Menu

kilka srok za ogon

Imbir+pomarańcza+cytryna = Koncentrat na odporność

margoja

SAM_7882

Dziś szybki przepis na pyszny napój, a jednocześnie sposób na rozgrzanie i podbudowanie odporności. Imbir, cytryna, pomarańcza (u mnie w zastępstwie mandarynki) i miód, czyli super składniki na zimowy czas. Polecam!

SAM_7881

Składniki :

- cytryna
- pomarańcza (ew 2 mandarynki)
- korzeń imbiru wielkości kciuka
- 2-3 łyżki miodu (ew syropu klonowego/ksylitolu)

Owoce obieramy, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy, kroimy na plasterki. Wszystko wrzucamy do blendera, dokładamy miód. W ten sposób otrzymujemy bazę-koncentrat do napojów. Wystarczy dodać 2-3 łyżki do ciepłej lub zimnej wody, albo do herbaty...

Smacznego!

Przepis znalazłam w ulotce syropu Pelavo,

Razowe muffiny z czekoladą

margoja

SAM_7886

Pyszne, mięciutkie, aromatyczne... z drobinkami czekolady i posypane opiekanymi płatkami jęczmiennymi. Smaczny podwieczorek... lub pożywne drugie śniadanie... Zdecydujcie sami :)

SAM_7885

Składniki na 12 muffinek

Suche:

- 170 g mąki pszennej razowej 2000
- 30 g mąki pszennej 650
- 100g cukru brązowego
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( lub zbożowej)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Mokre:
- 75 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 125 ml oleju roślinnego
- 150 ml maślanki
- 2 małe jajka
- 1 i 1/2 łyżki Baileysa (rumu lub mleka)
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady

Do posypania : 3 łyżki płatków lub otrębów (lub orzechów posiekanych)

Wykonanie :

1.Do dużej miski wsypujemy cukier i przesiewamy wszystkie składniki suche.

2. W rondelku podgrzewamy mleko z miodem, tylko do rozpuszczenia miodu. Studzimy lekko.

3. Do osobnej miski wlewamy resztę składników mokrych. Roztrzepujemy rózgą, dodajemy mleko z miodem.

4. Łączymy mokre z suchymi, dodajemy czekoladę i wlewamy do foremek silikonowych lub zwykłych wyłożonych papilotkami. Ciasta jest dość dużo, lałam prawie do pełna.

5. Wierzch posypujemy płatkami.

6. Pieczemy ok 25 min w 180 st. Do suchego patyczka.

Podobne muffiny u mnie znajdziesz tu : Piernikowe muffiny z cynamonowym kremem.

Smacznego!

 SAM_7884

SAM_7889

Rozgrzewająca zupa z jarmużem i pęczakiem (wege)

margoja

SAM_7832

 

Dziś mam propozycję dla osób lubiących zupy, do których się zaliczam. Jest pożywna i sycąca za sprawą pęczaku, od krupniku różni ją dodatek jarmużu i odrobina pomidorów. Nam bardzo posmakowała. Spróbujecie? :)

SAM_7836

Składniki:

- mała cebula
-2 marchewki średnie
- korzeń pietruchy
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 średnie ziemniaki
- 3 garście poszatkowanego jarmużu (lub 3 liście)
- pół szklanki pęczaku (opłukanego)
- pół puszki pomidorów pelati lub pół szklanki passaty lub duża łyżka przecieru
- łyżka oleju

- przyprawy : sól/pieprz/papryka słodka/lubczyk/ew.czosnek

1. Na oleju zeszklij posiekana cebule, dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Przesmaż chwilkę na małym ogniu. Dodaj ziemniaki i jarmuż.

2. Dodaj kaszę i zalej ok 2l wody. Gotuj ok 20 min.

3. Gdy warzywa i kasza będą miękkie dołóż pomidory i czosnek przeciśnięty (2 ząbki).

4. Dopraw do smaku i podawaj. 

My jedliśmy ją z Odrywanym chlebkiem czosnkowym. Polecam!

SAM_7835

Sernik z musem żurawinowym

margoja

SAM_7866

Niesamowicie kremowy z lekką pomarańczową nutą, sernik z musem żurawinowym :) Jeśli nie macie żurawiny w zamrażarkach, myślę, że z powodzeniem maliny ją zastąpią... Z żurawiną wpisuje się jeszcze w klimat świąt... Ma jeszcze jedną zaletę : prosto się go robi :) Czyli to, co lubimy najbardziej : prosto i pysznie.... i jeszcze tak pięknie się prezentuje na stole... :)

Przepis znalazłam u Doroty :)

SAM_7872

Składniki na spód:

  • 120 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 40 g orzechów włoskich lub pekan
  • 30 g masła, roztopionego

Ciastka i orzechy wsypujemy do malaksera i rozdrabniamy na piasek. Wlewamy masło i jeszcze chwilę wszystko mieszamy. Formę 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (razem z bokami, bo mam metalową formę, która lubi "reagować" z sernikiem :() Jeśli masz formę ceramiczną lub silikonową to wyłóż papierem tylko dno. Wysyp ciasteczkową masę i wgnieć równo w spód.

Podpiecz 15 min w 175 st.

Składniki na masę serową:

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej

Najlepiej jak składniki są w temperaturze pokojowej.

Wszystko włóż do miski i zmiksuj. Nie za długo, żeby nie napowietrzać masy, gdyż wtedy urośnie i opadnie, a chcemy, by sernik był równy :)

Formę z zewnątrz owiń folią aluminiową 2x, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli w naczyniu, większej formie, do którego wlejemy wodę. Ja ułożyłam formę z sernikiem na głębokiej blaszce z wyposażenia piekarnika, do niej wlałam gorącej wody, ile się dało :)

Do tak przygotowanej foremki z podpieczonym spodem wlewamy masę serową i pieczemy ok godz w 150-160 st. Środek musi być ścięty przy potrząśnięciu foremką.

Sernik ostudzić.

Żurawinowe puree:

  • 300 g żurawin, świeżych lub mrożonych
  • 100 g cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

Wszystko podgrzać w garnuszku, aż żurawiny pękną. Chwilkę pogotować. Ja swoje żurawiny troszkę za bardzo odparowałam, dlatego nie mają takiej gładkiej konsystencji. Przetrzeć przez sito, ostudzić. Rozsmarować na ostudzonym serniku, udekorować.

Smacznego!SAM_7873

Czosnkowo-serowy chlebek odrywany. Najlepszy!!!

margoja

SAM_7838

Trochę długo ten przepis czekał na wypróbowanie...  a szkoda.... :) Przepis wyrwany kiedyś z Wysokich Obcasów, nawet nie zapisałam, z którego numeru... Przepis w miarę prosty.... składniki, które z reguły w domu są.... Nic, tylko robić :)  U nas wystąpił jako dodatek do zupy z jarmużem, ale sprawdzi się jako składnik kolacji np. do sałatki... albo element menu na imprezie :) Małe modyfikacje uzdrawiające przepis (np.razowa mąka) oczywiście musiałam wprowadzić :) testujcie.... Bo warto!!! 

 

SAM_7844

 

Składniki :

- 2 szkl mąki pszennej 650
- 1 szkl mąki pszennej razowej 2000 (lub orkiszowej)
- 15 g drożdży 
- 4 łyżki masła
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli

Na nadzienie: 

- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki (ok 100g) tartego sera cheddar (mozzarella, parmezan, bursztyn)
- 80g stopionego masła

Do dużej miski wsyp mąkę. Na środku zrób dołek, pokrusz tam drożdże zasyp cukrem, wlej połowę podgrzanego lekko mleka. Wymieszaj lekko podbierając mąkę wokół (ok 2 łyżki). Zostaw na ok 15 min aż drożdże ruszą. Następnie dodaj jaja, resztę mleka, sól, ostudzone masło. Zagnieć ręką lub mikserem z końcówkami spiralkami. Ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od rąk. Przykryj ciasto na ok godzinę przykryte ściereczką.

W tym czasie przygotuj nadzienie :

Do roztopionego masła wyciśnij czosnek. Zetrzyj ser, posiekaj pietruchę.

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na duży prostokąt ok 30 cm bok (nie wałkuj zbyt cienko, bo ciężko będzie potem złożyć). Podsyp odrobiną mąki, jeśli lepi się do wałka/stolnicy.
Posmaruj ciasto masłem z czosnkiem. Posyp serem i natką. Pokrój na pasy ok 10 cm. Nałóż pasy jeden na drugi i pokrój na 10 cm kwadraty.SAM_7829

Przygotuj keksówkę o długości ok 20 cm. Wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem. Wkładaj kwadraty z ciasta na sztorc, jeden stosik obok drugiego i pozostaw do napuszenia w formie ok 30 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st.SAM_7830

Piecz ok 30-35 min. Sprawdź dla pewności patyczkiem, czy środek się dopiekł. 

A potem odrywaj cząstki i jedz! Najlepszy lekko ciepły :)SAM_7841

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci