Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : salatka

Poisson d'avril czyli prima aprilis

margoja

sałatka z łososiem

Jako "poisson d'avril" występuje dziś łosoś wędzony na ciepło:) Do niego jajo, odrobina makaronu, sałata, rzodkiewki i mamy sycące danie np. na kolację. Całą sałatkę robi się bardzo szybko, tyle, co ugotowanie jajek i makaronu. W sumie skomponowała się sama z zawartości lodówki:) Ale na stałe wejdzie do naszego menu, bo bardzo nam posmakowała! Polecam i Wam!

sałatka z łososiem

W talerzach układamy:

- mix sałat (skrapiamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno/lub oliwą i cytryną, mieszamy)
- na to ogórek świeży i rzodkiewki pokrojone w słupki/ćwiartki
- ugotowany makaron (ile chcemy)
- łososia dzielimy na kawałki, układamy na sałacie
- dodajemy jajo ugotowane na miękko
- posypujemy pokrojonym szczypiorkiem/dymką, solą i pieprzem

Robimy sos :

- łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- łyżeczka musztardy
- łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sałatę podajemy z sosem i kawałkiem chleba.

Smacznego!

 

sałatka z łososiem

Letnia Sałatka Taty

margoja

sałatka

Napisałam w tytule wszystko z wielkich liter, bo w mojej rodzinie ta sałatka funkcjonuje właśnie pod taką nazwą... Sałatka Taty niejako otwiera sezon letni i towarzyszy nam dopóki pomidory na straganach mają smak:) Niektórzy z rodziny wolą tę sałatkę bez jajek... Niektórzy majonez zastępują jogurtem... Ale jedno jest pewne : wszyscy równo uwielbiamy ją, gdy zrobi ją tata:).

sałatka

Sałatka składa się z warstw, najlepiej układać ją na głębokim półmisku, ja wykorzystuje formę do zapiekania, a nic mi wtedy nie spada na obrus:)
Proporcje mogą byc różne, jak lubicie, u mnie na formę o średnicy 24 cm były to (w kolejności układania) :

- 3 duże pomidory - ja najbardziej lubie malinowe ( oryginalnie pokrojone w plastry, ja dzielę jeszcze na pół, tak, żeby się zmieściły na widelec)
- 6 średnich ogórków małosolnych (w kosteczkę pokrojonych)
- posiekany koper
- ok 250g sera żółtego (pokrojonego w kostkę - u mnie port salut i mimolette, ale może być każdy, jaki lubicie)
- 5 ugotowanych , pokrojonych jajek
- pieprz i sól

Na to można położyć majonez, albo tak jak ja - mieszankę majonezu z jogurtem naturalnym:), tak, aby pokrył całą powierzchnię.
Dekorujemy posiekanym szczypiorem lub zieloną cebulką dymką, ja z braku tychże udekorowałam sałatkę posiekaną czerwoną cebulką i koperkiem.

Smacznego! 

sałatkasałatka 

Przystawka z łososiem i truskawkami

margoja

łosoś

Na pomysł tej przystawko-sałatki wpadłam tu szukając przepisu na ryby na piątkowe spotkanie z przyjaciółmi. Zaciekawiło mnie  połączenie łososia i truskawek. Trochę zmieniłam, trochę dodałam i wyszło coś, myślę, wartego uwagi. Spróbujcie:)

Składniki:

5 liści sałaty dębowej
ok 10 truskawek
kilka kulek mini mozzarellek (u mnie z bazylią)
jeden większy brzuszek łososiowy (lub 3 plastry wędzonego fileta)

Dressing: 
oliwa/sok z cytryny/sól/pieprz/świeża bazylia

Wszystko ułożyć na talerzu, polać dressingiem i jeść:)

 łosoś

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci