Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : marchew

Razowe ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i pomarańczową nutą

margoja

SAM_7752

Jesienią i zimą lubię treściwe wypieki. Takie właśnie jest to ciasto, pełne ziarno, orzechy, marchew i korzenne przyprawy... Ja wzbogaciłam je jeszcze o skórkę pomarańczową, która wspaniale komponuje się z marchwią :)  Frosting z serka mascarpone i śmietanki to już luksus... Spróbujcie :)
Bazą do tego ciasta było to, które mam już na blogu Marchew z orkiszem. :)

SAM_7753Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) oleju
- 160 g jasnego brązowego cukru muscovado
- 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 300g startej marchwi 
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (2000)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ok 50 g orzechów włoskich posiekanych (+ kilka połówek do dekoracji)
- 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej (lub 1 łyżka otartej świeżej)

Krem :
- serek mascarpone 250g
- 125 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (ew waniliowego)

Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej. Wszystko miksowałam. Następnie już wmieszać łyżką marchew i mąki z przyprawami i proszkiem, orzechy i skórkę pomarańczową.
Formę okrągłą ok 23 cm wyłożyłam papierem. Ciasto piekłam ok godzinę w 180 st. Do suchego patyczka.

Na krem wszystkie składniki zmiksować na gładki krem ok 3 min. Gdy ciasto dobrze się wystudzi, dzielimy na 2 blaty, Kremem smarujemy blat i przykładamy drugi na górę. Można zostawić część kremu do dekoracji góry ciasta, tak jak u mnie :)

SAM_7746Smacznego! :)

-18 Jak sie rozgrzać? Marchewka z orkiszem na słodko

margoja

marchewka
Trochę już długo bawią u nas te mrozy... Teraz mam -18 za oknem, może w południe będzie "cieplej" czyli -10... to na jakies zakupy pojadę :)) A na razie rozgrzewam się  ciastem orkiszowym z dodatkiem marchewki, które udekorowałam karmelem i nerkowcami.... Pyszne jest!!!

marchewka 

Inspirację zaczerpnęłam z Moich Wypieków , trochę pozmieniałam :

 Składniki:
1 szklanka (250 ml) oleju
160 g jasnego brązowego cukru muscovado
3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
300g startej marchwi 
1,5 szklanki mąki orkiszowej (2000)
1 szklanka mąki pszennej
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dekoracja :

masa krówkowa (ok pół puszki)
orzechy nerkowca posiekane (garstka)

Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej. Wszystko miksowałam. Następnie już wmieszać łyżką marchew i mąki z przyprawami. 
Formę kwadratową o boku 23 cm wyłożyłam papierem. Ciasto piekłam ok godzinę w 180 st. Do suchego patyczka. Po wystudzeniu posmarowałam masą krówkową i posypałam orzechami.

Smacznego! 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci