Menu

kilka srok za ogon

Szybki obiad : tagliatelle, kurczak, szpinak

margoja

SAM_7948

Uwielbiam przepisy na szybki obiad... Gdy się nie napracujemy, a pysznie i zdrowo zjemy i tak :) Dziś pierś z kurczaka w delikatnym curry, pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Na pewno nie jeden raz jeszcze się pojawi na naszym stole :) Polecam i Wam!

SAM_7949

Składniki :

- duża podwójna pierś z kurczaka
- 2 duże garście szpinaku baby
- makaron pełnoziarnisty ( u mnie tagliatelle)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- łyżeczka mieszanki przypraw curry
- 150 ml śmietanki 30%

Wstawic wode na makaron.

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć curry, solą i pieprzem i podsmażyć na oliwie.

Ugotowac makaron wg przepisu na opakowaniu.

Gdy mięso złapie złoty kolor dodać posiekane pomidory. Wycisnąć czosnek i dodać umyty szpinak. Gdy przywiędnie dodać śmietankę, pogotować chwilę, doprawić solą jeśli potrzeba. Dodać makaron i gotowe!

Smacznego!

 

SAM_7946

Przepis lekko zmieniony stąd

Smoothie : burak, jagoda, banan, pomarańcza

margoja

SAM_7959

Czasem trzeba sobie zrobić detoks ... Nie jeść słodyczy, ani ciast.... Ale... tak brakuje tego słodkiego smaku, prawda? Wtedy z pomocą przychodzą mi kolorowe koktajle z warzyw i owoców :) Dziś proponuję Wam pyszne połączenie smaków, na bazie soku z buraków z bananem i jagodami ... 

SAM_7962

Składniki na dwie duże szklanki :

- 1 duży lub 2 mniejsze banany
- pół szklanki mrożonych jagód
- obrana pomarańcza (czerwona lub zwykła)
- szklanka soku z buraków lub buraczkowo-jabłkowego (gdy nie masz wyciskarki kup sok tzw.jednodniowy wyciskany)
- woda lub sok (ja dałam sok wyciskany z czerwonych pomarańczy)

Wszystko umieścić w blenderze (banany poplasterkowane) i zmiksować na gładko. Można schłodzić. Smacznego!

Pomysł na połączenie składników od Minta Eats z dodatku do GW o zdrowiu.

SAM_7961

Szybka zupa pomidorowa z cieciorką i szpinakiem

margoja

SAM_79561

Miałam problem jak nazwać tę zupę... Niby z pomidorami, ale nie do końca to klasyczna pomidorowa, za dużo w niej innych warzyw :) Niemniej jest z pomidorami i to w dwóch różnych postaciach... Coby o niej nie mówić, jest pyszna, sycąca, rozgrzewająca i szybko się ją przygotowuje... Jest to moja kompilacja różnych przepisów na zupę z cieciorki, myślę, że udana! :)  Na czas przednówka jak znalazł :) Zapraszam!

SAM_7957

Składniki na średni garnek :

 - 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pół czerwonej papryki
- 4 średnie ziemniaki
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- puszka pokrojonych pomidorów pelati
- puszka ciecierzycy
- słodka papryka w proszku
- 2 łyżki oliwy
- 2 duże garście szpinaku baby
- jajka ugotowane do podania (ilość wg możliwości :)

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę, ziemniaki i paprykę. Chwilkę przesmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek i praktycznie od razu zalewamy gorącą wodą (ciut nad warzywa). Gotujemy prawie do miękkości warzyw, dodajemy puszkę pomidorów i cieciorkę (jeżeli lubimy jej dużo w zupie, dodajemy całą puszkę, jeżeli mamy dzieci, które kręcą nosem na cieciorkę, dodajemy pół puszki do zupy a drugie pół miksujemy z chochlą zupy i dodajemy do reszty ;) . Po 5 minutach dodajemy resztę składników, szpinak, posiekane suszone pomidory, przyprawiamy papryka i solą/pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.

Podajemy z jajkiem . Smacznego!

SAM_7954

Czekoladowe muffiny z żytnią mąką i pomarańczową skórką

margoja

SAM_7937

W niedzielne popołudnie po prostu musi być ciasto... Albo chociaż muffiny :) Powiem Wam, że te zasługują na pochwałę... Choć to szybkie muffiny, smakują jak ucierane babeczki... Z kawałkami deserowej czekolady i skórką pomarańczową własnej roboty... A żeby było zdrowiej pozbawione cukru, z dodatkiem miodu i mąki żytniej razowej i z chrupiącą posypką z płatków jęczmiennych podpiekanych... Można jeść bez wyrzutów sumienia :)

SAM_7938Składniki:

Suche:

- 100 g mąki żytniej razowej
- 200 g mąki pszennej (typ 500)
- 2 łyżeczki proszku (niepełne)
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka kawy zbożowej (proszku) lub kakao

Mokre :

- 160 g masła (stopionego)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 125 ml miodu (niecałe pół szklanki)
- 200 ml mleka
- 2 jaja

dodatkowo :

- 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej
- 100 g czekolady deserowej posiekanej
- 4 łyżki płatków jęczmiennych podpieczonych (lub dowolnych otrębów)

Wykonanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i przygotowujemy formę do muffinek, wykładamy ją papilotkami.

2. Tak jak w przypadku każdych muffinów : Do dużej miski przesiewamy składniki suche.

3. W mniejszej misce roztrzepujemy składniki mokre. Dodajemy skórkę pomarańczową.

4. Łączymy zawartość obu misek. Dodajemy czekoladę posiekaną. Kótko mieszamy, tylko do połączenia składników.

5. Wykładamy do papilotek (mi wyszło dużych 14 muffinów). Ciasto jest dość gęste.

6. Posypujemy płatkami/otrębami.

7. Pieczemy ok 25 min. ( u mnie 22 min). Sprawdzamy patyczkiem, czy są w środku wypieczone.

SAM_7939

 

SAM_7935

Smacznego!

Delikatne i puszyste pączki pieczone

margoja

SAM_7358

Ostatnio trochę odzwyczaiłam się od potraw z głębokiego tłuszczu.... robię je naprawdę bardzo rzadko.... Na tłusty czwartek więc też mam propozycję bez wielkiej ilości tłuszczu... Pączki pieczone w piekarniku... delikatne i puszyste... Zrobiłam na 2 sposoby : z powidłami i lukrem ze skórką pomarańczową, czyli tradycyjnie :) i Z nutellą i malinowym lukrem - dla dzieci :) Obie wersje były pyszne! 

Korzystałam z przepisu Kwestii Smaku

SAM_7369Składniki :

Najlepiej jeśli są wcześniej wyjęte, w temp. pokojowej.

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 370 g mąki pszennej (daję typ 500)
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g masła

dodatkowo - słoiczek powideł
jajko do posmarowania

W mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy do rośnięcia w ciepłe miejsce (albo miskę z gorącą wodą ).

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól. Gdy drożdże są bardzo spienione i mocno wyrosły dodajemy je do mąki. Wszystko miksowałam dodając stopniowo po jajku. Gdy ciasto jest już jednolite łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Przykrywamy miskę ręczniczkiem i odstawiamy do napuszenia na ok godzinę.

SAM_7359

Gdy ciasto jest już wyrośnięte wykładamy na oprószony mąką blat i lekko zagniatamy pozbywając się powietrza ze środka. Rozpłaszczamy i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka ( mi wyszło ok 20 pączków). Pozostałe ciasto zbieramy i też formujemy z niego kółeczko. Na każde kółeczko kładziemy łyżeczkę powideł i zlepiamy jak pieroga, na koniec miejsce zlepienia zbieramy w jednym miejscu tworząc kuleczkę. Układamy w papilotkach złączeniem do dołu (papilotki jak do muffinek - ja miałam trochę większe nic tradycyjne). Układamy na blasze do pieczenia. I znów dajemy ciastu odpocząć na pół godziny przykrywając. Gdy się napuszą smarujemy rozbełtanym jajkiem i do pieca.

Pieczemy w 180 st ok 15 min. 

W tym czasie robimy lukier : 

- 200 g cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu z pomarańczy (lub skórka otarta)
- sok z połowy cytryny
- łyżka likieru Cointreau lub wódki
- łyżka skórki pomarańczowej smażonej

Cukier rozrabiamy z płynami, jeśli jest za rzadki dodajemy jeszcze cukru pudru. Na koniec dodajemy skórkę smażoną

Gdy pączki lekko przestygną smarujemy lukrem.

SAM_7361

SAM_7368

Jak mówiłam u mnie druga wersja była z łyżeczką nutelli i malinowym lukrem :

- 200 g cukru pudru
- malinowe puree ( mrożone maliny ok 300 g zagotowane z pół szklanki cukru i przetarte)
- ew kilka kropel soku z cytryny

SAM_7371

SAM_7377

SAM_7373Smacznego Tłustego czwartku!

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci