Menu

kilka srok za ogon

Wpisy otagowane : zoltka

Pleśniak z czarną porzeczką

margoja

pleśniak

Niby takie pospo
lite ciasto, a w mojej osobistej liście przebojów na pewno w pierwszej dziesiątce! Jeszcze, gdy zamiast dżemu, dodaję świeżą czarną porzeczkę, dosłownie nie mogę odkleić się od talerza z ciastem...i jem do ostatniego okruszka:) A jak jest u Was?

Składniki na blaszkę o dolnych wymiarach 26 cm/33 cm:

250 g masła (dobrze jak nie jest super twarde)
6 jaj (osobno żołtka i białka)
6 łyżek cukru
1/2 szkl cukru do piany
2 łyżki cukru z wanilią
1/2 kg mąki pszennej 
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
250 g czarnej porzeczki (lub dżem, albo po trochu tego i tego:)
kilka kropel esencji migdałowej 

Wykonanie :

Z podanych składników (oprócz białek, cukru do piany, kakao i aromatu migdałowego i owoców) zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, jedną większą i 2 mniejsze. Większą częścią wygniatamy blachę (mozna wyłozyć papierem, albo po prostu wysmarować masłem). Można podpiec 10 min w 180 st.

Na to wykładamy owoce lub dżem. 

Do mniejszej części dodajemy kakao i esencję migdałową. Kruszymy na owoce. 

Z białek ubijamy pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Wykładamy na ciasto. Na pianę kruszymy ostatnią część ciasta. 

I do piekarnika 180 st na 60 min. 

Smacznego!plesniak 

Niezawodny biszkopt

margoja

biszkopt


Odkąd poznałam przepis na ten biszkopt, a było to dawno:) inne przepisy przestały się liczyć. Teraz już każdy tort ma solidną podstawę. Jest przede wszystkim pyszny, ale też bardzo prosty w przygotowaniu, bez dodatku proszku, wilgotny, dla mnie po prostu idealny...

Składniki na tortownicę 23 cm:


4 jaja (osobno żółtka i białka)

1/2 szkl cukru

4 łyżki wrzącej wody

1/2 szkl mąki pszennej 

1/2 szkl mąki ziemniaczanej 

Wykonanie : 

 Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Następnie po 1 żółtku i powoli wodę, cały czas ubijając. Mąki wymieszać i przesiać. Już nie miksując, delikatnie, stopniowo wmieszać do ciasta. Ja to robię wyjętymi z miksera łapkami do ubijania:)

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Piec w 180st ok 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić dnem do góry. 

I to juz wszystko. Smacznego! 

© kilka srok za ogon
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci