Menu

kilka srok za ogon

Baba czekoladowa wilgotna jak brownie

margoja

 

SAM_8052

SAM_7452

Taką babą uraczyła nas rok temu moja siostra :) Po prostu nie mogłam nie wziąć od niej przepisu... Jest obłędna... mocno czekoladowa, nie za słodka... wilgotna... i jeszcze ta polewa... Jest boska... Musicie ją spróbować :)

SAM_8050

SAM_7450

Składniki :

- szklanka mąki pszennej

- niecała szklanka cukru (najlepiej trzcinowego albo kokosowego) jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki dajcie kopiatą szklankę

- pół szklanki ciemnego kakao, 

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem)

- 5 jaj

- pół szklanki wrzącej wody

- pół szklanki oleju roślinnego

- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel migdałowego olejku

Dodatkowo na polewę :

- tabliczka czekolady gorzkiej z łyżką masła i 2 łyżkami mleka

 

Wykonanie :

Suche składniki oprócz cukru, mieszamy w jednej misce. Jaja całe ubijamy z cukrem i olejkiem/ekstraktem na jasną, puszystą masę. Powolutku, cienką strużką wlewamy olej i wodę cały czas miksując. Na koniec już bez miksera (albo na wolnych obrotach) dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy rózgą do połączenia. Ciasto będzie dość rzadkie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Formę babkową najlepiej z kominem smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 50 min. Sprawdzamy czy jest suche patyczkiem

Robimy polewę :

Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy baba ostygnie polewamy czekoladą. 

Edit :  Można jeszcze posypać owocami liofilizowanymi (albo taki batonik z nich pokruszyć, wygląda malowniczo:)

SAM_8045

SAM_7446

SAM_7447

SAM_8046

SAM_7449

SAM_7454

Salsa mango+ananas+papryka Odkrycie!!!

margoja

 

SAM_8021

 

Mnóstwo przepisów czeka na publikację, lecz najpierw muszę Wam pokazać moje ostatnie odkrycie :) Czyli salsę z mango i ananasa... Podejrzewałam, że te dwa owoce mogą do siebie pasować, ale żeby pasowała do nich też papryka i natka pietruchy to już nie.... :) Ananas + pietruszka wymiata! Musicie to sprawdzić sami... Skropiłam to jedynie kilkoma kroplami oliwy i soku z limonki. Zjedliśmy to do Rwanego chlebka czosnkowego , do wędzonego pstrąga z jajem :) Polecam Wam na każdą okazję!  Ja na pewno nie raz do tego połączenia wrócę!

 SAM_8017

 Składniki :

- pół ananasa świeżego
- dojrzałe mango
- pół czerwonej papryki
- 3 gałązki natki pietruszki
- dymka do posypania
- po kilka kropel oliwy extra virgin i soku z limonki

do podania : mini główka rzymskiej sałaty

Ananas obieramy, wycinamy twardy środek. Kroimy w kostkę.

Mango obieramy, obkrajamy z pestki. Kroimy w kostkę.

Paprykę obieramy (nie trzeba tego robić, ale ja robię :) i kroimy w paseczki.

Natkę i dymkę siekamy.

Wszystko łączymy w misce, doprawiamy oliwą i limonką. 

Możemy podać w jednej dużej misce brzegi wykładając listkami sałaty rzymskiej, lub tak jak w małych kokilkach na jedną porcję.

Smacznego!!!

Pomysł stąd

Bursztynowe piaskowce czyli wytrawne ciasteczka

margoja

 

SAM_8016

Te pyszne wytrawne ciasteczka pojawiły się już jakiś czas temu w mojej kuchni, ale zawsze znikały za szybko albo robiłam je na wynos, na imprezę, więc nie zawracałam sobie głowy robieniem zdjęć :) Tym razem tez robiłam je na specjalną okazję... Moje urodziny :) Ale tym razem miałam czas, by je sfotografować. Są zaskakujące... idealnie kruche, piaskowe ( taka jest ich oryginalna nazwa francuska - sablés au parmesan czyli piaskowce z parmezanem) nikt się nie spodziewa, że w ciasteczkach można ukryć ser :) Ja często parmezan zastępuję naszym polskim bursztynem... Spróbujcie! Do sałaty, na przystawkę .... albo po prostu do przegryzienia podczas meczu :) Są idealnym finger food!

 

SAM_8013

 

Składniki na ok 30 średnich ciastek :

 - 100 g sera dojrzewającego (parmezan, cheddar, bursztyn, rubin)
- 180 g mąki (u mnie w tym 80 g mąki razowej)
- łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 120 g masła w temp pokojowej
- 2 żółtka jaj
- duża szczypta soli

W misce połączyć masło z parmezanem. Dorzucić mąkę i paprykę, sól. Wymieszać, dodać żółtka, uformować wałek z ciasta. Nie trzeba długo wyrabiać ciasta. Wałek zawinąć w folie spożywczą i włożyć na ok  godzinę do lodówki albo 15 min do zamrażalnika. 

Piekarnik nagrzać do 200 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąc ciasto z lodówki i kroić nożem na plastry ok 0,5 cm grubości. Układać na blaszce. Piec ok 15 min. Mają być złote.

Smacznego!

SAM_8014

SAM_8010

 

SAM_8012

Orange dimples czyli razowe ciasteczka z marmoladą

margoja

 

 SAM_7978

 Po karnawale przychodzi taki moment, gdy mam ochotę na coś mniej słodkiego.... coś bardziej zdrowego... niekoniecznie rezygnując całkowicie z wypieków... Te ciasteczka to odpowiedź na to moje zapotrzebowanie, bo zawierają połowę mąki razowej, a cukier zwykły zastąpiłam kokosowym, który ma bardzo korzystny indeks glikemiczny...  a poza tym jest go w tych ciastkach bardzo mało... Ciasteczka są waniliowe, zrobiłam je w dwóch wersjach : z  pomarańczową nutą nadaną przez marmoladę z gorzkich pomarańczy, a drugą cześć tylko posypałam sezamem. W obydwóch wersjach były pyszne :)

SAM_7980

Składniki na ok 30 dużych sztuk:

- 180 g masła miękkiego
- 1/2 szkl cukru kokosowego (lub muscovado, jeżeli lubisz wyraźnie słodkie ciastka, daj ciut więcej)
- 2 małe jaja
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl mąki pszennej razowej
- 1 szkl maki pszennej 

dodatkowo - 1/2 szkl konfitury pomarańczowej 

Masło utrzeć z cukrem, dodać po kolei jaja i ekstrakt. Na koniec wmiksować mąkę. ciasto będzie raczej luźne. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na ok 30 min.

Po tym czasie formować kulki wielkości orzechów włoskich i układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Wgłębienie na marmoladę można zrobić kciukiem, albo zakrętką od napoju, dobrze jest ja umoczyć w wodzie, żeby nie przykleiła się do ciasta. Wgłębienie robimy prawie do samej blachy, inaczej marmolada wypłynie. Wypełniamy każdy środek łyżeczką marmolady.

W drugiej wersji rozpłaszczałam ciastka tłuczkiem do mięsa :) tez zmoczonym w wodzie. I posypałam sezamem.

Piekarnik nagrzać do 180 st i piec ok 15 min, aż będą rumiane.

SAM_7979

SAM_7982

SAM_7985

SAM_7983

Zielony koktajl ze szpinakiem i gruszką

margoja

SAM_7951

Koktajle to moje ostatnie odkrycie :) Bardzo je polubiłam za to, że szybko się je robi. Przy tym możemy sami tworzyć mieszanki, które nam najbardziej odpowiadają.. a przed wszystkim są bardzo wdzięcznym sposobem na wzbogacenie swojego menu o jeszcze jedną porcję warzyw. Na pewno w najbliższym czasie będą się pojawiać na blogu.... Dziś zapraszam na koktajl we wiosennym kolorze :)

SAM_7952

 Składniki :

- garść szpinaku baby
- średnia gruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kiwi
- szklanka soku jabłkowego tłoczonego
- łyżeczka Zielonego Mixu (chlorella, spirulina, młody jęczmień i pszenica)

Wszystko zmiksować. 

Uwagi : 

Ze względu na obecność kiwi koktajl najlepiej wypić od razu po przygotowaniu, gdy postoi gorzknieje.

Liście szpinaku powodują rozwarstwienie koktajlu, nie umniejsza to jego walorów smakowych :)

SAM_7953

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci