Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : ziemniaki

Szybka kartoflanka

margoja

kartoflanka

Czasem nie mam ochoty na wymyślne danie, czasem chcę czegoś prostego, na co nie będę godzinami czekać,a rozgrzeje, nasyci i da komfort smaku nie całkiem banalnego. Ta zupa pojawiła się u nas zeszłej zimy kilkukrotnie i pewnie nie raz do niej wrócę. Spróbujcie i Wy!

kartoflanka

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • por (tylko biała część)
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 10 dag kremowego serka topionego z ziołami
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • 4 grube kromki bagietki

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy, pora i marchewki tniemy w talarki. Rozgrzewamy masło, wsypujemy wszystkie warzywa i dusimy kilka minut. Zalewamy ciepłym bulionem, gotujemy pod przykryciem 15 min.

Dokładamy serek topiony, mieszamy, aż się rozpuści, przyprawiamy do smaku.

Z bagietki robimy grzanki : kroimy w kostkę i polewamy oliwą wymieszaną z wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Podajemy z grzankami. Smacznego!

Jest to trochę zmieniony przepis z Mojego Gotowania.



Smaki jesieni : ziemniaki z jabłkami

margoja

placki ziemniaczane

Takie zestawienie przywiózł mąż z Berlina, gdzie przed świętami Bożego Narodzenia sprzedawane były z ulicznych straganów właśnie placki ziemniaczane z musem jabłkowym. Kiedyś, gdy robiłam placki ziemniaczane żelaznym dodatkiem był cukier, czasem śmietana, teraz nie wyobrażam sobie lepszego duetu niż placki z musem z antonówek. Spróbujcie i Wy!

placki ziemniaczane

Przepisu na placki ne podaję, każdy ma swój sprawdzony, najlepszy, poza tym, nigdy nie robię z konkretnych proporcji. Do ciasta dodaję oprócz typowych składników jeszcze natkę pietruszki, daje przyjemny aromat i świetnie sie komponuje z resztą. Mus, to po prostu prażone antonówki z odrobiną cynamonu. Do tego kleks kwaśnej, gęstej śmietany.... Pycha!

placki ziemniaczane 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci