ja jadłam go właśnie tak:

sernik tahinisernik tahini

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24