Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : ser

Muffiny z zielonym groszkiem i tymiankiem

margoja

muffiny z groszkiem

Miałam szczęście w tym roku być obdarowaną większą ilością zielonego groszku. Dodanie go tylko do zupy warzywnej nie zadowalało mojego apetytu na dania z jego udziałem. Traf chciał, że w jednym z newsletterów portalu petitchef.com pojawiły się ONE czyli muffinki z groszkiem i serem... Wiedziałam, że to jest to, czego szukałam:) I nie zawiodłam się! Jeśli tak jak ja, lubicie muffiny wytrawne, a te w dodatku fajnie wilgotne, jest to idealna propozycja na drugie śniadanie, a może piknik za miastem? Weekend za pasem! Polecam!

muffiny z groszkiem

Składniki :

- 180 g mąki
- 3 jaja
- 80 ml oliwy
- 100 ml mleka
- łyżeczka proszku
- 60 gr startego sera dojrzewającego (comte, gruyere, ja dałam bursztyn)
- 150 gr groszku (może być mrożony)
- sól/pieprz
- tymianek

Najpierw zalewamy groszek wrzącą wodą, chwilkę gotujemy, świeży groszek wystarczy zblanszować.

W misce łączymy jaja, oliwę i mleko.  Lekko solimy i pieprzymy. Roztrzepujemy rózgą, dodajemy mąkę z proszkiem, łączymy w jedną całość, mogą zostać grudki, na koniec dodajemy ser i posiekany tymianek.

Foremki na muffiny wypełniamy do ok 2/3 wysokości i pieczemy ok 20 min w 180 st.

Prawda, że proste? Kto się skusi?

Smacznego!

 

muffiny z groszkiemmuffiny z groszkiemmuffiny z groszkiem

Przepis dodaję do groszkowej Akcji :

Zielony groszek na różne sposoby

 

Muffiny na drugie śniadanie: kozi ser/orzechy/rozmaryn

margoja

muffiny z zurawina

Na specjalne zamówienie męża zrobiłam muffiny na słono. Bardzo je lubi, ja zresztą też:) Są idealne jako drugie śniadanie, do pracy, a już niedługo na piknik!  Tym razem wersja z kozim serem zamiast parmezanu, z olejem rzepakowym, orzechami włoskimi i żurawiną, wszystko na orkiszowej mące, którą ostatnio eksploatuję na wszystkie sposoby:)

 

muffiny z zurawina

Składniki  na 12 sztuk: 

  • Gałązka rozmarynu
  • 40 g orzechów włoskich
  • 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g mąki (w tym 100 orkiszowej jasnej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 250 ml maślanki
  • pieprz
  • 100 g tartego sera koziego dojrzewającego
  • 120g suszonych żurawin

muffiny z zurawina

Wykonanie :
Siekamy  rozmaryn i razem z pokruszonymi orzechami podsmażamy na 2 łyżkach oleju. dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy i odstawiamy.
Mieszamy w misce mąki z proszkiem i solą. 
W drugiej misce mieszamy resztę oleju z jajkiem i maślanką, doprawiając pieprzem. Łączymy obie masy, dodajemy rozmaryn z orzechami, ser, żurawiny, mieszamy.
W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki 

Nakładamy ciasto. Pieczemy w temp 180 st (termoobieg 160 st) przez 25-30 min ( ja piekłam z termoobiegiem 35 min). Podajemy udekorowane rozmarynem. 
Smacznego!


 

muffiny z zurawina

Przepis w innej wersji pojawił się już tutaj:)

 

muffiny z zurawinamuffiny z zurawina

Szybka przystawka : rukola, gruszka, feta

margoja

rukola

Szybkie zestawienie, kiedy nie mamy czasu na kombinowanie wymyslnych sałatek. U mnie pojawiła sie obok łososia, o którym później:) Polecam!

Składniki :
duża garść rukoli,
gruszka
2 małe żołte pomidory Lima
feta do pokruszenia na górę
dressing (jaki lubicie - u mnie oliwa/sok z cytryny/sól/pieprz/bazylia)

Smacznego!

 

Letnia Sałatka Taty

margoja

sałatka

Napisałam w tytule wszystko z wielkich liter, bo w mojej rodzinie ta sałatka funkcjonuje właśnie pod taką nazwą... Sałatka Taty niejako otwiera sezon letni i towarzyszy nam dopóki pomidory na straganach mają smak:) Niektórzy z rodziny wolą tę sałatkę bez jajek... Niektórzy majonez zastępują jogurtem... Ale jedno jest pewne : wszyscy równo uwielbiamy ją, gdy zrobi ją tata:).

sałatka

Sałatka składa się z warstw, najlepiej układać ją na głębokim półmisku, ja wykorzystuje formę do zapiekania, a nic mi wtedy nie spada na obrus:)
Proporcje mogą byc różne, jak lubicie, u mnie na formę o średnicy 24 cm były to (w kolejności układania) :

- 3 duże pomidory - ja najbardziej lubie malinowe ( oryginalnie pokrojone w plastry, ja dzielę jeszcze na pół, tak, żeby się zmieściły na widelec)
- 6 średnich ogórków małosolnych (w kosteczkę pokrojonych)
- posiekany koper
- ok 250g sera żółtego (pokrojonego w kostkę - u mnie port salut i mimolette, ale może być każdy, jaki lubicie)
- 5 ugotowanych , pokrojonych jajek
- pieprz i sól

Na to można położyć majonez, albo tak jak ja - mieszankę majonezu z jogurtem naturalnym:), tak, aby pokrył całą powierzchnię.
Dekorujemy posiekanym szczypiorem lub zieloną cebulką dymką, ja z braku tychże udekorowałam sałatkę posiekaną czerwoną cebulką i koperkiem.

Smacznego! 

sałatkasałatka 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci