Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : jablka

Róże z jabłek i francuskiego ciasta

margoja

SAM_7645

Szybkie i efektowne róże z płatków jabłek i ciasta francuskiego. Ważne, żeby piec je grzałką dolną, by spody były dopieczone. Polecam w sezonie jabłkowym!!!

SAM_7648

 Składniki :

- 3 jabłka ( dobrze, jak mają czerwoną skórkę)
- płat ciasta francuskiego
- kilka łyżek dżemu morelowego
- cukier puder do oprószenia
- ew. cynamon

Najpierw przygotowujemy jabłka, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki. Plasterki sparzamy wrzątkiem, by były bardziej plastyczne.

Ciasto można lekko rozwałkować, ale nie jest to konieczne. Kroimy je na pasy ok 4 cm. Każdy smarujemy odrobiną dżemu i układamy plasterki na zakładkę, przy brzegu pasa ciasta, tak, by wystawały poza ciasto. Oprószamy cynamonem jeśli lubimy. Zaginamy pozostałe ciasto na jabłka i zwijamy w różę. Układamy w foremce do muffinów wysmarowanej masłem, lub w foremkach silikonowych.

 Pieczemy w 210 st ok 20 min. Jeśli płatki zaczynają brązowieć za bardzo, przykrywamy z góry folią aluminiową.

 

Kurczak ze świeżymi śliwkami i imbirem

margoja

kurczak ze śliwkami

Czas na prawdziwie jesienne danie! Jeżeli lubicie niebanalne połączenia smaków, to kurczak ze śliwkami na pewno będzie Wam smakował. Śliwki, tymianek i imbir nadały mięsu niepowtarzalny aromat. Jabłka tworzą słodką bazę, ale dla amatorów większej słodyczy proponuję dodać łyżkę miodu :) Korzystajcie póki mamy czas śliwkowy :) Polecam!

 

kurczak ze śliwkami

 

Składniki :

- kurczak zagrodowy podzielony na części
- sól/pieprz/tymianek/majeranek
- 2 łyżki oleju
- 6 śliwek (takich większych węgierek)pokrojonych na ćwiartki
- 2 jabłka pokrojone w ósemki
- ok pół szklanki bulionu lub wody
- mała garstka czosnku w płatkach
- ok 2-3 cm świeżego imbiru pokrojonego na kawałeczki lub startego
- ew. łyżka miodu


Podzielonego kurczaka pieprzymy delikatnie i solimy, oprószamy tymiankiem. Można odstawić na 2 godziny jeśli mamy czas. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron, po czym dolewamy bulionu/wody, dodajemy czosnek i imbir i dusimy ok 40 min. Po tym czasie, gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodajemy pokrojone owoce, można dodać miód. Dusimy kolejne 20 min. Dodajemy szczyptę majeranku.

Podałam go z kaszą perłową i surówką z białej rzodkwi.

Smacznego!

 

 

Liliowa dekoracja stołu i ciasto z jabłkami

margoja

dekoracja stołu róż

Lubię starodawne przepisy na ciasta:) To właśnie takie jest, dostałam je od koleżanki z chóru - Halinki. W wersji oryginalnej zamiast jabłek była konfitura z borówek, niestety nie byłam w posiadaniu takowej, musiałam zadowolić się jabłkami - nie była to wcale zła decyzja. Ciasto było pyszne, bardzo ładnie się prezentuje, jedyne, co zmienię następnym razem, to grubość ciasta. Myślę, że smaczniejsze by było , gdyby warstwa ciasta była cieńsza, a owoców dwa razy więcej... i bita śmietana... albo lody! :)
To następnym razem, ale pierwsze koty za płoty... i to pyszne!

 

dekoracja stołu róż

Półkruche ciasto z owocami

Składniki :

- 3/4 kg mąki tortowej
- kostka masła (w oryginalnym przepisie - margaryna)
- 4 jaja
- niepełna szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki śmietany
- aromat - olejek lub cukier waniliowy (dałam 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)

- litrowy słoik mniej więcej konfitury borówkowej lub musu jabłkowego (lub, to, co lubimy)

Roztopić masło- odstawić do ostudzenia. Ubić 4 białka, stopniowo dodawać żółtka, szklankę cukru. Powoli dodawać mąkę z proszkiem, masło, aromat i śmietanę. Gdy mikser przestaje sobie radzić, pod koniec można zagnieść ciasto ręcznie.Powinniśmy otrzymać jednolitą kulę elastycznego ciasta.

Podzielić ciasto na 2 części, jedną większą od drugiej. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część wyłożyć - wylepić na dno. Na ciasto wyłożyć owoce- konfiturę borówkową lub mus jabłkowy jak u mnie. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią owoce.

Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec 30-40 min. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

dekoracja stołu różdekoracja stołu różdekoracja stołu róż

Jabłczanki

margoja

drożdżowe z jabłkami

Dziś zapraszam na kopertki-jabłczanki:)  Czyli ciąg dalszy wykorzystania szybkiego drożdżowego ciasta zatapianego. Tym razem z jabłkami i cynamonem. Nie można poprzestać na jednej:) Pychota!!!

Przepis ten sam, co na rogale z powidłami, podaję jeszcze raz:

Składniki :

- kostka miękkiego masła (250g - po staremu)
- kostka drożdży
- 5 jaj (albo 4 jaja + 2 żółtka)
- 5 łyżeczek cukru
- skórka otarta z cytryny
- 1/2 kg mąki + do podsypania ok 150g

- 4-5 kwaśnych jabłek (antonówek lub renet) + cynamon

Drożdże pokruszyć do większego kubka, zasypać cukrem i poczekać aż się roztopią. Wymieszać.

Do dużej miski włożyć masło, wbić jaja, otrzeć skórkę z cytryny, wlać drożdże i roztrzepać wszystko razem, nie bardzo dokładnie, mogą być grudki masła.

Teraz powoli dodajemy mąkę, można zastąpić rózgę, pałką, a najlepiej robić to ręką. Gdy dodamy 450-500g mąki ( w zależności od wielkości jaj) ciasto powinno tworzyć kulę. Nie zagniatamy tak dokładnie jak na pierogi, ciasto może być niejednorodne.

Jak już mamy kulę, wykładamy ciasto na stolnicę, a do miski wlewamy wodę ok 2/3 objętości. Wkładamy ciasto do miski. Woda powinna zakrywać ciasto. Teraz czekamy aż ciasto wypłynie, czyli ponad wodą będzie widoczny wierzchołek:).

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.

Stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy ciasto, delikatnie otulamy je mąką. Odkrawamy część ciasta, zagniatamy z mąką, rozwałkowujemy i kroimy w kwadraty. Na każdy nakładamy po 2-3 ósemki i posypujemy cynamonem. Wszystkie rogi zbieramy razem i łączymy brzegi tworząc kopertę.

Piekarnik nagrzewamy 180 st na dół.

Pieczemy najpierw ok 10 min na dole, jak spody będą ładnie złote, bierzemy samą górę, albo góra/dół na ok 10 min. Gdy jeszcze są ciepłe lukrujemy :

Lukier :

- ok 300g cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- zakrętka (od butelki) spirytusu lub wódki
- łyżka wody
-kilka kropel aromatu migdałowego

Rozcieramy puder z dodatkami w głębokim talerzu, jeśli potrzeba dolewamy wody. Lukier powinien być dość gęsty.

Smacznego!



Smaki jesieni : ziemniaki z jabłkami

margoja

placki ziemniaczane

Takie zestawienie przywiózł mąż z Berlina, gdzie przed świętami Bożego Narodzenia sprzedawane były z ulicznych straganów właśnie placki ziemniaczane z musem jabłkowym. Kiedyś, gdy robiłam placki ziemniaczane żelaznym dodatkiem był cukier, czasem śmietana, teraz nie wyobrażam sobie lepszego duetu niż placki z musem z antonówek. Spróbujcie i Wy!

placki ziemniaczane

Przepisu na placki ne podaję, każdy ma swój sprawdzony, najlepszy, poza tym, nigdy nie robię z konkretnych proporcji. Do ciasta dodaję oprócz typowych składników jeszcze natkę pietruszki, daje przyjemny aromat i świetnie sie komponuje z resztą. Mus, to po prostu prażone antonówki z odrobiną cynamonu. Do tego kleks kwaśnej, gęstej śmietany.... Pycha!

placki ziemniaczane 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci