Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : szpinak

Szybki obiad : tagliatelle, kurczak, szpinak

margoja

SAM_7948

Uwielbiam przepisy na szybki obiad... Gdy się nie napracujemy, a pysznie i zdrowo zjemy i tak :) Dziś pierś z kurczaka w delikatnym curry, pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Na pewno nie jeden raz jeszcze się pojawi na naszym stole :) Polecam i Wam!

SAM_7949

Składniki :

- duża podwójna pierś z kurczaka
- 2 duże garście szpinaku baby
- makaron pełnoziarnisty ( u mnie tagliatelle)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- łyżeczka mieszanki przypraw curry
- 150 ml śmietanki 30%

Wstawic wode na makaron.

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć curry, solą i pieprzem i podsmażyć na oliwie.

Ugotowac makaron wg przepisu na opakowaniu.

Gdy mięso złapie złoty kolor dodać posiekane pomidory. Wycisnąć czosnek i dodać umyty szpinak. Gdy przywiędnie dodać śmietankę, pogotować chwilę, doprawić solą jeśli potrzeba. Dodać makaron i gotowe!

Smacznego!

 

SAM_7946

Przepis lekko zmieniony stąd

Szybka zupa pomidorowa z cieciorką i szpinakiem

margoja

SAM_79561

Miałam problem jak nazwać tę zupę... Niby z pomidorami, ale nie do końca to klasyczna pomidorowa, za dużo w niej innych warzyw :) Niemniej jest z pomidorami i to w dwóch różnych postaciach... Coby o niej nie mówić, jest pyszna, sycąca, rozgrzewająca i szybko się ją przygotowuje... Jest to moja kompilacja różnych przepisów na zupę z cieciorki, myślę, że udana! :)  Na czas przednówka jak znalazł :) Zapraszam!

SAM_7957

Składniki na średni garnek :

 - 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pół czerwonej papryki
- 4 średnie ziemniaki
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- puszka pokrojonych pomidorów pelati
- puszka ciecierzycy
- słodka papryka w proszku
- 2 łyżki oliwy
- 2 duże garście szpinaku baby
- jajka ugotowane do podania (ilość wg możliwości :)

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę, ziemniaki i paprykę. Chwilkę przesmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek i praktycznie od razu zalewamy gorącą wodą (ciut nad warzywa). Gotujemy prawie do miękkości warzyw, dodajemy puszkę pomidorów i cieciorkę (jeżeli lubimy jej dużo w zupie, dodajemy całą puszkę, jeżeli mamy dzieci, które kręcą nosem na cieciorkę, dodajemy pół puszki do zupy a drugie pół miksujemy z chochlą zupy i dodajemy do reszty ;) . Po 5 minutach dodajemy resztę składników, szpinak, posiekane suszone pomidory, przyprawiamy papryka i solą/pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.

Podajemy z jajkiem . Smacznego!

SAM_7954

Na rozgrzanie: Portugalska zupa z batatów i chorizo

margoja

zupa z chorizo

Nie wiem, czy potrzebne Wam danie na rozgrzanie, ale u mnie ostatnio powodzenie mają ziemniaczane, sycące zupy, kremy warzywne i takich kilka znajdzie się na blogu w najbliższym czasie. Szybko się je przygotowuje, a to niewątpliwie też zaleta. Jestem pewna, że też je polubicie! Dziś pierwsza z nich, portugalska zupa z batatów, jest dość słodka, dodatek szpinaku dodaje jej charakteru, ale najwięcej smaku oddaje jej chorizo. 

zupa z chorizo

Składniki :

250 g chorizo (dałam połowę)
400 g ziemniaków
2 słodkie ziemniaki (bataty)
1 cebula
1 ząbek czosnku
słodka papryka w proszku
1 łyżka oliwy
2 litry gorącego bulionu drobiowego
225 g mrożonego szpinaku (dałam pół pęczka świeżego)
sól
pieprz

W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić pozbawioną skórki kiełbasę, pokrojoną w plasterki/paseczki. Podsmażyć ok 2 min. Wyjąć kiełbasę i na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekany czosnek z cebulą. Po chwili dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i bataty, oprószyć słodką papryką. Zamieszać, wlać bulion. Zagotować ok 20 min. Nie za długo, bo bataty się rozpadną. Wrzucić kiełbasę, posiekany szpinak, doprawić. Gotować ok 10 min.

zupa z chorizo

Przepis zaczerpnęłam z bloga Aromat Malin.

Krem ze szpinaku

margoja



Już nie pamiętam, gdzie najpierw trafiłam na ten pomysł, chyba w Kuchnia.tv. Spodobał mi się na tyle, ze oto jest. Zupa szpinakowa o konsystencji kremowej, aromatem czosnku, z kleksem jogurtu i prażonymi pestkami dyni. Zapraszam!

Składniki :
Pęczek duży szpinaku
ok litr wywaru warzywnego
3 średnie ziemniaki
pół cebuli
3 ząbki czosnku
masło, oliwa
sól, pieprz
ew. jogurt naturalny, pestki dyni lub słonecznika

Wykonanie :
Ugotować wywar warzywny. Gdy będzie gotowy dodać ziemniaki pokrojone i gotowac do miękkości. Na łyżce masła i oliwy podsmażyc posiekane : cebulkę z czosnkiem. Dodać umyte liście szpinakowe. Chwilkę zostawić na patelni, po czym dodać do wywaru i gotowac przez parę minut. Wszystko zblendować. Doprawić. Nałozyc na talerze dekorując jogurtem i pestkami. Dzieciom wrzuciłam razowy makaron dodatkowo (na 2. zdjęciu). Było pysznie:)

szpinak 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci